Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 13 /08:33

D.Trumpas: Irano vadovybė „nori susitikti“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį sakė manantis, kad Irano vadovybė nori susitikimo, taip pakurstydamas spėliones, kad jis bando surengti viršūnių susitikimą su Irano lyderiu per būsimą Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Galiu jums pasakyti, kad Iranas nori susitikti“, – sakė jis reporteriams Baltuosiuose rūmuose.

D.Trumpas ne kartą užsiminė, kad yra pasirengęs susitikti su prezidentu Hassanu Rouhani, kuris turėtų dalyvauti šį mėnesį Niujorke vyksiančioje JT Generalinėje Asamblėjoje. Tačiau iraniečiai kol kas nėra pateikę teigiamo atsakymo.

Trečiadienį H.Rouhani piktai užsipuolė D.Trumpo administraciją už Teheranui daromą spaudimą ir sakė: „Amerikiečiai privalo suprasti, kad karingumas ir karo kurstymas neveikia jų naudai. Abiejų šių dalykų reikia atsisakyti.“

Įtampa tarp Irano ir Jungtinių Valstijų auga nuo praėjusių metų gegužės, kai D.Trumpas pasitraukė iš 2015 metų susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos ir ėmėsi sugrąžinti sankcijas, kurios skaudžiai smogė iraniečių ekonomikai.

Iranas reagavo atsakydamas kai kurių savo įsipareigojimus pagal šią sutartį, kuria jam buvo pažadėtas sankcijų sušvelninimas mainais į jo branduolinės programos apribojimus.

Visgi kai kurie ekspertai mano, kad atsirado viltis dėl kompromiso, šią savaitę Baltųjų rūmų administraciją palikus užsienio politikos „vanagui“, prezidento patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Johnui Boltonui, anksčiau raginusiam panaudoti karinę jėgą prieš Iraną ir siekti režimo pakeitimo.

J.Boltonas atsistatydino praėjus kelioms dienoms po to, kai Iranas paskelbė paleidęs urano sodrinimo centrifugų, kad padidintų savo sodrinto urano atsargas. Tai buvo trečias jo žingsnis mažinant savo įsipareigojimus pagal minėtą sutartį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas

Liepos 1 dieną Iranas paskelbė padidinęs savo sodrinto urano atsargas virš sutartyje numatyto 300 kg limito, o po savaitės viršijo ir numatytą 3,67 proc. urano sodrinimo limitą.

H.Rouhani aukšto rango patarėjas Hesameddinas Ashena sveikino J.Boltono pasitraukimą ir sakė, jog tai „aiškiai liudija Amerikos maksimalaus spaudimo strategijos pralaimėjimą“.

Tačiau net ir pasitraukus J.Boltonui kol kas nematyti jokių ženklų, kad D.Trumpo administracija būtų linkusi atsisakyti sankcijų Iranui strategijos.

„Prezidentas leido aiškiai suprasti, kad yra pasirengęs be išankstinių sąlygų, bet išlaikydamas „maksimalų spaudimą“ Teheranui, surengti susitikimą“, – sakė iždo sekretorius Stivenas Mnuchinas po J.Boltono pasitraukimo.

D.Trumpo ir H.Rouhani susitikimo idėją praėjusį mėnesį iškėlė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, vadovaujantis Europos pastangoms išgelbėti 2015 metų susitarimą ir sumažinti įtampą.

H.Rouhani į tai atsakė, kad Iranas pasirengęs laikytis branduolinės sutarties, vadinamos Bendruoju išsamiu veiksmų planu (JCPOA), tačiau tik tuo atveju, jei tą patį darys amerikiečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius