Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Briuselyje dirbantis lietuvis Arūnas Gražulis: belgų policijos uolumas po sprogimų – anekdotiškas

Po sprogimų Briuselyje saugumą šalyje bandantys užtikrinti pareigūnai atrodo komiškai. Bent jau tokį įspūdį susidarė lietuvis Arūnas Gražulis. Jo teigimu, autostradą iki vienintelio dabar Briuselyje veikiančio oro uosto pareigūnai susiaurino iki vienos juostos ir tiesiog žiūri į spūstyje stovinčius automobilius, o prie įėjimo į oro uostą kažkodėl renkasi apieškoti pagyvenusias moteris, o ne arabiškos išvaizdos jaunuolius.
Blokuojamas įvažiavimas į Šarlerua oro uosta Belgijoje
Įvažiavimas į Šarlerua oro uosta Belgijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po antradienį Belgijos sostinėje įvykdytų sprogdinimų Zaventemo oro uostas yra uždarytas, todėl dabar mieste veikia tik vienas – Šarlerua oro uostas. 

Belgijos sostinėje dirbantis A.Gražulis ketvirtadienį parskrido iš Briuselio į Vilnių.

Jo teigimu, belgų anekdotai apie vietos policijos sugebėjimą sukurti spūstis iš nieko dabar yra pavirtę realybe. 

Asmeninio archyvo nuotr. /Arūnas Gražulis
Asmeninio archyvo nuotr. /Arūnas Gražulis

Jie tiesiog žiūrėjo, ir viskas.

„Trečiadienį vežiau kolegas į Vokietiją, prie sienos su Olandija belgai pasistatė du motociklus, susiaurino autostradą iki vienos juostos ir paprasčiausiai žiūrėjo, kaip važiuoja mašinos“, – pasakojo A.Gražulis. 

Jo teigimu, dėl to prie sienos buvo susidariusi bene 8 kilometrų eilė, kurioje teko stovėti pusantros valandos. 

Lietuvį nustebino tai, kad, kiek jam teko matyti, policijos pareigūnai nestabdė automobilių ir jų neapieškojo. „Jie tiesiog žiūrėjo, ir viskas“, – stebėjosi jis. 

Pareigūnas tiesiog spoksojo į lagaminus

Ankstų ketvirtadienio rytą į  Šarlerua oro uostą, esantį apie 50 kilometrų nuo Briuselio centro, A.Gražulis vyko autobusu. 

Ką galima per dešimt sekundžių pamatyti lagaminų krūvoje, palieku spręsti jums.

Anot jo, iki oro uosto likus geram kilometrui, kariai kartu su policijos pareigūnais stabdė visus automobilius. 

„Mačiau pro langą, kaip belgų kareivis paprašė atidaryti bagažinę, kuri jau buvo pilna lagaminų ir žiūrėjo į ją gal dešimt sekundžių. Ką galima per dešimt sekundžių pamatyti lagaminų krūvoje, palieku spręsti jums“, – teigė pašnekovas. 

A.Gražulį dar labiau nustebino pareigūnų veiksmai prie įėjimo į oro uostą.

Anot jo, prie pagrindinių durų buvo susiformavusi gana ilga žmonių eilė, kurią stebėjo pareigūnai su šunimi, greičiausiai išmokytu aptikti sprogmenis. 

Šalia ėjo arabiškos išvaizdos pakankamai jauni vyrai su dideliais lagaminais, į juos pareigūnai nekreipė dėmesio. Matant tokią atrankos tvarką sunku susilaikyti nuo necenzūrinių komentarų.

„Jie atsitiktinės atrankos tvarka iš minios kvietė žmones, prašė parodyti lagaminus ir davė tam šuniui apuostyti. Visa tai stebėjau kelias minutes – prie mano akių  patikrinimui buvo iškviestos trys pagyvenusios moterys europietės, kurių nepavadinsi atvykėlėmis iš neramių kraštų. Šalia ėjo arabiškos išvaizdos pakankamai jauni vyrai su dideliais lagaminais, į juos pareigūnai nekreipė dėmesio. Matant tokią atrankos tvarką sunku susilaikyti nuo necenzūrinių komentarų“, – neslėpė jis. 

Pasak A.Gražulio, pačiame oro uoste buvo labai daug žmonių, tačiau jokių nepatogumų patirti neteko, keleivių patikrinimas vyko sparčiai, papildomų tikrinimo procedūrų, išskyrus jau minėtą, vykusią prie įėjimo, nebuvo. 

„Po išpuolių Paryžiuje, Zaventemo oro uoste visada būdavo keli kariai su automatais. Šarlerua oro uosto viduje jų nemačiau, bet gal tiesiog nepamačiau“, – pridūrė jis. 

Anot lietuvio, pačiame Briuselyje šiomis dienomis gatves apytuštės, aplink metro stotį, kurioje nugriaudėjo sprogimas ir aplink porą geležinkelio stočių, gatvės uždarytos, visur daug policijos. „Bet didelio nerimo ar baimės nejusti“, – pridūrė jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius