Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Briuselyje kilo ginčai dėl informacijos apie V.Zelenskio vizitą nutekinimo

Viešojoje erdvėje pasirodžius pranešimams apie planuojamą Ukrainos prezidento vizitą Briuselyje, tarp Europos Sąjungos (ES) institucijų lyderių kilo susirūpinimo banga dėl Ukrainos lyderio saugumo ir pasigirdo priekaištai dėl informacijos nutekinimo, pranešė britų leidinys „The Guardian“.
ES viršūnių susitikimas Kyjive (iš kairės Ch.Michelis, V.Zelenskis ir U.von der Leyen)
ES viršūnių susitikimas Kyjive (iš kairės Ch.Michelis, V.Zelenskis ir U.von der Leyen) / „AFP“/„Scanpix“

Paskelbta, kad V.Zelenskis ketvirtadienį planuoja vykti į Briuselį ir asmeniškai susitikti su ES lyderiais aukščiausiojo lygio susitikime bei kreiptis į Europos Parlamentą neeilinėje sesijoje.

Manoma, kad nuo Rusijos invazijos praėjusių metų vasario mėn. jis tik kartą buvo išvykęs iš Ukrainos: gruodžio mėn. šalies lyderis netikėtai apsilankė Vašingtone, kur kreipėsi į JAV Kongresą ir ragino suteikti didesnę karinę paramą jo šaliai. Saugumo vardan, kelionė buvo suplanuota itin slaptai, jos detalės nebuvo atskleistos, kol V.Zelenskio lėktuvas nepakilo į orą.

Likus maždaug 48 valandoms iki numatytos kelionės į Briuselį, apie vizitą pranešė Italijos žiniasklaida, o vėliau apie jį tviteryje paskelbė Europos liaudies partija (ELP), Europos Parlamento narių centro dešiniųjų frakcija.

„Nekantriai laukiame Jūsų apsilankymo Briuselyje, pone Prezidente“, – rašoma tviteryje. Žinutė buvo greitai ištrinta, tačiau ją užfiksavo leidinio „Politico“ padaryta ekrano nuotrauka.

ES aukščiausiojo lygio susitikimus organizuojantis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis už informacijos nutekinimą atsakingu laiko Europos Parlamentą.

Jo atstovas spaudai vizito nei patvirtino, nei paneigė, sakydamas: „Prezidentas Zelenskis turi atvirą kvietimą apsilankyti Briuselyje“.

Šis ginčas kelia nepatogumų Europos Parlamento pirmininkei Robertai Metsolai, kurios pareigūnai kaltinami informacijos nutekinimu. Ji taip pat yra EPP frakcijos, kuri trumpai paviešino vizitą, narė.

Praėjusią savaitę V.Zelenskis sumenkino bet kokias užuominas apie kelionę į Briuselį, sakydamas: „yra didelė rizika, jei kur nors vyksiu“.

Leidinio „The Guardian“ teigimu, šie nesutarimai atskleidžia, kaip konkuruojančios ES institucijos stengiasi parodyti solidarumą su Ukraina ir pademonstruoti savo paramą V.Zelenskiui.

Manoma, kad EVT pirmininkas Ch.Michelis ir Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen neoficialiai varžosi dėl palaikymo Ukrainai apimčių. Abu iš jų yra palankiai atsiliepę apie Ukrainos perspektyvas prisijungti prie ES, tačiau daugelis valstybių narių laikosi nuomonės, jog ES vadovai turėtų sušvelninti savo viešą retoriką, kad nesukeltų vilčių Ukrainai greituoju būdu prisijungti prie bloko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius