Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs aukštas NATO vadas: jei JAV prezidentu taptų D.Trumpas, V.Putinui net nereikėtų imtis grasinimų

Buvęs NATO pajėgų Europoje vado pavaduotojas Richardas Shirreffas paišo baisų scenarijų kas nutiktų su Aljansu, jei JAV prezidentu taptų Donaldas Trumpas. Buvęs aukštas pareigūnas pabrėžia, kad D.Trumpo požiūris į NATO gali padidinti galimybę, kad Rusija imsis veiksmų.
Richardas Shirrefas
Richardas Shirreffas / wikipedia.com nuotr.

NATO visiškai priklauso nuo JAV lyderystės ir Amerikos ryžto ateiti į pagalbą savo sąjungininkėms be jokių išlygų, – pabrėžė jis kalbėdamas su „Defence One“ žurnalistu. – Baltuosiuose Rūmuose turėti tokį lyderį, kuris nepasirengęs to daryti, smarkiai silpnintų Aljansą ir gali privesti prie to, kad JAV atsitrauktų nuo Europos gynybos.“

Du pasauliniai karai parodė, kad taika Europoje yra taip pat svarbi ir JAV saugumui.

Jis pabrėžė, kad toks scenarijus yra blogas ne tik Europai, bet ir pačiai JAV.

Kaip po D.Trumpo pareiškimų sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, du pasauliniai karai parodė, kad taika Europoje yra taip pat svarbi ir JAV saugumui.

R.Shirreffas teigia, kad jeigu Rusija bandytų okupuoti kurią nors NATO narę, ginkluotas NATO atsakas taptų būtinas.

Jis pabrėžė, kad NATO pamatą ir sudaro besąlyginė parama jos narėms.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Tačiau jis yra įsitikinęs, kad D.Trumpo požiūris į NATO gali padidinti V.Putino agresijos prieš Baltijos šalis galimybę.

„Kalbant apie grėsmę, galima numatyti, kad bet kas, kas sėdi Kremliuje, gali tiesiog nuspręsti – taip, gali būti, kad aš išsisuksiu. Ir tai, žinoma, pasaulį daro labiau pavojingą“, – sakė jis.

Konfliktas, toliau svarstė pašnekovas, galėtų vystytis šiurpiai, nes Rusija į savo karinę doktriną vis labiau įterpia branduolinį aspektą.

„Pavyzdžiui, V.Putinas galėtų užpulti ir okupuoti Baltijos šalis, o vėliau pagrasinti numesti atominę bombą ant pasirinktos NATO šalies“, – svarstė jis.

V.Putinas siekia atkurti Rusijos didybę, todėl jam NATO ir Europos Sąjunga (ES) – priglaudusios Rusijos įtakoje turėtas Lietuvą, Latviją ir Estiją, yra priešai.

V.Putinas galėtų užpulti ir okupuoti Baltijos šalis, o vėliau pagrasinti numesti atominę bombą ant pasirinktos NATO šalies.

„Manau, kad jis nieko taip nenori, kaip pamatyti sužlugdytą NATO. O koks geresnis būdas tai padaryti, kaip užgrobti Baltijos šalis, pagrasinti NATO atominiu ginklu? NATO atsitraukia, NATO žlunga kaip Aljansas. Ir nemanau, kad tai yra per daug nerealu“, – sakė jis.

Pašnekovas pridūrė, kad jei D.Trumpas taptų JAV prezidentu, V.Putinui net nereikėtų imtis grasinimų tam, kad Aljansas kapituliuotų.

Paklaustas, ar galėtų Rusija panaudoti tokį scenarijų, kokį naudojo NATO nepriklausančiose Gruzijoje ar Ukrainoje, buvęs NATO pajėgų Europoje vado pavaduotojas pabrėžė, kad jo dėstomas scenarijus tėra spekuliacija.

„Aš paišiau patį blogiausią scenarijų. Tačiau pažvelkime, kaip Rusija veikia, kai kalbama apie karą. Ji netaiko lengvų priemonių. Rusija koncentruoja pajėgas ir negailestingai jas panaudoja“, – pridūrė R.Shirreffas.

Jis pabrėžė, kad Baltijos šalys yra demokratinės, orientuotos į Vakarus, todėl jos yra, jo žodžiais, gintinos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius