-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 04 18 /2021 04 19

Čekijoje protestuotojai susirinko prie Rusijos ambasados

Čekijoje protestuotojai aplaistė Rusijos ambasados ​​sieną kraują primenančiu kečupu, tuo tarpu politikai sekmadienį įspėjo apie laukiančius padarinius reaguodami į Čekijos vyriausybės pranešimą, kad Rusijos slaptosios tarnybos surengė gyvybių nusinešusį sprogimą 2014 metais.
Protestas prie Rusijos ambasados Prahoje
Protestas prie Rusijos ambasados Prahoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Čekija Rusija

„Kitos valstybės organizuotas Čekijos Respublikos piliečių nužudymas šalies teritorijoje – tai beveik karo veiksmai“, – sekmadienio popietę prie Rusijos ambasados ​​Prahoje vykusiame proteste naujienų agentūrai AFP kalbėjo protestuotojas Tomas Peszynskis.

Maždaug 100 protestuotojų laikė plakatus su užrašais „Mes nesame Rusijos kiemas“ ir skandavo „Gėda“, mojuodami ES ir NATO vėliavomis.

Išvakarėse policija sulaikė septynis asmenis, kurie ambasados ​​sieną ištepė kečupu, simbolizuojančiu kraują.

Čekijos politikai taip pat išreiškė pasipiktinimą, o vyriausybės ministrai pareiškė, kad Rusijos bendrovės saugumo sumetimais neturėtų dalyvauti planuojamame naujo branduolinio reaktoriaus, kurio vertė siekia milijardus eurų, statyboje.

„Neįsivaizduoju, kad būtų galima patikėti „Rosatom“ [Rusijos energetikos milžinei] saugumo vertinimą“, – pareiškė pramonės ministras Karelas Havličekas.

Du rusai, įtariami organizavę sprogimą, buvo identifikuoti kaip Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepigovas. Čekijos žiniasklaida pranešė, kad įtariamųjų tapatybės nustatytos pagal vietos vaizdo kamerų įrašus bei nuotraukas, paskelbtas po S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimo.

Čekijos laikinasis užsienio reikalų ministras Janas Hamačekas teigė, kad antrasis sprogimas tikriausiai turėjo įvykti kitur, nes įtariamieji kėsinosi sutrukdyti ginklų tiekimą į Bulgariją.

Pasak A.Babišo, jo vyriausybė pirmadienį posėdyje aptars žvalgybos ataskaitą ir ją paviešins.

Maskva sukritikavo diplomatų išsiuntimą, pavadindama tai „provokacija“ ir grasindama atsakomaisiais veiksmais.

Tuo tarpu partnerės iš ES ir NATO palaikė Čekijos sprendimą, o britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pareiškė, kad Didžioji Britanija „visiškai palaiko sąjungininkę Čekiją“.

Slovakijos užsienio reikalų ministras Ivanas Korčokas tviteryje parašė: Ryžtingai smerkiu ardomąją veiklą, nukreiptą į <...> artimiausios kaimynės ir sąjungininkės saugumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius