Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekijos politiko komentaras dėl NATO supykdė Lenkiją ir Baltijos šalis

Lenkija ir Baltijos šalys pirmadienį išreiškė nepasitenkinimą Čekijos kandidato į prezidentus Andrejaus Babišo pareiškimu, kad, jei bus išrinktas, jis nesiųs karių padėti šioms šalims pagal NATO kolektyvinės gynybos nuostatą.
Andrejus Babišas
Andrejus Babišas / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Milijardierius, buvęs premjeras A.Babišas kandidatuoja į prezidento postą ir penktadienį bei šeštadienį antrajame rinkimų ture susikaus su buvusiu NATO generolu Petru Pavelu.

Sekmadienį Čekijos televizijos debatuose paklaustas, ar siųstų karius, jei Lenkija arba Baltijos šalys būtų užpultos, A.Babišas atsakė: „Žinoma, kad ne.“

Pagalba NATO sąjungininkėms įtvirtinta Aljanso sutarties 5-ajame straipsnyje, kuriame teigiama, kad užpuolus vieną narę kitos narės turėtų elgtis taip, tarsi jos taip pat būtų užpultos.

„Noriu taikos. Nenoriu karo. Ir jokiu būdu nesiųsiu mūsų vaikų ir mūsų moterų vaikų į karą“, – sakė 68 metų populistas.

Vėliau jis tviteryje parašė, kad niekada nekvestionavo 5-ojo straipsnio ir kad jo pareiškimas buvo iškraipytas, tačiau žala jau buvo padaryta.

A.Babišo pareiškimas buvo laikomas žinia Čekijos rinkėjams, nerimaujantiems dėl galimo įsitraukimo į Rusijos karą Ukrainoje, tačiau ji sukėlė susirūpinimą visose trijose Baltijos šalyse ir Lenkijoje, kurios yra NATO narės.

„Andrejaus Babišo pareiškimai... yra absurdiški ir pavojingi. Jie verčia abejoti pasitikėjimu NATO ir bendradarbiavimu“, – sakė Lenkijos valstiečių partijos PSL lyderis Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas.

„Kremliuje jie gali pradėti gerti šampaną“, – pridūrė jis.

Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Mulleris valstybinei televizijai sakė, jog tikisi, kad šie komentarai buvo „tik politinės emocijos per debatus“.

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu, atvykęs į Užsienio reikalų tarybos posėdį Briuselyje, sakė, kad A. Babišo žodžiai yra „blogiausias pavyzdys“, kai vidaus politika kėsinasi į saugumą.

„Aš tik sureaguosiu, kad ponas Babišas turėtų žinoti, jog Estija atsiųs savo karius, jei Čekiją ištiks krizė“, – teigė jis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis taip pat sakė, kad „jei kada nors į Čekijos laisvę, suverenitetą ar teritoriją kėsintųsi išorinė jėga, lietuviai stovės petys į petį su Čekijos žmonėmis“.

Latvijos diplomatijos vadovas Edgaras Rinkevičius A.Babišo pareiškimą pavadino „keliančiu nerimą“.

„Bet kuriam politikui tokie komentarai, net ir pagrįsti vidiniais politiniais sumetimais, yra šiek tiek per daug. Tai nėra labai atsakinga“, – pridūrė jis.

Tiek E.Rinkevičius, tiek U.Reinsalu priminė, kad kai A.Babišas buvo ministras pirmininkas, Čekija vykdydama savo įsipareigojimus NATO dislokavo savo oro pajėgas patruliuoti Baltijos šalių oro erdvėje.

A.Babišo varžovas prezidento rinkimuose P.Pavelas, kuris 2015–2018 metais ėjo NATO karinio komiteto pirmininko pareigas, per debatus sakė, kad A.Babišas „tikriausiai gyvena kitame pasaulyje“.

„Jei kuri nors narė užpuolama, kitos ateina į pagalbą – taip veikia NATO“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius