-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusios Šiaurės Korėjos karės atskleidė režimui tarnaujančių moterų kasdienybę

Šiaurės Korėjos režimas laikomas pačiu blogiausiu pasaulyje. Žmogaus teisių pažeidimai šalyje tikrai nėra naujiena, skiriasi supratimas apie tai, kaip valdžia gali elgtis su savo piliečiais. Nenuostabu, kad lygybės nėra ir kariuomenėje, kurioje moterys dažnai išnauodojamos seksualiai.
Šiaurės Korėjos karės
Šiaurės Korėjos karės / „Scanpix“/AP nuotr.

Viena Pietų Korėjos TV laidų vedėja karinės tematikos restorane, garsėjančiame vištiena, susitiko su keliomis Šiaurės Korėjos dezertyrėmis.

Mums sunku įsivaizduoti gyvenimą toje šalyje, o kariuomenė apskritai yra visai atskira visuomenės dalis.

Todėl įdomu iš pirmų lūpų išgirsti, kaip ten gyveno moterys. Juk ne kartą žiniasklaidoje skaitėme, kad ten trūksta maisto, o kariai verčiami dirbti ūkiuose. Nieko keisto, kad šių moterų pasakojimai šiurpina.

Viena iš dezertyrių teigė, kad kiekvienas vyras Šiaurės Korėjos kariuomenėje privalo tarnauti net 11 metų, o moterims tarnauti tuomet dar nebuvo privaloma, todėl jos tarnaudavo 6 metus.

Kodėl moterys ryždavosi eiti į kariuomenę? Kad lengviau įstotų į partiją.

Todėl kariuomenėje masiškai vagiama: pasisavinami asmeniniai daiktai, valstybės išduoti ekipuotės elementai, maistas, uniformos

Pašnekovė pasakojo, kad buvo dienų, kai pietums gaudavo tris pilnus šaukštus ryžių. Vis dėlto trūkdavo ne tik maisto.

Nors Šiaurės Korėjoje šlovinamos komunistinės vertybės, žmonės nori sukaupti kuo daugiau turto – jis garantuoja šiokį tokį saugumą.

Todėl kariuomenėje masiškai vagiama: pasisavinami asmeniniai daiktai, valstybės išduoti ekipuotės elementai, maistas, uniformos.

Tiesa, viena iš pašnekovių pažymėjo, kad tarnauti kariuomenėje jai patiko – pratybos ir ginklai jai buvo prie širdies, o civilinis gyvenimas pasirodė sunkesnis.

Kariuomenėje nereikia rūpintis drabužiais ir maistu, nesi priklausomas nuo savo tėvų. Tačiau tie, kurie dalija uniformas ar gali pasiūlyti kitus geidžiamus dalykus, dažnai šantažuoja moteris, kad įsitemptų jas į lovą.

Dezertyrė teigė, kad Šiaurės Korėjoje nuolat pabrėžiama, jog moterys nėra tokios stiprios ir protingos kaip vyrai. Dažnai jos laikomos resursu, kurį galima išnaudoti. Kita dezertyrė pridūrė, kad aukšto rango karininkai dažnai miega su jiems patinkančiomis karėmis – tai nėra labai slepiama.

Tuomet vienas generolas visiems liepė išeiti iš kambario, o jai – nusirengti. Jis sakė norįs patikrinti karės būklę, bet tuomet aštuoniolikmetę užpuolė ir bandė išprievartauti.

Anot vienos pašnekovės, ji tarnaudama kariuomenėje buvo labai sulysusi. Tuomet vienas generolas visiems liepė išeiti iš kambario, o jai – nusirengti.

Jis sakė norįs patikrinti karės būklę, bet tuomet aštuoniolikmetę užpuolė ir bandė išprievartauti. Mergina pradėjo klykti, todėl generolas ją stipriai sumušė.

Karininkas taip stipriai smogė moteriai į galvą, kad jai iš ausies pasiypyė kraujas, o vėliau klibėjo dantys. Generolas liepė apsirengti ir niekam apie incidentą nepasakoti. O pasakoti ji ir neturėjo kam – daugelis moterų patyrė tą patį.

Žiūrint interviu, į akis krenta ir kultūriniai skirtumai, pavyzdžiui, moterys skirtingai reaguoja į maistą. Viena buvusi Šiaurės Korėjos gyventoja pasigyrė, kad anksčiau buvo labai įgudusi kiaulių skerdėja, o kita pareiškė, kad Šiaurės Korėjoje nebuvo girdėjusi apie sūrį.

Kuomet laidos vedėja pajuokavo, kad restorano dekoracijose matomą amuniciją yra regėjusi tik komiksuose, buvusi Šiaurės Korėjos karė tik ironiškai šyptelėjo: „Tu tokia miela.“

VIDEO: Šiaurės Korėjos karių kasdienybė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius