-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 13 /21:38

Ukraina: gaisrai Černobylio elektrinei ir branduolinių atliekų saugykloms nepavojingi

Gamtiniai gaisrai, siaučiantys uždaroje zonoje aplink katastrofos ištiktą Černobylio atominę elektrinę (ČAE), jos panaudoto kuro saugykloms ir kitiems svarbiems objektams pavojaus šiuo metu nekelia, pirmadienį paskelbė Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.
Černobylio elektrinės apylinkėse liepsnoja miškai
Černobylio elektrinės apylinkėse liepsnoja miškai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šiuo metu pagrindinės pastangos sutelktos sustabdyti [ugnies] plitimui ir lokalizuoti atskirus gaisrų židinius... Šiuo metu pavojaus ČAE, panaudoto kuro saugykloms ir kitiems kritiškai svarbiems uždarosios zonos objektams nėra“, – sakoma Valstybinės nepaprastųjų situacijos tarnybos vieno iš departamentų vadovo Volodymyro Demčuko vaizdo pranešime, pirmadienį vakare paskelbtame per „YouTube“.

Anksčiau pirmadienį Ukrainos valstybinės uždarosios zonos valdymo agentūros visuomeninės tarybos narys Jaroslavas Jemeljanenka per „Facebook“ parašė, kad gaisras priartėjo prie apleisto Pripetės miesto ir dabar yra maždaug už 2 km nuo vienos didelės radioaktyvių atliekų saugyklos.

„Padėtis kritinė. Zona liepsnoja. Vietos valdžia atsiskaitinėja, kad padėtis valdoma, bet iš tikrųjų ugnis sparčiai plinta naujose teritorijose, – teigė jis.

„Dabar ugnis pasiekė Pripetę ir yra už dviejų kilometrų nuo radioaktyvių atliekų saugyklų „Pidlisnyj', kur laikomos pačios aktyviausios radiacinės atliekos iš visos Černobylio zonos ir pačios ČAE“, – pridūrė J.Jemeljanenka.

J.Jemeljanenka, kuris taip pat yra ekskursijas į uždarąją zoną organizuojančių agentūrų asociacijos vadovas, atkreipė dėmesį, kad gaisrai Černobylio apylinkėse gesinami jau dešimtą dieną, bet liepsnos, nepaisanti visų pastangų, plinta genamos vėjo ir „dabar pasiekė Pripetės miestą bei pavojingus uždarosios zonos objektus“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Černobylio elektrinės apylinkėse liepsnoja miškai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Černobylio elektrinės apylinkėse liepsnoja miškai

Kaip rodo NASA portalas FIRMS, pateikiantis palydovų duomenis apie gaisrus visame pasaulyje, gaisras liepsnojo maždaug už 500 m nuo Černobylio sprogusį 4-ąjį bloką dengiančio naujojo patikimo apsauginio gaubto (New Safe Confinement) pramoninės aikštelės.

Tačiau Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba informavo, kad Kijeve, esančiame maždaug už 110 km į pietus nuo ČAE, ir jo apylinkėse spinduliuotė išlieka normali ir neviršija leistinų parametrų. Kijevo mieste spinduliuotės intensyvumas buvo 0,011 milirentgenų per valandą, o Kijevo apskrityje – apie 0,012 mR/val.; leistina riba yra 0,05 milirentgenų per valandą).

„Uždarojoje ir privalomosios evakuacijos zonose gama spinduliuotės ekvivalentinės dozės lygiai nepakito (Černobylio mieste – 0,020 mR/val., leistinas lygis – 0,055 mR/val.)", – sakoma tarnybos pranešime.

Vidaus reikalų ministro pavaduotojas Antonas Heraščenka irgi teigė, kad Černobylį apėmę gaisrai spinduliuotės fono reikšmingai nepaveikė.

Kalbėdamas apie padėtį toje zonoje esančiose dviejose panaudoto branduolinio kuro saugyklose viceministras pabrėžė, kad „ten dabar visiškai saugu. Bet koks užsidegimas neįmanomas.“

„Panaudotų branduolinių atliekų saugykla „Pidlisnyj“ taip pat yra už saugaus atstumo nuo miškų gaisrų ir yra sudaryta iš nedegamų gelžbetonio konstrukcijų“, – pažymėjo A.Heraščenka.

Pasak jo, miškas aplink šiuos objektus buvo specialiai iškirstas.

„Gaisras, plitęs link branduolinių atliekų saugyklos „Pidlisnyj“, buvo užgesintas toli nuo jos dar rytą“, – pabrėžė viceministras ir pacitavo vieną ekspertą, kad šiose saugyklose „nėra kam degti, net jeigu ten viską užlietų napalmu“.

Jis paaiškino skelbiantis šias detales, „kad būtų bent truputėlį mažiau panikos, isterijos ir melagienų, susijusių su gaisru Černobylio uždarojoje zonoje“.

„Gelbėtojai dirba labai sudėtingomis sąlygomis. Miškų ir pelkių gaisrų gesinimas – vienas sudėtingiausių uždavinių, ypač po sausos, besniegės žiemos bei ištiso mėnesio be kritulių. Černobylio uždarojoje zonoje tradicinė miškų gaisrų gesinimo technologija ne visada tinkama.... Gelbėtojai gesina gaisrą naudodami aviaciją, liedami iš padangės šimtus tonų vandens. Tačiau to kol kas nepakanka visiems gaisro židiniams užgesinti“, – pabrėžė A.Heraščenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius