Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

CNN: didžioji Jungtinių Valstijų pagalbos Ukrainai dalis jau yra Lenkijos ir Vokietijos sandėliuose

Ukrainos gynėjai neslėpė džiaugsmo dėl Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmų sprendimo patvirtinti karinės pagalbos paketą Kyjivui. Jei jis bus galutinai patvirtintas, tai ne tik leis kariams lengviau manevruoti mūšio lauke, bet ir pakels jų kovinę dvasią. Matydama šį atsiveriantį galimybių langą, Rusija ketina spartinti savo puolimą, bet gali būti, kad karinės technikos iš amerikiečių ilgai laukti neprireiks, teigia žiniasklaidos grupė CNN.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „Reuters“/„Scanpix“

Antradienį JAV Senato galutiniam svarstymui bus perduotas pagalbos Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui įstatymo projektas. Jei jis bus priimtas aukštesniuosiuose Kongreso rūmuose, prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad nedelsdamas jį pasirašys, kad galėtų greitai nusiųsti ginklų ir įrangos Ukrainai ir taip būtų patenkinti neatidėliotini mūšio lauko poreikiai.

Ukrainos pageidavimai nesudėtingi. Labiausiai šaliai rekia artilerijos šaudmenų ir priešlėktuvinės gynybos sistemų. Jau kelis mėnesius Ukrainos kariai kalba apie tai, kad Rusijos pajėgos yra smarkiai apginkluotos.

VIDEO: Pamatykite: akimirka, kai JAV paskelbė apie 61 mlrd. dolerių paramą Ukrainai

Kiek anksčiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nurodė, kad šaudmenų pajėgumai mūšio lauke jau pasiekė 10:1 Rusijos naudai.

„Kad laimėtume, mums reikia amunicijos... mūsų artilerija badauja“, – po šeštadienį vykusio balsavimo žiiniasklaidos grupei CNN sakė 110-osios mechanizuotosios brigados artilerijos žvalgybos vadas, šaukiniu Terenas.

Terenas žino, apie ką kalba, nes dvejus metus gynė pramoninį Avdijivkos miestą, kol šis vasario mėnesį pakliuvo į Rusijos nagus. Nuo to laiko Maskvos pajėgos labai sėkmingai veržiasi toliau į vakarinę Ukrainą.

Šiuo kritiniu momentu, kai nauja JAV karinė pagalba, matyt, tik po kelių dienų sulauks „žalios šviesos“ signalo, kyla klausimas, kaip greitai gyvybiškai svarbi amunicija, pavyzdžiui, 155 mm sviediniai, galės pasiekti fronto liniją ir sustabdyti Rusijos puolimą.

Pentagono atstovas spaudai Patrickas Ryderis, praėjusią savaitę kalbėdamas prieš balsavimą Atstovų Rūmuose, teigė, kad JAV gynybos departamentas yra pasirengęs greitai reaguoti, kai tik bus duotas įsakymas.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys

„Kaip žinote, mes turime labai tvirtą logistikos tinklą, kuris mums leidžia labai greitai perkelti krovinius. Kaip jau esame darę anksčiau, galime krovinį transportuoti per kelias dienas“, – pabrėžė jis.

Šią žinią pakartojo ir Senato Žvalgybos komiteto pirmininkas Markas Warneris, kuris sekmadienį žiniasklaidos grupei „CBS News“ teigė, kad tikisi, jog būtiniausia įranga bus atgabenta iki savaitės pabaigos.

Nors amerikiečių pareigūnai to atvirai nesako, amerikiečių šaltinis, susipažinęs su karinės pagalbos Ukrainai teikimu, CNN sakė, kad didelė paketo dalis jau yra iš anksto sukrauta sandėliuose Vokietijoje ir Lenkijoje.

Tai akivaizdžiai sutrumpintų laiką, reikalingą karinei įrangai pristatyti į Ukrainą. Šaltinis taip pat nurodė, kad sviediniai artilerijai bus vieni iš pirmųjų, kuriuos Ukraina gaus.

Anot šaltinio, karinei technikai ir amunicijai patekus į Ukrainos teritoriją, Kyjivo pareigūnai stengsis kuo greičiau ją nugabenti ten, kur reikia, tačiau tai vis tiek bus didelis logistinis iššūkis, atsižvelgiant į suteikiamų reikmenų kiekį.

Kitaip tariant, minėtas 10:1 santykinis pranašumas, kurį šiuo metu turi Rusija, nebus iš karto sumažintas.

Karo studijų instituto (ISW) ekspertai pirmadienį publikuotoje ataskaitoje įspėjo, kad Ukraina artimiausiomis savaitėmis greičiausiai ir toliau susidurs su nuolatiniu artilerijos šaudmenų bei oro gynybos sistemų trūkumu ir atitinkamais suvaržymais, kuriuos ši amunicijos stoka sukelia Ukrainos gebėjimui vykdyti veiksmingas gynybines operacijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raketos ATACMS paleidimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raketos ATACMS paleidimas

Analitikai prognozavo, kad Rusija gali siekti pulti transporto tinklus, pavyzdžiui, geležinkelius, kad apsunkintų paskirstymą (penktadienį ji taikėsi į Ukrainos Dnipropetrovsko regioną), ir stengtis padidinti tempą fronto linijose per ribotą laiką iki JAV pagalbos atvykimo.

Viena iš vietų, į kurią galėtų būti nukreiptas bet koks suintensyvintas ir neatidėliotinas Rusijos puolimas, galėtų būti Časiv Jaro miestas, kuris yra svarbus Ukrainos priešakinis karinis punktas nuo tada, kai beveik prieš metus Rusija užėmė Bachmutą, esantį maždaug už 10 km į rytus.

Keliuose Ukrainos karių pranešimuose rašoma apie sunkius mūšius keliuose kaimuose tarp Časiv Jaro ir Bachmuto, kur Rusijos pajėgos bando prasiveržti į priekį.

Ukrainos kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis tvirtino manantis, kad Kremlius įsakė miestą užimti iki gegužės 9 d., kai Rusija švenčia pergalę prieš nacistinę Vokietiją 1945 m. Vėliau tokią informaciją patvirtino ir šalies prezidentas V.Zelenskis.

Časiv Jarą taip pat bombarduoja Rusijos karo lėktuvų numestos didžiulės „valdomos“ bombos. Analitikas Robas Lee socialiniame tinkle „X“ per pastarąsias dienas paskelbė keletą vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip Rusijos lėktuvai Su-25 netrukdomai skraido danguje virš miesto, o tai jis vadina „aiškiu Ukrainos priešlėktuvinės gynybos amunicijos trūkumo požymiu“.

VIDEO: Ukrainos kariškiai užfiksavo, kaip atrodo miestas, kurio taip trokšta Rusija

Ukraina tikisi, kad JAV suteiks įvairių raketų „žemė-oras“ sistemų šiai grėsmei atremti, be to, daugiau perėmėjų oro gynybos sistemai „Patriot“ – pagrindinei priemonei, kuria galima atremti raketų atakas prieš miestus ir pagrindinę infrastruktūrą, pavyzdžiui, elektrines.

„Priešakinės oro gynybos mums reikia tiek pat, kiek ir mūsų miestų bei kaimų apsaugos“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius