Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 10

Buvęs kariuomenės vadas: ukrainiečių puolimas prie Charkivo yra Rusijos galo pradžia

Pradėjusi netikėtą puolimą Charkivo srityje Ukraina nustebino visus, o svarbiausia – Rusiją. Per kelias dienas ukrainiečiai sugebėjo atsiimti 1000 kvadratinių kilometrų teritorijos ir grasina apsupti itin didelę prie Iziumo veikiančią rusų karių grupuotę. Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas neabejoja – šis puolimas yra didelio plano dalis ir sėkmingas jo įgyvendinimas gali pakeisti viso karo eigą ir priartinti jo pabaigą.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / UNIAN paskelbta nuotr.

– Kaip jūs vertinate tai, kas šiuo metu vyksta Charkivo srityje?

– Man atrodo, visi pradėjo kalbėti apie tai, kad tas vadinamas „didysis“ kontrpuolimas turi prasidėti arba jau prasidėjo Ukrainos pietuose, dešiniajame Dnipro krante, o iš tikrųjų viskas prasidėjo Ukrainos rytuose. Manau, kad visa tai yra vieno sumanymo dalis.

Kaip atsimenate, rugpjūčio mėnesį, kai pradėjo sklisti gandai apie tą didįjį puolimą pietuose, buvo pradėti apšaudyti tiltai ir tie tiltai per Dnipro upę buvo pradėti griauti – Antonivkos tiltas, geležinkelio tiltas ir tiltas prie Novaja Kachovkos.

Tada Rusijos kariuomenė atitraukė nemažą dalį savo pajėgų būtent iš šito regiono ir būtent iš Iziumo grupuotės – tai buvo apie 15 tūkstančių karių, kurie buvo permesti į dešinįjį Dnipro krantą, kaip ir tolesniam puolimui link Mykolajivo ir Odesos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Jonas Žukas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Jonas Žukas

Čia sumažėjus pajėgoms ir ten sugriovus tiltus, tos pajėgos pietuose buvo sukaustytos, o pagrindinis puolimas prasidėjo rytuose, kurį mes čia matome paskutines kelias dienas.

Aš esu linkęs manyti, kad visa tai, kas vyksta, nėra atsitiktiniai dalykai, jie yra susiję tarpusavyje ir tai Ukrainos kariuomenės Generalinio štabo vadovybės ir jų kariuomenės vado Valerijaus Zalužno sumanymo dalis. Dabar tas sumanymas ir realizuojasi. Aš neatsiečiau tų įvykių, kurie vyksta pietuose nuo to, kas dabar vyksta rytuose.

– Ta grupuotė iš Iziumo buvo perkelta į pietus, tačiau dabar jos sugrąžinti atgal nėra galimybės.

– Nebeįmanoma. Ir tai, kas vyksta pietuose, irgi yra labai svarbu tam scenarijui, kuris dabar pradėjo vystytis rytuose. Lyg ir yra pasitvirtinusi informacija, kad tiltai yra sugriauti ir tas puolimas, kaustantis pajėgas Ukrainos pietuose, dešiniajame Dnipro krante, tebevyksta ir vyksta pakankamai sėkmingai, tik ne taip intensyviai ir ne su tokiais efektyviais rezultatais kaip dabar, paskutinėmis dienomis, rytuose.

Bet jis vyksta, pajėgos kaustomos ir, kiek žinau, logistinės aprūpinimo grandinės yra labai pažeistos ir šiuo metu ta dienos aprūpinimo norma, reikalinga kariams – maistas, kuras ir šaudmenys – jų nepasiekia per Dnipro upę, tiek, kiek jie išnaudoja per dieną.

Institute for the Study of War/Ukrainiečių kontrpuolimas Charkivo srityje
Institute for the Study of War/Ukrainiečių kontrpuolimas Charkivo srityje

Reiškia, tas dešiniojo Dnipro upės kranto Rusijos kariuomenės placdarmas silpnėja su kiekviena diena. Tai reiškia, kad apie 20 tūkst. rusų karių grupuotė ten irgi neturi labai daug perspektyvų ir tai taip pat gali būti savaičių klausimas, kada ji pradės byrėti.

– Norėčiau dar truputį panagrinėti rytinę dalį. Ukraina yra pasistūmėjusi dar arčiau Kupjansko, o Kupjanską nuo pat antrosios karo fazės pradžios įvardijome kaip vieną iš pagrindinių komunikacijų ir transporto centrų, kuris užtikrino tiek Iziumo grupuotės aprūpinimą, tiek dar piečiau esančių teritorijų. Amerikiečių Karo studijų institutas teigia, kad tikėtina, jog ukrainiečiai per 72 valandas užims Kupjanską. Kaip jūs vertinate šią situaciją?

Sunku įsivaizduoti, kad patyrus tokį pralaimėjimą ir neturint jokių rezervų Rusijos kariuomenė galėtų atsakyti kokiu nors kontrsmūgiu ar kokiais nors naujais planais. Aš manau, kad galime tikėtis, kad grius viskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius