Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Chersono merui I. Kolychajevui suteiktas karo belaisvio statusas

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas patvirtino rusų suimto Ukrainos pietinio Chersono miesto mero Ihorio Kolychajevo karo belaisvio statusą, sekmadienį pranešė visuomeninis transliuotojas „Suspilne“.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Politiko sūnus Sviatoslavas sakė, kad šis statusas oficialiai patvirtintas šią savaitę.

„Susisiekiau su Raudonuoju Kryžiumi ir man pasakė, kad Rusijos pusė mano tėvą Ihorį Kolychajevą įtraukė į belaisvių sąrašą ir kad jis yra Rusijos Federacijos teritorijoje. Jie nepasakė, kur tiksliai ir kokia jo sveikatos būklė“, – pasakojo jis.

Rusija Chersoną užėmė pernai kovą, vėliau paskyrė savo administraciją.

Ukrainos žmonių išrinktas miesto meras tuomet sakė, kad liks Chersone ir toliau dirbs.

Praėjusių metų birželio 28 dieną I. Kolychajevo patarėja Halyna Liaševska pranešė, kad Rusijos kariškiai pagrobė  Chersono merą.

„Esu tikra, kad Kolychajevo areštas yra susijęs su jo atsisakymu bendradarbiauti su okupacine valdžia. Prieš kelias dienas Kolychajevas gavo „naujai paskirto“ mero laišką, kviečiantį aptarti būsimą „sąveikos organizavimą“. Už atsisakymą susitikti jam grasino areštu. Kolychajevas į susitikimą nenuėjo“, – tada tvirtino mero patarėja, pridūrusi, kad būgštauja dėl jo gyvybės.

Tuo metu Rusijos žiniasklaida, remdamasi Maskvos primestos Chersono administracijos atstovu, tvirtino, kad I. Kolychajevas buvo sulaikytas.

2022-ųjų rugsėjį Rusija aneksavo keturis okupuotus Ukrainos regionus: Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis, nors rusų pajėgos niekada jų visiškai nekontroliavo. Maskva surengė pseudoreferendumus minėtose Ukrainos srityse ir pareiškė, esą gyventojai nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos. Tarptautinė bendruomenė šių balsavimų rezultatų nepripažino.

Lapkričio 11-ąją Ukraina paskelbė, kad jos pajėgos atkovojo Chersoną. Tolesniais mėnesiais jis liko rusų taikiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius