Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Pakistano premjeras I.Khanas sako, kad jo partija pasitrauks iš visų asamblėjų

Buvęs Pakistano premjeras Imranas Khanas šeštadienį pareiškė, kad jo partija traukiasi iš šalies regioninių ir nacionalinės asamblėjų.
Imranas Khanas
Imranas Khanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Pakistanas

Apie tai jis pranešė pirmą kartą pasirodęs viešumoje po to, kai anksčiau šį mėnesį buvo sužeistas per ginkluotą išpuolį.

I.Khanas balandį buvo nušalintas nuo pareigų po balsavimo dėl nepasitikėjimo. Dabar jis yra opozicijoje ir reikalauja pirmalaikių rinkimų, teigdamas, kad jo nušalinimas buvo neteisėtas bei suorganizuotas ministro pirmininko Shehbazo Sharifo, padedant JAV vyriausybei.

S.Sharifas ir Vašingtonas šiuos kaltinimus atmeta, o dabartinė vyriausybė teigia, kad kiti rinkimai bus surengti kitąmet, kaip ir yra numatyta.

Po to, kai šio mėnesio pradžioje jis buvo pašautas per mitingą rytinėje Pandžabo provincijoje, I. Khanas dar labiau paaštrino retoriką.

Dėl sužeidimų jis kurį laiką nedalyvavo mitinguose, tačiau šeštadienio vakarą netoli Islamabado esančiame Ravalpindyje politikas vėl prisijungė prie protesto eisenos ir išsakė savo pastabas.

I.Khanas dešimtims tūkstančių šalininkų pareiškė, kad jo partija „Tehreek-e-Insaf“ palieka visas regionines ir nacionalinę asamblėjas bei pasitraukia iš „korumpuotos sistemos“.

Balandžio mėnesį, prieš balsavimą dėl naujo ministro pirmininko išrinkimo, jo partijos nariai masiškai pasitraukė iš nacionalinės asamblėjos, nors dauguma atsistatydinimo pareiškimų dar nepriimti.

Politikas renginyje kalbėjo daugiau nei valandą ir užsiminė apie sufijų poetą Jalaluddiną al Rumi ir Sovietų Sąjungos žlugimą.

Baigdamas savo kalbą I.Khanas apsigalvojo dėl savo reikalavimo surengti pirmalaikius rinkimus ir pareiškė, kad jo partija laimės po devynių mėnesių vyksiančius rinkimus. Jis taip pat teigė, kad daugiau nebeketina rengti eisenų į sostinę.

„Jie (vyriausybė) negali susidoroti su eitynėmis Islamabade, jie gali iškviesti tiek policijos, kiek nori, bet jie negali sustabdyti šimtų tūkstančių žmonių, įžengusių į Islamabadą, – sakė I.Khanas. – Mes galėjome sukurti tokią situaciją kaip Šri Lankoje. Tačiau nusprendžiau atsisakyti eitynių Islamabade, nes nenoriu, kad šalyje įsivyrautų anarchija. Nenoriu padaryti jokios žalos šiai šaliai.“

Kelis mėnesius besitęsiant protestams dėl ekonominės krizės, tūkstančiai šrilankiečių liepą šturmavo prezidento rezidenciją bei privertė tuometinį šalies vadovą Gotabayą Rajapaksą (Gotabają Radžapakšą) bėgti, o vėliau ir atsistatydinti.

I.Khanas sakė planuojantis susitikti su savo vyriausiaisiais ministrais, partiečiais ir tuomet paskelbti išėjimo laiką.

Mitingas šeštadienio vakarą įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai naujuoju kariuomenės vadu buvo paskirtas Syedas Asimas Muniras, vadovavęs šalies žvalgybos agentūrai I.Khano kadencijos metu, tačiau vėliau atleistas be tuometinio premjero paaiškinimo.

S.A.Muniras pakeitė generolą Qamarą Javedą Bajwą, kurį I.Khanas taip pat kaltino prisidėjus prie jo nušalinimo. Q.J.Bajwa kaltinimus neigia.

Pakistano užsienio reikalų ministras Bilawalas Bhutto Zardari teigė, kad šeštadienio mitingas buvo nevykęs prestižo gelbėjimo šou.

„Nesugebėjęs suburti revoliucinės minios ar pakenkti naujų vadovų paskyrimams, jis nusivylęs griebiasi atsistatydinimo dramos“, – rašė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius