-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarijoje demaskuotas šnipų tinklas: gynybos pareigūnai Rusijai rinko informaciją apie NATO, ES

Bulgarijoje demaskuotas galimas šnipų tinklas: keli asmenys, tarp kurių – esami aukšto rango ar buvę gynybos pareigūnai, Rusijai rinkę informaciją apie NATO ir Europos Sąjungą (ES), rašo CNN.
Bulgarijos vėliava
Bulgarijos vėliava / „Scanpix“/AP nuotr.

Slapta nufilmuotas ir prokurorų paviešintas vaizdo įrašas atskleidžia galimo šnipų tinklų Bulgarijos istoriją.

Baltą švarką dėvinti moteris atvyksta į Rusijos ambasadą Sofijoje ir kalbasi su nenustatyta asmeniu. Valstybinėje įstaigoje stebėjimo kamera užfiksuoja vyrą, prie stalo skaičiuojantį pinigus, galimai gautus kaip atlygį už šnipinėjimą. Slapta įrašytame telefono pokalbyje galimas grupės lyderis bendrininkui sako, kad mirus Josifui Stalinui jo tėvas verkė. Tuomet jie kalba apie pinigus.

Bulgarijos tyrėjai šiuos vaizdo įrašus paviešino penktadienį, kai paskelbė apie šešiems bulgarams iškeltus kaltinimus dėl galimo šnipinėjimo Rusijai. Keli iš jų – aukšto rango ar buvę gynybos pareigūnai.

Pasak prokurorų, grupė „kėlė rimtą grėsmę nacionaliniam saugumui rinkdama ir užsienio šaliai perduodama Bulgarijos, NATO ir ES paslaptis“.

Jie taip pat paviešino dokumentą, kurį galimai parašė grupės lyderis. Jame bulgarų ir rusų kalbomis nurodomi šnipų prioritetai, įskaitant informacijos rinkimą apie NATO susirinkimus, ES politiką Rusijai, žvalgybinę informaciją apie Ukrainą ir Baltarusiją.

Prokurorų teigimu, ypač šnipus domino neseniai atidarytas NATO jūros pajėgų koordinavimo centras Varnos mieste, Juodosios jūros pakrantėje.

Šnipų grupė buvo demaskuota likus kelioms dienoms iki JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pirmojo susitikimo su NATO sąjungininkių atstovais. Šiame susitikime buvo aptartas Rusijos klausimas, o Joe Bideno administracija sufleruoja, kad Maskvos atžvilgiu bus laikomasi griežtos pozicijos.

VIDEO: Amerika sugrįžo, bet yra papildomų sąlygų

„Neturi paralelių nuo 1944-ųjų“

Prokurorų teigimu, sulaikyta moteris, kurios tapatybė nebuvo atskleista, turi dvigubą Bulgarijos ir Rusijos pilietybę, ji dirbo ambasados tarpininke. Už grupės operacijas jai buvo mokama grynaisiais pinigais.

Anot prokurorų, ji – šnipų grupės lyderio žmona.

VIDEO: „Putino virėjo“ antrininko vizitai, „kaukių diplomatija“, ginklų žvanginimas, kibernetinės atakos – kaip taikomasi į Lietuvą?

Šnipų lyderį prokurorai įvardijo kaip „gyventoją“ ir sakė, kad jis anksčiau ėjo svarbias pareigas Bulgarijos gynybos ministerijoje.

Keli suimti asmenys ėjo aukštas pareigas Gynybos ministerijoje ir Karinės žvalgybos tarnyboje, o tai reiškia, kad galimai turėjo prieigą prie itin įslaptintos informacijos.

Vyriausiasis šalies prokuroras Ivanas Geševas apibūdino šnipinėjimą „kaip neturintį paralelių nuo 1944 metų“.

Pirmadienį Bulgarijos vyriausybė paskelbė apie dar dviejų rusų diplomatų išsiuntimą iš šalies. Iš viso nuo 2019-ųjų pabaigos Bulgarija išsiuntė aštuonis rusų pareigūnus.

Praeitą gruodį Rusijos gynybos atašė padėjėjas buvo išsiųstas iš šalies pareiškus kaltinimus, kad jis rinko informaciją apie JAV karius, per karines pratybas dislokuotus Bulgarijos teritorijoje, rašo CNN.

Savaitgalį Bulgarijos premjeras Boiko Borisovas paprašė Maskvos sustabdyti šnipinėjimo operacijas Bulgarijoje. Tačiau, atsižvelgiant į bendrą slavišką paveldą su Rusija ir priklausomybę nuo rusiškos energetikos, B.Borisovas pridūrė: „Draugystė yra draugystė, mes visada tai demonstravome.“

www.imago-images.de/Scanpix nuotr./Boiko Borisovas
www.imago-images.de/Scanpix nuotr./Boiko Borisovas

Rusijos ambasada Sofijoje atsakė, kad „nepailstančios pastangos įvaryti pleištą į Rusijos ir Bulgarijos dialogą, taip pat dar kartą demonizuoti mūsų šalį yra akivaizdžios“.

Pasak analitikų, ES ir NATO narė Bulgarija yra mėgstamiausias Rusijos šnipinėjimo centras. Jei Antrojo pasaulinio karo metais Europos šnipinėjimo centras buvo Viena, dabar į šį „titulą“ gali pretenduoti Sofija.

Kaip NATO narei, Bulgarijai priklauso tam tikra svarbi infrastruktūra Juodosios jūros pakrantėje. Iš čia esančios NATO bazės lėktuvai kyla patruliuoti teritorijoje, kurioje Rusijos ir Aljanso veikla suaktyvėjo po 2014-ųjų, kai Rusija okupavo Ukrainos Krymo pusiasalį.

Kremliui artimi rusai Bulgarijoje remia prorusiškas grupes. Vienai jų – Rusofilų nacionaliniam judėjimui – vadovauja Nikolajus Malinovas, kurį bulgarų prokurorai 2019 metais apkaltino šnipinėjant ir plaunant pinigus rusų organizacijomis. N.Malinovo teismas dar neįvyko.

Bulgarijos prokurorai tikina, kad N.Malinovas parašė dokumentą, kuriame nurodomi „žingsniai, kurių reikia imtis norint visiškai reformuoti Bulgarijos geopolitinę orientaciją, atitolinant ją nuo Vakarų ir priartinant prie Rusijos“.

Laukiančiam teismo N.Malinovui buvo leista apsilankyti Rusijoje, kur jis buvo prezidento Vladimiro Putino apdovanotas Rusijos draugystės ordinu.

Bulgarijos generalinis prokuroras sakė, kad N.Malinovas grupei Rusijoje „Dvigalvio erelio visuomenė“, kuriai vadovauja oligarchas Konstantinas Malofejevas, perdavė žvalgybinę informaciją.

2019 metais K.Malofejevui uždrausta dešimčiai metų patekti į Bulgariją dėl ryšių su N.Malinovu, kuriuos jis pripažino kaip artimus. Jie nesėkmingai bandė įsigyti Bulgarijos televizijos tinklą.

Anksčiau K.Malofejevui JAV ir ES skyrė sankcijas dėl separatistų Ukrainoje finansavimo. Jis tokius kaltinimus neigė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius