Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

CŽV vadovas: V.Putinas mano, kad jo tikslas yra didesnis nei tik užimti Ukrainą

Praėjusios savaitės pabaigoje Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Williamas J.Burnsas įslaptinto susitikimo metu susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir jo vyresniaisiais žvalgybos pareigūnais, kad pasidalintų JAV žvalgybos spėjimais bei įžvalgomis apie tolimesnius Rusijos veiksmus ir padėtų Ukrainai pasiruošti, kaip teigiama, pavasarį planuojamam masiškam Rusijos puolimui.
 Centrinės Žvalgybos Valdybos direktorius Williamas J.Burnsas
Centrinės žvalgybos valdybos direktorius Williamas J.Burnsas / „Reuters“/„Scanpix“

Vizitas suorganizuotas kritiniu jau beveik metus trunkančio karo momentu: Rusijos pajėgos rengia masinį puolimą netoli rytinio Bachmuto miesto, dėl kurio abi pusės patiria daug aukų ir verčia Ukrainą pasverti savo išteklius, nes ji ruošiasi dideliam kontrpuolimui kitose šalies vietose.

Karo analitikai spėja, kad kovų suaktyvėjimas šį pavasarį, greičiausiai, nulems karo eigą.

Per susitikimą V.Zelenskis ir Ukrainos vyresnieji žvalgybos pareigūnai daugiausia dėmesio skyrė klausimui, kiek ilgai Ukraina gali tikėtis Jungtinių Amerikos Valstijų ir Vakarų šalių pagalbos dėl to, jog Respublikonų partija perėmė valdžią JAV Atstovų Rūmuose ir dalis šalies rinkėjų nebepalaiko valdžios sprendimo remti Ukrainą, leidiniui „The Washington Post“ teigė vienas JAV pareigūnas ir kiti su vizitu susiję asmenys.

W.J.Burnsas yra gerbiama figūra V.Zelenskio aplinkoje, nes 2022 m. sausį jis tiksliai perspėjo Ukrainos vyriausybę, kad Rusijos pajėgos sieks užimti Ukrainos Antonovo oro uostą.

Jo asmeniškai perduotas pranešimas buvo paremtas JAV žvalgybos vertinimu. Ši žinia Ukrainai padėjo pasirengti oro uosto gynybai ir neleisti Rusijai įsitvirtinti, kad ji galėtų užimti Kyjivą.

Skeptiškas CŽV vadovo požiūris į Rusijos norą derėtis taip pat patiko V.Zelenskio padėjėjams, pasipiktinusiems siūlymais, jog Ukraina turėtų apsvarstyti galimybę derėtis su rusais ir taip užbaigti konfliktą.

„Dauguma konfliktų baigiasi derybomis, tačiau šiuo atveju reikia, kad rusai elgtųsi rimtai, o to, manau, nematyti“, – praėjusį mėnesį PBS sakė W.J.Burnsas. „Bent jau, mūsų vertinimu, šiuo metu rusai rimtai neketina pradėti tikrų derybų.“

Buvęs JAV ambasadorius Rusijoje ir aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas W.J.Burnsas yra vienas svarbiausių JAV vyriausybės ekspertų Rusijos klausimais. Jis jau seniai svarsto, ką Ukraina reiškia Rusijai ir kodėl ši taip aršiai priešinasi Ukrainos narystei tarptautinėse organizacijose.

„Ukrainos įstojimas į NATO yra ryškiausia iš visų raudonųjų linijų Rusijos elitui (ne tik Putinui)“, – rašė jis memorandume, skirtame tuometinei valstybės sekretorei Condolezzai Rice. „Dar neradau nė vieno, kuris Ukrainą NATO laikytų kuo nors kitu nei tiesioginiu iššūkiu Rusijos interesams.“

Rusijos prezidento sprendimą įsiveržti į Ukrainą W.J.Burnsas susiejo su megalomanišku tikslu sugrąžinti Maskvai buvusią šlovę.

„Jis įsitikinęs, kad jo, kaip Rusijos vadovo, likimas – atkurti Rusiją kaip didžiąją galybę“, – sakė jis liepos mėnesį Aspene vykusiame saugumo forume. „Jis tiki, kad raktas į tai – atkurti įtakos sferą Rusijos kaimynystėje. Taip pat jis nemano, kad tai galima padaryti nekontroliuojant Ukrainos ir jos pasirinkimų. Todėl, manau, kad dėl to ir kilo šis siaubingas karas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius