-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 19 /12:33

Kuba gedi 107 žuvusiųjų per lėktuvo katastrofą

Per 110 žmonių skraidinusio Kubos valstybinės oro bendrovės lėktuvo katastrofą žuvus visiems, išskyrus tris, keleiviams ir įgulos nariams, šalyje šeštadienį prasideda dviejų dienų gedulas.
Kuboje kildamas sudužo keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
Kuboje kildamas sudužo keleivinis lėktuvas „Boeing 737“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentas Miguelis Diazas-Canelis pareiškė, kad šiuo metu tiriama, kodėl penktadienį nukrito beveik 40 metų senumo „Boeing 737“, kurį nacionalinei oro vežėjai „Cubana de Aviacion“ išnuomojo viena Meksikos įmonė.

Netrukus po pakilimo iš Havanos Chosė Marčio tarptautinio oro uosto „Boeing 737“ nukrito netoliese esančiame lauke.

Iš orlaivio nuolaužų buvo ištrauktos trys gyvos moterys, kurioms, kiek žinoma, vienintelėms pavyko išgyventi katastrofą.

Gedulas šalyje tęsis nuo šeštadienio 6 val. ryto vietos laiku (13 val. Lietuvos laiku) iki sekmadienio vidurnakčio, paskelbė Komunistų partijos lyderis ir buvęs prezidentas Raulis Castro. Valstybinės vėliavos visoje šalyje bus nuleistos iki pusės stiebo.

Orlaivis skrido iš Havanos į rytinį Holgino miestą. Dauguma keleivių buvo kubiečiai, tačiau tarp skridusiųjų buvo ir penki užsieniečiai, įskaitant du argentiniečius.

Per katastrofą ir paskiau kilusį gaisrą lėktuvas, kuriuo skrido 104 keleiviai, buvo beveik visiškai sunaikintas. Į nelaimės vietą skubiai atvykę ugniagesiai numalšino gaisrą. Tikintis rasti išgyvenusiųjų, buvo atsiųsta ir daug greitosios pagalbos automobilių.

Orlaivio dalis – kaip atrodo, vienas iš sparnų – įstrigo tarp apdegusių medžių kamienų, tačiau lėktuvo korpusas buvo beveik visiškai sunaikintas.

Nuodugniai patikrintas prieš pusmetį

1979 metais pagamintas orlaivis buvo išnuomotas iš nedidelės Meksikos įmonės „Global Air“, kuri taip pat žinoma pavadinimu „Aerolineas Damoj“.

„Global Air“ pranešė, kad orlaivis skraidė su šešių meksikiečių – piloto, antrojo piloto, trijų skrydžių palydovų ir lėktuvo techniko – įgula.

Meksikas pranešė siunčiantis du civilinės aviacijos ekspertus, kurie padės atlikti tyrimą.

Meksikos ryšių ir transporto ministerija pareiškė, kad orlaivis buvo pagamintas 1979 metais. „Global Air“, pasak ministerijos, turi būtinus leidimus jam nuomoti, o pernai lapkritį buvo atlikti visi orlaivio patikrinimai.

1990 metais įkurtos įmonės laivyną sudarė trys „Boeing 737“ orlaiviai.

Iki penktadienio nelaimės orlaivio avariją Kuba paskutinį kartą buvo patyrusi 2017 metų balandį, kai vakarinėje šalies dalyje nukrito Rusijoje pagamintas krovininis lėktuvas AN-26 ir žuvo aštuoni juo skridę kariškiai.

O paskutinė didelė lėktuvo katastrofa šalyje įvyko 2010 metų lapkritį, kai sužudo iš Kubos Santjago į Havaną skridęs oro bendrovės „Cuban Aerocaribbean“ orlaivis. Per tą nelaimę žuvo visi 68 orlaiviu skridę žmonės, įskaitant 28 užsieniečius.

D.Grybauskaitė ir S.Skvernelis pareiškė užuojautą dėl lėktuvo katastrofos Kuboje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Saulius Skvernelis pareiškė užuojautą Kubos žmonėms dėl daugybę šalies gyventojų gyvybių pareikalavusios lėktuvo katastrofos Havanos oro uoste.

Šalies vadovė ir premjeras palinkėjo didžiausios stiprybės ir ištvermės aukų šeimoms, artimiesiems ir visiems Kubos žmonėms.​

VIDEO: Kuboje kildamas sudužo keleivinis lėktuvas „Boeing 737“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius