Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 31 /10:33

Metinis D.Trumpo pranešimas Kongresui: Kinija ir Rusija meta iššūkį Amerikos vertybėms

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pasakė savo svarbiausią kalbą – Metinį pranešimą Kongresui.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gvantanamo kalėjimas nebus uždarytas

D.Trumpas kalbėjo apie tai, kad JAV padarė neįtikėtiną pažangą ir pasiekė nepaprastos sėkmės.

„Niekada nebuvo geresnio laiko nei dabar pradėti gyventi amerikietiškoje svajonėje“, – tvirtino D.Trumpas, skelbia BBC. Jis taip pat pažadėjo, kad prieštaringai vertinamas Gvantanamo kalėjimas Kuboje toliau veiks.

Praėjusiais metais jis esą pažadėjo, kad „mes su savo sąjungininkais dirbsime tam, kad nušluotume ISIS nuo žemės“. Dabar jis žadėjo teroristus siųsti į Gvantanamo kalėjimą.

Kinija ir Rusija kelia grėsmę amerikietiškosioms vertybėms

Antradienį savo metiniame pranešime JAV prezidentas taip pat paskelbė, kad Kinija ir Rusija kelia grėsmę amerikietiškosioms vertybėms, ir patvirtino, kad Vašingtono pozicija dėl konkurencijos tarp galingųjų valstybių sudaro jo nacionalinio saugumo politikos branduolį.

„Visame pasaulyje susiduriame su piktadariškais režimais, teroristų grupuotėmis ir varžovėmis, tokiomis kaip Kinija ir Rusija, metančiomis iššūkį mūsų interesams, ekonomikai ir vertybėms“, – D.Trumpas sakė Kongresui, skaitydamas metinį pranešimą „Apie padėtį Sąjungoje“.

„Atremdami šiuos pavojus žinome, kad silpnumas yra patikimiausias kelias į konfliktą ir kad neprilygstama galia yra patikimiausia mūsų gynybos priemonė“, – pridūrė prezidentas.

„Šiaurės Korėjos beatodairiškos pastangos turėti branduolinių raketų gali labai greitai sukelti grėsmę mūsų tėvynei“, – sakė D.Trumpas ir pabrėžė, kad kam lieka mažai laiko atsakyti į Pchenjano ambicijas.

„Vykdome maksimalaus spaudimo kampaniją, kad to niekada neįvyktų“, – pažymėjo prezidentas.

Dėmesys Iranui ir Šiaurės Korėjai, kurios kartu su Iraku sudarė ankstesnio JAV prezidento George'o W.Busho apibrėžtą „blogio ašį“, atrodo, buvo specialiai akcentuotas, D.Trumpui mėginant perspėti apie naujų konfliktų grėsmę.

Be to, vienas autoritetingas Korėjos ekspertas, turėjęs daugiausiai galimybių tapti D.Trumpo ambasadoriumi Seule, atskleidė nemėginsiantis siekti šio posto ir sukritikavo prevencinio smūgio Pchenjanui idėją.

Kiti aukšto rango pareigūnai esą pasisako, kad Kim Jong Unui reikia „sukruvinti nosį“ – smogti jo šalies branduoliniams objektams ir parodyti, kad Jungtinės Valstijos yra nusiteikusios imtis veiksmų, bet neišprovokuoti didelio karo.

Valstybės sekretorius Rexas Tillersonas ir gynybos sekretorius Jamesas Mattisas dėjo pastangas, kad būtų naudojama diplomatinė strategija, turinti įtikinti Šiaurės Korėjos lyderį grįžti prie derybų stalo ir susitarti dėl Pchenjano branduolio arsenalo eliminavimo.

Tačiau, kaip pranešama, kiti aukšto rango pareigūnai esą pasisako, kad Kim Jong Unui reikia „sukruvinti nosį“ – smogti jo šalies branduoliniams objektams ir parodyti, kad Jungtinės Valstijos yra nusiteikusios imtis veiksmų, bet neišprovokuoti didelio karo.

Strateginių ir tarptautinių studijų aukšto rango patarėjas Victoras Cha, iki antradienio buvęs pagrindinis kandidatas užimti JAV ambasadoriaus postą Seule, dienraščio „The Washington Post“ paskelbtame straipsnyje šią idėją atmetė.

„Smūgis (net ir didelis) tik pavėlintų Šiaurės Korėjos raketų kūrimo ir branduolinio ginklavimosi programas, (vykdomas) giliuose nežinomuose požeminiuose objektuose, nepasiekiamuose bunkeriams griauti pritaikytoms bomboms“, – rašė jis.

Perdėta ramybė ir nuolaidžiavimas

„Smūgis taip pat tikriausiai nesumažintų (branduolinių ginklų) platinimo grėsmės ir ją veikiau padidintų“, – pridūrė analitikas ir perspėjo, kad Kim Jong Uno režimas gali mėginti parduoti branduolinių ginklų „blogiems veikėjams“ dėl pinigų arba iš keršto.

V.Cha: „Prezidentas sukeltų pavojų amerikiečių populiacijai, prilygstančiai vidutinio dydžio JAV miestui ... remdamasis prielaida, kad pamišęs ir nesuvaldomas diktatorius bus racionaliai įbaugintas JAV kinetinės jėgos demonstravimo.“

V.Cha taip pat atkreipė dėmesį, jog milijonams pietų korėjiečių ir dešimtims tūkstančių užsienyje gyvenančių amerikiečių bei JAV karių iškiltų betarpiška Šiaurės Korėjos atsakomojo smūgio grėsmė.

„Prezidentas sukeltų pavojų amerikiečių populiacijai, prilygstančiai vidutinio dydžio JAV miestui ... remdamasis prielaida, kad pamišęs ir nesuvaldomas diktatorius bus racionaliai įbaugintas JAV kinetinės jėgos demonstravimo“, – rašo V.Cha.

Pasak „The Washingon Post“, V.Cha atsisakymas pritarti prevencinio smūgio idėjai kainavo jam planuotą ambasadoriaus postą, o iš D.Trumpo kalbos galima spręsti, kad jis nenusiteikęs daryti kompromisų.

„Ankstesnė patirtis mus pamokė, kad perdėta ramybė ir nuolaidžiavimas tik skatina agresiją ir provokacijas, – teigė prezidentas. – Mums tereikia pažvelgti į iškreiptą Šiaurės Korėjos režimo pobūdį, kad suprastume, kokio pobūdžio branduolinę grėsmę jis gali kelti Amerikai ir mūsų sąjungininkams.“

D.Trumpas taip pat sugriežtino toną Irano atžvilgiu ir pažadėjo JAV palaikymą gatvės protestams prieš Teherano šiitišką režimą.

Šiuo atveju D.Trumpas irgi stengėsi pabrėžti, kad jo politika geresnė negu ankstesnio prezidento Baracko Obamos ir kad buvo klaida 2009 metais neparemti Irane nesėkmingai mėgintos surengti Žaliosios revoliucijos.

„Kai Irano žmonės sukilo prieš korumpuotos diktatūros nusikaltimus, aš nebūčiau tylėjęs“, – tvirtino D.Trumpas.

„Amerika palaiko Irano žmonių narsią kovą už laisvę“, – pridūrė prezidentas, o jo žodžius palydėjo susirinkusių abejų Kongreso rūmų narių plojimai.

D.Trumpas taip pat pabrėžė laimėjimus kovoje prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) Irake ir Sirijoje, bet perspėjo, kad kare su islamo ekstremistai „reikia nuveikti daug daugiau“.

Dėmesys Laisvės statulai

Vienu momentu, kai D.Trumpas kalbėjo, beveik visi besiklausantys pakilo nuo savo vietų. Jis priminė Laisvės statulą.

„Ji stovi aukštai ir oriai, primindama mūsų protėvius, kurie kovojo, gyveno ir mirė tam, kad mus apsaugotų“, – kalbėjo D.Trumpas.

„Ir laisvė yra virš vieno monumento – šio, Kapitolijaus. Tai yra gyvas monumentas Amerikos žmonėms“, – teigė jis.

Paprastai tokia kalba trunka valandą, tačiau D.Trumpas užtruko kiek ilgiau – 1 valandą 28 minutes 49 sekundes.

Praėjusiais metais D.Trumpas sakė vieną pranešimą, bet tik Kongresui, tad dabar tai buvo pirmasis jo kreipimasis į tautą; juo prezidentas turės pasinaudoti vieną kartą per metus suteikiama galimybe pataisyti savo smunkančius reitingus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius