Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Ukrainos „Berkut“ vadas protestuotojus dabar muša Maskvoje

Sergejaus Kusiuko reikia ir Kijevui, ir Maskvai. Bet dėl labai skirtingų priežasčių. Ukraina buvusio „Berkut“ riaušių policijos vado ieško dėl šio dalinio veiksmų per Euromaidano protestus, tačiau Rusijos sostinėje jis dabar gali vėl tvarkytis su protestuotojais, rašo „Radio Free Europe“.
Sergejus Kusiukas
Sergejus Kusiukas / „Dožd“ nuotr.

Mat S.Kusiukas dabar yra Rusijos vidaus reikalų ministerijos OMON pajėgų pulkininkas.

Rugpjūčio pradžioje buvo užfiksuota, kaip jis Maskvoje dalina nurodymus sulaikyti sąžiningų rinkimų gatvėse reikalaujančius protestuotojus.

Puolė niekuo dėtus praeivius

„Radio Free Europe“ korespondentas, dirbęs per protestus Naujajame Arbate, rugpjūčio 3-ąją nufilmavo S.Kusiuką, vadovaujantį daugiau nei tuzino kaukėtų ir šalmuotų OMON pareigūnų būriui.

Liudininkai teigė, kad S.Kusiuko vyrai tąkart griebė ne tik asmenis, dalyvavusius taikioje, tačiau nesankcionuotoje demonstracijoje, bet ir žmones, kurie tiesiog vaikštinėjo paprastai judrioje gatvėje.

S.Kusiukas Maskvoje su protestuotojais tvarkėsi nebe pirmą kartą. Jis sostinės gatvėse buvo pastebėtas ir 2017 metų birželį – per opozicionieriaus Aleksejaus Navalno sušauktą protestą dėl korupcijos. Tada OMON pareigūnai S.Kusiuką vadino „draugu pulkininku“.

Toje demonstracijoje prieš daugiau nei dvejus metus OMON pareigūnai elgėsi itin brutaliai.

Jie žmones, regis, nesirinkdami taikinių, daužė „bananais“ ir apskritai Maskvoje, Sankt Peterburge bei kituose miestuse sulaikė daugiau nei 1,6 tūkst. žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mitingas Maskvoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mitingas Maskvoje

Išprovokavo kruvinus įvykius?

Ukrainoje S.Kusiukas laikomas nusikaltėliu – 2014-ųjų gruodį Kijevas išdavė jam tarptautinį arešto orderį.

Porevoliucinės Ukrainos prokurorų teigimu, S.Kusiukas 2013 metų lapkričio 30-ąją įsakė policininkams sumušti protestuotojus, susirinkusius Kijevo Nepriklausomybės aikštėje.

Tuo metu, kai Kijeve vis dar šeimininkavo prezidento Viktoro Janukovyčiaus administracija, jis vadovavo riaušių policijai „Berkut“, o po Euromaidano protestų buvo apkaltintas „dalyvavimu masinėse aktyvistų žudynėse Kijevo centre“.

Porevoliucinės Ukrainos prokurorų teigimu, S.Kusiukas 2013 metų lapkričio 30-ąją įsakė policininkams sumušti protestuotojus, susirinkusius Kijevo Nepriklausomybės aikštėje.

Po tokio žiauraus susidorojimo Kijeve smarkiai išaugo demonstrantų skaičius, o protestams įsibėgėjus V.Janukovyčius buvo priverstas bėgti iš šalies – 2014-ųjų vasarį.

„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Janukovyčius
„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Janukovyčius

2013 metų gruodį, duodamas interviu radijo stočiai „Vesti“, S.Kusiukas neigė nurodęs pavaldiniams mušti demonstrantus. Anot jo, pareigūnai pagal šalies įstatymus gali naudoti „specialiąsias priemones“ pagal savo nuožiūrą, jei mano, kad jų saugumui ar gyvybei kilęs pavojus.

Tiesa, toje pačioje laidoje kalbėjęs protestuotojas pateikė visai kitokią įvykių versiją.

„Berkutininkai mus užpuolė, nors ramiai sėdėjome po paminklu. Vieni žmonės miegojo, kiti šnekučiavosi. Ir staiga jie puolė.

Žmonės iškart iškėlė rankas pasiduodami, bet jie mušė net tuos, kurie gulėjo ant žemės, mušė žmones iki sąmonės netekimo“, – pasakojo aktyvistas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Policijos ir protestuotojų susirėmimas Kijeve
AFP/„Scanpix“ nuotr./Policijos ir protestuotojų susirėmimas Kijeve

Teigiama, kad S.Kusiukas jau kitą dieną organizavo ir įžūlią provokaciją. Jis esą įsakė vienam buldozerio vairuotojui įvažiuoti į policininkų būrį prie prezidento administracijos – kad protestuotojus būtų galima apkaltinti pavojingu elgesiu.

Perbėgo į Rusijos pusę

Ukrainoje taip pat kalbama, kad S.Kusiukas dar anksčiau, 2012-aisiais, vadovavo vadinamųjų tituškų būriui, užpuolusiam aktyvistus, kurie surengė tuometiniam premjerui Mykolai Azarovui kritišką mitingą.

2014-ųjų vasario 18-20 dienomis per riaušininkų ir policijos susirėmimus žuvo 77 protestuotojai. Daug jų pakirto snaiperių kulkos. Iš viso per Euromaidano protestus žuvo 106 žmonės, įskaitant 13 policijos pareigūnų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maidano šturmas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maidano šturmas

Maždaug tuo metu S.Kusiukas, kaip ir dar apie 70 „Berkut“ pareigūnų, iš Kijevo paspruko į Krymą, kurio aneksiją jau buvo pradėjusi vykdyti Rusija. Jis vėliau nuvyko būtent į šią šalį.

Nėra žinoma, ar konkrečiai S.Kusiukas jau yra Rusijos pilietis, tačiau nemažai kitų buvusių berkutininkų turi rusiškus pasus.

Dar 2014 metų gegužę Rusijos vidaus reikalų ministras Vladimiras Kolokolcevas priėmė 10 buvusių Ukrainos „Berkut“ pareigūnų priesaikas ir šviežius Rusijos piliečius priėmė į šalies policiją.

„Scanpix“/AP nuotr./Daug buvusių „Berkut“ pareigūnų perėjo į Rusijos pusę
„Scanpix“/AP nuotr./Daug buvusių „Berkut“ pareigūnų perėjo į Rusijos pusę

„Esu tikras, kad būsite ne tik geri, bet ir ištikimi tarnautojai. Po gerai žinomų įvykių mūsų šalis pažadėjo padėti specialiųjų pajėgų pareigūnams, kurie buvo ištremti iš savo tėvynės“, – tada pareiškė V.Kolokolcevas.

Tą patį mėnesį Ukrainos parlamentaras Henadijus Moskalas teigė, kad S.Kusiukas į Krymą galėjo išsivežti snaiperių šautuvus, iš kurių 2014-ųjų vasarį buvo taikomasi į protestuotojus. Anot H.Moskalo, S.Kusiukas Rusijai „dirbo jau labai ilgai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius