-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvę Aljanso vadovai: NATO turi pasirengti greitai Rusijos invazijai Europoje

Rusija ruošiasi scenarijui greitais manevrais nugalėti JAV ir NATO pajėgas bei užimti teritorijas prieš galimam pasipriešinimui ateinant, sakoma naujausiame Atlanto tarybos tarptautinių santykių idėjų kalvės parengtame dokumente, kurį parengė buvę Aljanso organizacijos vadovai.
Pratybos „Geležinis vilkas 2017“
Pratybos „Geležinis vilkas 2017“ / Alfredo Pliadžio nuotr.
Temos: 2 NATO Lenkija

Buvęs NATO pajėgų Europoje vadas Philipas Breedlove'as ir buvęs NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Alexanderis Vershbow pasiūlė „kruopščiai suderintą nuolatinių ir rotacinių dislokacijų derinį Lenkijoje ir platesniame regione“ tam, kad atgrasytų Rusiją ir sustiprintų Aljansą.

Įspėjo dėl šaltojo karo taisyklių

Ph.Breedlove'as ir A.Vershbow įspėjo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas stengiasi sugrąžinti šaltojo karo taisyklėmis grindžiamą tvarką, kuria buvo vadovaujamasi po Antrojo pasaulinio karo. Jie teigia, kad tęsis Rusijos invazija ir Sakartvelo bei Ukrainos dalių okupacija, taip pat bus stiprinamas militarizavimas Kaliningrade. Buvę vadovai prognozuoja ir tolesnį hibridinį karą prieš Vakarus, pasitelkiant socialinius tinklus, taip skatinant nestabilumą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Philip Breedlove
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Philip Breedlove

Pentagonas taip pat siūlo grįžti prie taip vadinamosios „didžiosios jėgų konkurencijos“ ir pasirengti potencialiam konfliktui su didžiosiomis valstybėmis, pavyzdžiui, Rusija ir Kinija.

JAV ir NATO jau nuo 2014 m. žengia tam tikrus žingsnius, taip atsakydamos į Rusijos provokacijas, rašo Idėjų kalvės autoriai. Pavyzdžiui, JAV kas devynis mėnesius rotuoja pajėgas Europoje ir keičia technikos pozicijas.

Parodė ir silpnas vietas

NATO pergrupuoja tarptautinę kovos grupę, susidedančią iš 1200 karių kiekvienoje Baltijos šalyje ir Lenkijoje. Toks susitarimas buvo pasiektas 2016 m. Varšuvos susitikime, kai buvo nutarta užkirsti kelią bet kokiai Rusijos agresijai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos kariai

Tačiau, kaip pabrėžiama, kovos grupėms ir JAV brigadai trūksta išsamaus ir suderinto mūšio plano ir būtinų priemonių, pavyzdžiui, žvalgybos, stebėjimo, priešraketinės gynybos, artilerijos. Ir šie trūkumai pajėgas palieka pažeidžiamas.

„Konvencinė Rusijos ataka, jeigu apie ją nebūtų įspėta, gali nugalėti šias NATO ir JAV pajėgas per trumpą laiką, dar prieš pasipriešinimui sulaukiant pastiprinimo“, – rašoma dokumente. Susirūpinimą kelią tai, kad greitas žemės užgrobimas gali išskirti Aljansą ir paralyžiuoti sprendimų priėmimą iki tol, kol atvyks pastiprinimas.

Rekomenduoja atnaujinti misijas

Dokumente rekomenduojama atnaujinti JAV karių misiją Lenkijoje, Poznanėje, siūlomas nuolatinis jų dislokavimas su pastiprinimu iš Lenkijos ir Baltijos šalių gynybos pajėgų, taip pat siūloma išplėsti kilimo ir tūpimo takus oro uoste šalia Poznanės, kad būtų galima greitai iškrauti reikiamą įrangą.

JAV oro pajėgos taip pat turi sustiprinti savo padalinį Lenkijoje, sakoma dokumente. JAV aviacijos padalinys su tokiais naikintuvais, kaip F-16, turėtų būti išplėstas ir pastovus, kad būtų greičiau reaguojama į agresiją, taip pat reikia daugiau krovininių orlaivių ir naikintuvų, kurie galėtų būti kitų šalių sąjungininkų teikiama pagalba.

AFP/„Scanpix“ nuotr./NATO kariai Afganistane
AFP/„Scanpix“ nuotr./NATO kariai Afganistane

Taip pat dokumente teigiama, kad JAV karinis jūrų laivynas turėtų bazuoti uostų naikinimo laivus Danijoje. Šie galėtų nuolat patruliuoti Baltijos jūroje, taip pat lankyti sąjungininkų uostus regione ir taip užtikrinti saugumą.

Misijoje turėtų būti ir povandeninis laivas, karinės amfibijos, galinčios greitai pasiekti priešiškas teritorijas, be to, JAV turėtų įsteigti nedidelį karinio jūrų laivyno padalinį Lenkijoje, Gdanske, kad laivynui būtų lengviau dažnai lankytis kituose Lenkijos ir Baltijos jūros uostuose.

Kam pateikti sąskaitą?

Tačiau JAV, kita vertus, neturėtų padengti visų išlaidų. Lenkijos pasiūlymas skirti 2 milijardus dolerių nuolatinei misijai yra „geras pradinis taškas“ ir gali būti naudojamas JAV brigadoms rotuoti bei mokymo priemonėms atnaujinti. Sąskaita už visus šiuos papildomus saugiklius turėtų viršyti 2 mlrd. JAV dolerių.

NATO pajėgos turėtų parengti planą, kaip perduoti valdžią JAV vadovaujamoms pajėgoms, jei prieš Aljanso narę būtų panaudota prievarta ir taip būtų suaktyvintas 5 straipsnis, garantuojantis kolektyvinę gynybą.

Ph.Breedlove'as ir A.Vershbow pabrėžė, kad diegimo pokyčiai nepažeis 1997 m. NATO ir Rusijos pasirašyto susitarimo, kuriuo skelbiama, kad NATO plėtra nekels karinės grėsmės Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius