Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 27 /13:00

Čekija ragina Europos Komisijos vadovą trauktis, Vengrija prabilo apie „pakrikusią ES“

Čekijos užsienio reikalų ministras sekmadienį kaltino Europos Komisijos vadovą Jeaną-Claude'ą Junckerį, kad jam nepavyko užkirsti kelio Didžiosios Britanijos sprendimui trauktis iš Europos Sąjungos, leisdamas suprasti, kad šis turėtų atsistatydinti.
Jeanas-Claude'as Junckeris
Jeanas-Claude'as Junckeris / „Scanpix“ nuotr.

„Šiuo metu nemanau, kad Europos Komisijos pirmininkas yra tinkamas žmogus šioms pareigoms“, – sakė Lubomiras Zaoralekas per diskusiją Čekijos televizijos eteryje.

„Nenoriu nieko raginti atsistatydinti, tačiau kai kam Europos Sąjungoje derėtų pasvarstyti apie pasitraukimą, nes („Brexit“) yra atsakomybė, už kurią kažkas turi atsakyti“, – pridūrė ministras.

L.Zaoralekas atkartojo J.-C.Junckerio poziciją, kad dabar Britanija turėtų kiek įmanoma greičiau išstoti iš Bendrijos, tačiau kaltino Europos Komisijos vadovą neveiklumu prieš ketvirtadienį Jungtinėje Karalystėje įvykusį referendumą.

„Įsivaizduočiau Komisijai vadovaujantį garbingą, pasitikėjimo vertą žmogų, kuris iškilus situacijai, kai mums grėstų netekti kojos ar rankos, nuvyktų į šalį ir pasakytų britams: „Norime, kad jūs pasiliktumėte“, – sakė Čekijos diplomatijos vadovas.

„Ir aš klausiu: „Ar taip nutiko?“ – sakė L.Zaoralekas.

Kairiojo sparno ministras taip pat sakė, kad nereikėtų kaltinti tik J.-C.Junckerio, nes „Europos elito problema yra didesnė“.

Nepageidauja didesnės integracijos

L.Zaoralekas pažymėjo, kad nieko nedaryti irgi būtų blogai, bet perspėjo, kad gilesnei integracijai ir naujai ES politikai reikėtų visuomenės palaikymo.

Ministras kalbėjo po Prahoje vykusio Lenkijos, Vengrijos, Slovakijos, Vokietijos ir Prancūzijos diplomatijos vadovų susitikimo.

„Tikiuosi, kad galėsime mėginti pradėti įtikinėti Europos žmonės, jog ES yra projektas, kuris gali būti jiems priimtinas, kuris praktiškai sprendžia jiems rūpimus klausimus“, – sakė L.Zaoralekas.

Vengrijos lyderis skelbia pakrikimą

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas sekmadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga tampa vis labiau „pakrikusi“ ir kad blokui reikia iš naujo apsvarstyti savo strategiją po Britanijos sprendimo pasitraukti iš Bendrijos.

V.Orbanas, kuris anksčiau neretai suremdavo ragus su Briuseliu, per kurso baigimo ceremoniją Budapešte įsikūrusiame Viešojo administravimo universitete sakė, kad britai panoro palikti ES, nes jiems įgriso „netikrumas, paralyžius... Lėtai stiprėjo pojūtis, kad jie nebegali jaustis Europoje kaip namuose“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

Premjeras sakė, kad ES „sparčiai žengia į pokyčius“, nes Bendrijai reikia „kažko nauja; reikia iš naujo užsegti Europos striukę“.

Jis pridūrė, kad „šalys, kurios išlieka tvarkingos ir gali garantuoti saugumą bei įstatymų laikymąsi savo piliečiams, įgis pranašumą“.

V.Orbanas pernai nurodė pastatyti prie sienos spygliuotų vielų tvoras, siekdamas pažaboti per Vengriją plūstančių migrantų srautą.

Jis sakė, kad Didžiosios Britanijos žmonės „nusprendė, kad jie vėl perims savo likimo kontrolę“ tuo metu, kai „daugelis Europos lyderių nesiima priemonių prieš naują tautų kraustymąsi ir besibraunantį, neteisėtą bei nenormalų migracijos srautą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius