Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 11 /15:30

CNN: Didžioji Britanija suteikė kozirį Ukrainos kontrpuolimui

Jungtinė Karalystė pristatė Ukrainai daugybę sparnuotųjų raketų „Storm Shadow“, suteikdama Ukrainos pajėgoms naujų tolimojo nuotolio smogiamųjų pajėgumų prieš laukiamą kontrpuolimą, CNN sakė keli aukšto rango Vakarų pareigūnai.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „AP“/„Scanpix“

„Storm Shadow“ yra tolimojo nuotolio sparnuotosios raketos, pasižyminčios slaptumo savybėmis, kurias bendrai sukūrė Jungtinė Karalystė ir Prancūzija. Raketos įprastai paleidžiamos iš oro.

Jų šaudymo nuotolis viršija 250 km, todėl jos gali smogti į Rusijos kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje gilumą.

Vienas Vakarų pareigūnas CNN tvirtino, kad JK gavo Ukrainos vyriausybės patikinimą, jog šios raketos bus naudojamos tik suverenioje Ukrainos teritorijoje, o ne Rusijos teritorijoje.

„Wikipedia“/Raketa „Storm Shadow“
„Wikipedia“/Raketa „Storm Shadow“

Tačiau britų pareigūnai ne kartą yra paskelbę pareiškimus, kuriuose Krymą įvardija kaip suverenią Ukrainos teritoriją, apibūdindami ją kaip „neteisėtai aneksuotą“.

Ši raketa yra „tikras žaidimo pokytis nuotolio požiūriu“, – CNN teigė anonimiškumą norėjęs išsaugoti aukšto rango JAV karinis pareigūnas.

Negana to, „Storm Shadow“ raketos suteiks Kyjivui pajėgumus, kurių jis prašė nuo pat karo pradžios. Iki šiol didžiausias Ukrainos turimų JAV ginklų veikimo nuotolis yra apie 79 km.

JK gynybos sekretorius Benas Wallace'as televizijai „Sky News“ oficialiai patvirtino, kad Ukrainai buvo perduotos tolimojo nuotolio raketos „Storm Shadow“.

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės valstybės sekretorius Benas Wallace'as
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės valstybės sekretorius Benas Wallace'as

„Šiandien galiu patvirtinti, kad Jungtinė Karalystė neatlygintinai perduoda raketas „Storm Shadow“ Ukrainai. „Storm Shadow“ yra ilgo nuotolio raketos, skirtos tik tiksliems smūgiams“, - sakė jis parlamento nariams Bendruomenių rūmuose.

Jis nesakė, kiek jų siunčiama.

B.Wallace'as tvirtino, kad raketos „dabar arba yra gabenamos į šalį, arba jau joje yra“.

Pasak jo, „Storm Shadow“ papildys jau perduotas ilgo nuotolio sistemas, įskaitant raketas HIMARS ir „Harpoon“, taip pat Ukrainos turimas sparnuotąsias raketas „Neptūnas“ ir kitų šalių perduotus ilgesnio nuotolio pajėgumus.

„Ukraina turi teisę gintis“, - pridūrė jis.

Tai ne pirmas kartas, kai Didžioji Britanija, kalbant apie karinės paramos užtikrinimą Ukrainai, žengia toliau nei JAV. Ji buvo pirmoji sąjungininkė, paskelbusi, kad siunčia modernius vakarietiškus tankus Ukrainai, ir sausio mėn. pažadėjo atsiųsti 14 tankų „Challenge 2“, o JAV netrukus po to paskelbė, kad skirs tankus „M-1 Abrams“.

Šių metų pradžioje Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas davė suprasti, kad Britanija svarsto galimybę siųsti tolimojo nuotolio ginklų.

„Turime padėti Ukrainai apsaugoti jos miestus nuo Rusijos bombų ir Irano bepiločių lėktuvų, – vasario 18 d. Miuncheno saugumo konferencijoje sakė R.Sunakas. – Todėl Jungtinė Karalystė bus pirmoji šalis, kuri suteiks Ukrainai ilgesnio nuotolio ginklų.“

Sprendimo nepakeitė

JAV pareigūnai ne kartą pabrėžė, kad jie ir toliau rems Ukrainą „tiek, kiek reikės“, ir nors buvo suteikta įrangos už dešimtis milijardų dolerių, kovojanti šalis ir toliau prašė daugiau, kad galėtų įveikti Rusijos kariuomenę, įskaitant ilgesnio nuotolio raketas, tokias kaip ATACMS.

„AFP“/„Scanpix“/Taktinių raketų sistema ATACMS
„AFP“/„Scanpix“/Taktinių raketų sistema ATACMS

Trečiadienį JAV vyriausybė pakartojo, jog neplanuoja sekti Jungtinės Karalystės pavyzdžiu ir aprūpinti Ukrainos savo ilgojo nuotolio ATACMS raketomis.

Leidinys „Politico“ pranešė, kad, kai kurių pareigūnų teigimu, po Londono planų paviešinimo JAV laiko šį klausimą išspręstu.

Vienas JAV pareigūnas leidiniui tvirtino, kad „JAV politika šiuo klausimu nepasikeitė“. Kartu jis pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos ir toliau tieks Ukrainai oro gynybos įrangą, pavyzdžiui, „Patriots“ sistemas, šaudmenis ir šarvuočius.

Maskva grasina „adekvačiu atsaku“

Kremlius perspėjo, kad jo ginkluotosios pajėgos užtikrins „adekvatų atsaką“ į Jungtinės Karalystės sprendimą tiekti ilgo nuotolio raketas Kyjivui.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pasmerkė šį žingsnį ketvirtadienį per trumpą spaudos konferenciją su žurnalistais ir pažadėjo Rusijos atsaką.

„Tai pareikalaus adekvataus atsako iš mūsų kariuomenės, kuri, žinoma, priims atitinkamus sprendimus atsižvelgdama į tai“, – pridūrė D.Peskovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius