Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Burkų draudimas musulmonėms – Prancūzijos pasaulietiškumo simbolis

Liepos pradžioje Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) apgintas Prancūzijos valdžios sprendimas viešoje vietoje draudžiantis dėvėti burką pačioje Prancūzijoje nesulaukė tiek daug ginčų, kaip kitose šalyse. Priežastis – Prancūzijoje įsišaknijęs valstybės pasaulietiškumo principas, rašo savaitraštis „The Economist“
Paryžiaus dieta
Paryžius / Domantas, Flickr.com

Prancūzija itin tvirtai laikosi griežtos pasaulietiškumo atmainos, vadinamos laicizmu, kuri siekia visiškai eliminuoti religiją iš viešosios erdvės. Ši nuostata buvo įstatymiškai įtvirtinta 1905 m. po ilgos kovos su Katalikų bažnyčios įtaka šalyje.

Nors krikščioniškos šventės Prancūzijoje ir yra įtvirtintos kaip nedarbo dienos, tačiau pasaulietiškų taisyklių laikymasis yra norma.

Prancūzija itin tvirtai laikosi griežtos pasaulietiškumo atmainos, vadinamos laicizmu, kuri siekia visiškai eliminuoti religiją iš viešosios erdvės. 

Prancūzijoje, kitaip negu, pavyzdžiui JAV, prezidentas savo inauguracijos metu niekada negalėtų prisiekti padėjęs rankos ant Biblijos, o valstybinėse mokyklose nėra leidžiami spektakliai su krikščioniškais motyvais.

Pastaruosius trisdešimt metų, augant musulmonų skaičiui šalyje, visas dėmesys, siekiant išlaikyti pusiausvyrą tarp religijos ir pasaulietiškumo, buvo nukreiptas į islamą.

2004 m. Prancūzijos valdžia uždraudė visų religinių simbolių, tarp kurių buvo ir musulmoniškas galvos apdangalas, demonstravimą valstybinėse institucijose.

2010 m. šį įstatymą papildė vadinamasis burkų draudimas. Remiantis juo, musulmonė moteris negali išeiti į viešumą, vilkėdama visą kūną ir veidą dengiantį drabužį.

Nors įstatymo oponentai ir kaltino Prancūzijos valdžią religijos laisvės ribojimu, patys prancūzai šį įstatymą traktavo kaip pastangą išlaikyti šalies pasaulietišką tapatybę ir siekį palikti religiją asmeninėje erdvėje, 

2004 m. Prancūzijos valdžia uždraudė visų religinių simbolių, tarp kurių buvo ir musulmoniškas galvos apdangalas, demonstravimą valstybinėse institucijose.

Svarbu pažymėti, jog dauguma nuosaikių pažiūrų Prancūzijos musulmonų lyderių šį draudimą palaikė, laikydami jį veiksminga priemone kovoje prieš radikalųjį islamą.

Tiek kairiosios, tiek dešiniosios Prancūzijos partijos sutaria dėl pasaulietiškumo principų svarbos ir laikymosi.

Birželio mėnesį Prancūzijos teismas paskelbė nuosprendį, kuriuo remiantis buvo išteisinta slaugos paslaugas teikianti įmonė, atleidusi darbuotoją, kuri nesutiko darbo metu nusivilkti galvos apdangalo.

Prancūzijos teismas savo sprendimą argumentavo tuo, jog darbuotoja nesilaikė įmonės nustatytų taisyklių. Tačiau ekspertai tokį teismo žingsnį vertina kaip griežtėjančią Prancūzijos poziciją dėl musulmoniškų galvos apdangalų draudimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius