-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CŽV išvežė iš Rusijos savo vertingiausią informatorių: jau įtariama, kas jis

JAV žvalgybos agentai sugebėjo išvežti iš Rusijos aukšto rango šaltinį rusų vyriausybėje, patvirtinusį Vladimiro Putino tiesioginį vaidmenį kišantis į 2016 metų JAV prezidento rinkimus, pirmadienį pranešė amerikiečių žiniasklaida. Rusijos spauda netrukus paskelbė atsekusi, kurį pareigūną į JAV pergabeno amerikiečiai.
JAV ambasada Maskvoje
JAV ambasada Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šaltinis, kuris informaciją teikė kelis dešimtmečius, galėjo bendrauti su V.Putinu ir siuntė svarbių dokumentų, atsidurdavusių ant Rusijos lyderio darbo stalo, nuotraukas, pranešė televizija CNN.

Pranešime sakoma, jog šnipas 2017 metais buvo išvežtas iš Rusijos dėl kilusio susirūpinimo, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo administracija galėtų demaskuoti šį šaltinį blogai tvarkydami slaptą žvalgybinę informaciją.

Papasakojo apie kišimąsi į rinkimus?

CŽV tai paneigė. Agentūros viešųjų ryšių direktorė Brittany Bramell CNN sakė: „Klaidingos spėlionės, kad prezidento elgesys su opiausia mūsų šalies žvalgybine informacija, su kuria jis gali susipažinti kiekvieną mielą dieną, nulėmė kažkokią tariamą eksfiltracijos operaciją, yra netikslios.“

Laikraštis „The New York Times“ rašė, kad CŽV išvežti minimą šaltinį pasiūlė 2016 metų pabaigoje, bet informatorius iš pradžių atsisakė, priežastimi nurodydamas šeimos aplinkybes.

Dėl to pradėta nuogąstauti, kad informatorius tapo dvigubu agentu, bet po kelių mėnesių šaltinis nusileido, teigiama straipsnyje.

Beje, mėnuo iki šio agento išgabenimo į JAV 2017 metų birželį D.Trumpas Baltuosiuose Rūmuose priėmė Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą. Šis gestas JAV sulaukė daug kritikos.

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Donaldas Trumpas ir Sergejus Lavrovas
Rusijos Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Donaldas Trumpas ir Sergejus Lavrovas

Asmuo, kurio pavardės amerikiečiai žurnalistai neskelbė, esą buvo labai svarbus pateikiant informaciją, kuria remdamasi JAV žvalgyba padarė išvadą, kad V.Putinas tiesiogiai režisavo Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus D.Trumpo naudai, kenkiant jo varžovei, demokratų kandidatei Hillary Clinton, rašė „The New York Times“.

Laikraščio žiniomis, informatorius taip pat tiesiogiai susiejo V.Putiną su įsilaužimu į JAV Demokratų nacionalinio komiteto kompiuterius, po kurio buvo nutekinta daug laiškų su H.Clinton nepalankia informacija.

Pasak „The New York Times“, šis agentas buvo vertingiausias CŽV informatorius Rusijoje.

Jo išvežimas „iš esmės apakino“ Amerikos žvalgybą, kalbant apie Kremliaus vidaus darbą per 2018 metų rudenį įvykusius JAV kadencijos vidurio rinkimus ir būsimus 2020 metų prezidento rinkimus, sakoma straipsnyje.

Ar tikrai žinojo kažką svarbaus?

Tuo metu Rusijos dienraštis „Kommersant“ netrukus paskelbė, kad JAV agentas Rusijos vyriausybėje greičiausiai buvo Olegas Smolenkovas, ilgametis prezidento administracijos darbuotojas.

2017 metais O.Smolenkovas, dirbęs Rusijos prezidento patarėjo Jurijaus Ušakovo komandoje, su šeima išvyko į Juodkalniją atostogų ir dingo. Rusijoje buvo paskelbta jo paieška, spauda skelbė apie galimą jo nužudymą.

„Kommersant“ teigimu, tyrėjai keliskart buvo nutraukę ir vėl atnaujinę O.Smolenkovo, kuris su J.Ušakovu anksčiau dirbo ir Rusijos ambasadoje Vašingtone, paiešką.

„Scanpix“ nuotr./Jurijus Ušakovas
„Scanpix“ nuotr./Jurijus Ušakovas

Galutinai tiriamieji veiksmai buvo nutraukti tada, kai Rusijos federalinė saugumo tarnyba išsiaiškino, kad tariama auka iš tiesų gyva ir gyvena kitoje šalyje – JAV.

O čia jau galima suabejoti JAV žiniasklaidos šaltinių tikinimais, esą amerikiečiai baiminosi ir toliau baiminasi dėl savojo agento saugumo.

Mat internete galima lengvai surasti informaciją, kad O.Smolenkovas ir jo žmona Antonina 2018 metų birželį įsigijo namą JAV Virdžinijos valstijoje, Stafordo mieste. Kaina – 925 tūkst. JAV dolerių.

„Facebook“ nuotr./Namas JAV Virdžinijos valstijoje, kuriame esą gyvena Smolenkovų šeima
„Facebook“ nuotr./Namas JAV Virdžinijos valstijoje, kuriame esą gyvena Smolenkovų šeima

Kitaip tariant, nors JAV agentai, panašu, O.Smolenkovą į Ameriką pervežė būtent iš Juodkalnijos, kur jis atostogavo, jo pavardė nėra slepiama.

Be to, „Kommersant“ šaltiniai Rusijos vyriausybėje tikina, esą O.Smolenkovas tikrai negalėjo žinoti slaptos ir svarbios informacijos apie Kremliaus darbą, nes užsiėmė labiau techniniu darbu. Suprask, kelionių dokumentų tvarkymu ar kavos virimu viršininkams.

„Nemanau, kad jis galėjo ką nors pasakyti amerikiečiams, nes žinojo tik gandus“, – teigė vienas šaltinis.

Vis dėlto kiti dienraščio pašnekovai kaip tik atkreipė dėmesį į faktą, kad J.Ušakovą – svarbų asmenį putinizmo sistemoje, turintį tiesioginę prieigą prie Vladimiro Putino, O.Smolenkovas lydėjo labai ilgai, o su juo dirbo ir Maskvoje. „Tai rimta“, – patikino vienas pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius