Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Cheminės atakos siaubas liudininkų akimis: ant ligoninėse gydomų sužeistųjų – naujos bombos

Sirijos mieste Chan Šeichūne per įtariamą cheminio ginklo ataką žuvo daugiau nei 70 civilių, iš jų mažiausiai 20 yra vaikai. Gydytojas „BuzzFeed News“ pasakojo apie siaubingas valandas, kai į jo ligoninę buvo pradėti gabenti sužeistieji.
Cheminio ginklo ataka Sirijoje
Cheminio ginklo ataka Sirijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Antradienio vakarą Idlibo provincijoje Chan Šeichūne buvo surengti galingi antskrydžiai, per kuriuos ir buvo paskleistos nuodingos dujos. Tačiau bombos kristi nesiliovė – po pirmųjų atakų sekė smūgiai į ligonines ir kitas vietas, kur buvo išvežti nukentėjusieji.

Gydytojai, kurie dirbo ligoninėse netoli atakos vietos, pasakojo, kad staiga į visas medicinos įstaigas pradėjo plūsti sužeisti civiliai – daugelis jų alpo, vėmė, jiems iš burnų veržėsi putos. Šie simptomai – cheminio ginklo panaudojimo ženklai.

Vienas medikas pasakojo, kad daug aukų buvo atgabenti dūstantys ir susitraukusiais akių vyzdžiais.

„Žmonės atrodė esantys šoko būsenos, nesuprato, kas vyksta“, – sakė maždaug už 20 km nuo atakos vietos dirbantis medikas Firas al-Jundi.

„Scanpix“/AP nuotr./Cheminio ginklo ataka Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Cheminio ginklo ataka Sirijoje

Jo teigimu, ligoninės buvo užtvindytos sužeistaisiais – ne visais jais buvo galima tinkamai pasirūpinti, nes jose be galo trūksta ir tinkamos medicinos įrangos, ir žmonių. „Mes sužeistuosius gydome ligoninės koridoriuose, lauke – ant žemės, bet kur, kur tik randame vietos“, – pasakojo gydytojas.

F.Al-Jundi sakė, kad po cheminės atakos naikintuvai nusitaikė į Sirijos civilinės gynybos grupės „Baltieji šalmai“ būstinę Chan Šeichūne ir į ligoninę netoliese.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Atakuota ligoninė Sirijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Atakuota ligoninė Sirijoje

Nuotraukose iš šios atakos matyti, kaip „Baltųjų šalmų“ darbuotojai gelbėja aukas, vandeniu prausia vaikus, kurie nukentėjo per cheminę ataką.

„Baltųjų šalmų“ Chan Šeichūne vadovas „BuzzFeed News“ sakė, kad per ataką į jo grupės būstinę, į kurią buvo atgabent dalis sužeistųjų, buvo smūgiuota mažiausiai septynis kartus. Savanoriai po pirmųjų smūgių skubiai ėmėsi gabenti sužeistuosius iš miesto į toliau esančias ligonines.

„Labai sunku suvokti, kas įvyko. Daugiausia visus tvyro pasimetimas ir chaosas. Visi yra sukrėsti“, – sakė Sirijos žurnalistas Hadi al Abdullah iš įvykio vietos. Jis sakė savo akimis matęs antradienio ryte atskirai paleistas keturias raketas. „Ketvirtoji buvo cheminė, kuri ir atnešė visą tragediją“, – teigė žurnalistas.

„Scanpix“/AP nuotr./Cheminio ginklo ataka Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Cheminio ginklo ataka Sirijoje

H.al Abdullah pasakojo, kad tuomet naikintuvai bombardavo Sirijos civilinės gynybos centrą, kuriame jis kaip tik ėmė interviu iš „Baltųjų šalmų“ savanorių. „Ačiū Dievui, mes nenukentėjome, tačiau visas centras nebegali veikti“, – sakė jis. Žurnalisto teigimu, maždaug per pusantros valandos centras buvo atakuotas aštuonis kartus – kaskart į jį taikytasi, kai kas nors mėgindavo teritoriją palikti.

Sirijos aktyvistas iš Chan Šeichūno Mohammadas al-Salumas „BuzzFeed News“ pasakojo, kad per atakas buvo sužeisti arba žuvo daugiau nei 400 žmonių. Tarp žuvusiųjų daug moterų ir vaikų. Kai į nelaimės vietą skubėjo greitosios pagalbos automobiliai, į juos būdavo paleidžiama dar daugiau bombų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cheminio ginklo ataka Sirijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cheminio ginklo ataka Sirijoje

Idlibo žiniasklaidos centras, kurį įkūrė Sirijos sukilėliai, skelbia, kad Rusijos lėktuvai bombardavo medicinos centrus šalia pirminės atakos vietos. AFP taip pat pranešė, kad lėktuvai numetė bombas į ligonines, kuriose buvo gydomi sužeistieji per pirmąsias atakas. Naujienų agentūra teigė negalinti nustatyti, kieno tie lėktuvai buvo.

Vietos aktyvistai, įskaitant ir medikus, „BuzzFeed News“ sakė, kad naikintuvai, kurie paleido cheminį ginklą, priklausė Sirijos valdžiai. Sirija ir Rusija sukilėlių kontroliuojamą Idlibo provinciją dažnai vadina „terorizmo irštva“ ir reguliariai ten rengia galingus antskrydžius.

Antradienio ataka nebūtų pirmas kartas, kai režimo pajėgos yra kaltinamos panaudojusios cheminį ginklą prieš sirus, tačiau jeigu tai bus patvirtinta, tai būtų viena mirtiniausių tokių atakų nuo pilietinio karo pradžios 2011 m.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Cheminio ginklo ataka Sirijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cheminio ginklo ataka Sirijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius