Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 27 /17:02

Buvęs Kinijos žvalgybos vadovas už kyšininkavimą įkalintas iki gyvos galvos

Buvęs Kinijos žvalgybos vadovas Ma Jianas už korupciją nuteistas kalėti iki gyvos galvos, ketvirtadienį pranešė Kinijos šiaurės rytinės Liaoningo provincijos teismas.
Teisėjo plaktukas
Buvęs Kinijos žvalgybos vadovas už kyšininkavimą įkalintas iki gyvos galvos / cardplayer.com nuotr

„Ma Jiano elgesys atitinka kyšių ėmimą, vertimą kitus prekiauti ir neteisėtą prekybą, naudojantis vidaus šaltinių informacija“, – sakoma Liaoningo provincijos Daliano viduriniosios instancijos liaudies teismo pranešime.

Buvęs Valstybės saugumo ministerijos vadovo pavaduotojas Ma Jianas tyrėjų akiratyje dėl įtariamos korupcijos atsidūrė 2015 metais. Metais vėliau jis buvo pašalintas iš Komunistų partijos.

Pareigūnas pripažino savo kaltę ir nusprendė nuosprendžio neskųsti, nurodė teismas. Taip pat visam laikui atšauktos Ma Jiango politinės teisės ir konfiskuotas visas jo asmeninis turtas.

Bylos nagrinėjimas teisme vyko už uždarų durų, nes byla buvo susijusi valstybės paslaptimis, nurodė teismas.

Nuo 1999 iki 2014 metų Ma Jianas, pasinaudodamas savo pareigomis ministerijoje, padėjo kinų milijardieriui Guo Wengui ginti savo verslo interesus. Už šias paslaugas jis gavo daugiau nei 109 mln. juanių (13,65 mln. eurų) atlygį, išaiškino teismas, atskleidęs keletą slapto Ma Jiano ir Guo Wengui bendradarbiavimo atvejų.

Remiantis teismo medžiaga, 2013 metais Ma Jianas vykdė neteisėtą prekybą per savo giminaičius ir pardavė akcijų už 49 mln. juanių (6,3 mln. eurų).

„Kaltinamojo Ma Jiano kyšininkavimo mastas buvo itin didelis, dėl jo nacionaliniai ir liaudies interesai patyrė ypač didelių nuostolių, buvo padaryta rimta žala valstybės tarnautojų moralei“, – sakoma teismo nuosprendyje.

Anksčiau Kinija atliko didelį tyrimą dėl kitų saugumo aparato veikėjų. Viena iš šio valymo aukų tapo Zhou Yongkangas, 2012 metais vadovavęs Valstybės saugumo ministerijai. Tuo metu jam buvo pavaldus ir Ma Jiangas.

Valstybės saugumo ministerija dažnai lyginama su Sovietų Sąjungos KGB. Nurodoma, kad ši institucija yra atsakinga už žvalgybos informacijos rinkimą ir asmenų sekimą.

Teismo pareiškime ne kartą minėtas Guo Wengui 2014 metais pabėgo iš Kinijos ir dabar gyvena Niujorke.

Šis prieštaringai vertinamas nekilnojamojo turto magnatas yra griežtas Kinijos komunistinės vyriausybės kritikas. Savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ jis teigia turintis kompromituojančios informacijos apie partijos elitą ir jo korupciją.

Jungtinėse Valstijose Guo Wengui taip pat iškelta byla. Devyni kreditoriai jam yra iškėlę ieškinį dėl negrąžintos 50 mln. JAV dolerių skolos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius