Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Buvęs JAV branduolinių pajėgų vadas perspėjo apie pavojus ir paragino smarkiai sumažinti branduolinius arsenalus

Buvęs Jungtinių Valstijų branduolinių pajėgų vadas, atsargos generolas Jamesas Cartwrightas paragino Vašingtoną ir Maskvą sumažinti savo branduolinės ginkluotės arsenalus iki 900 kovinių galvučių kiekvienoje šalyje, rašo „The New York Times“.
Rusijos termobranduolinė tarpžemyninė balistinė raketa RS-24 „Jars“
Rusijos termobranduolinė tarpžemyninė balistinė raketa RS-24 „Jars“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Toks J.Cartwrighto pasiūlymas įrašytas organizacijos „Global Zero“, siekiančios branduolinių ginklų likvidavimo visame pasaulyje, ataskaitoje. J.Cartwrightas yra vienas iš šios ataskaitos autorių. Ataskaitoje, kaip pažymi naujienų agentūra „Associated Press“, taip pat raginama visiškai atsisakyti tarpžemyninių balistinių raketų su branduoliniais užtaisais.

Generolo nuomone, Jungtinėms Valstijoms savo saugumo užtikrinimui visiškai pakaktų 900 branduolinių užtaisų. Be to, J.Cartwrightas siūlo tik pusę šio arsenalo laikyti parengtą panaudojimui, o taip pat sukurti saugumo sistemą, kuri leistų kovinius užtaisus panaudoti ne anksčiau nei po 24–72 valandų po tokio sprendimo priėmimo. Tai, generolo nuomone, sumažintų atsitiktinio raketų paleidimo pavojų.

Šiuo metu JAV ir Rusija turi po maždaug 5 tūkstančius branduolinių užtaisų, skaičiuojant ir tuos, kurie nėra kovinės parengties būsenos. Pagal naująją JAV ir Rusijos sutartį SPG-3, kiekviena iš šalių iki 2018 metų turi sumažinti kovinės parengties būsenos branduolinių užtaisų skaičių iki 1 550. Pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodė publikacijų apie tai, kad JAV ketina Rusijai pasiūlyti dar labiau sumažinti branduolinius arsenalus.

Kaip pažymi ekspertai, Maskva greičiausiai nesutiks su tokiu pasiūlymu, kol nebus pasiektas konsensusas dėl amerikiečių kuriamo priešraketinės gynybos skydo. Rusijos vadovybė mano, kad PRG skydas trikdo abiejų šalių balansą branduolinės ginkluotės srityje. Maskva grasina atsisakyti SPG-3 sutarties, jeigu nebus rasta bendros kalbos dėl amerikietiškos PRG sistemos kūrimo ir dislokavimo Europoje, primena lenta.ru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius