Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 04 /07:50

D.Trumpas įspėjo Pchenjaną: JAV pasirengusios panaudoti savo branduolinius pajėgumus

Jungtinės Valstijos yra pasirengusios panaudoti savo branduolinius pajėgumus, jeigu Šiaurės Korėja toliau kels grėsmę Vašingtonui ar jo sąjungininkams, sekmadienį įspėjo Baltieji rūmai.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Po pastarojo provokacinio Šiaurės Korėjos bandymo JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasikalbėjo telefonu su Japonijos vyriausybės vadovu Shinzo Abe, nurodė Baltieji rūmai.

Valstybių lyderiai aptarė Šiaurės Korėjos paskelbtą pareiškimą, kad ji rugsėjo 3 dieną sėkmingai išbandė vandenilinę bombą, kurią gali nešti raketa, ir kad šis kol kas galingiausias jos branduolinis bandymas buvo „visiška sėkmė“.

Pasak Baltųjų rūmų, D.Trumpas ir Sh.Abe pasmerkė „destabilizuojančius ir provokacinius Šiaurės Korėjos veiksmus“, patvirtino „nepajudinamus bendros gynybos įsipareigojimus“ ir pažadėjo glaudžiai bendradarbiauti.

„Prezidentas D.Trumpas patvirtino Jungtinių Valstijų įsipareigojimą ginti mūsų tėvynę, jos teritorijas ir sąjungininkus, šiam tikslui panaudojant visus mūsų turimus diplomatinius, įprastinius ir branduolinius pajėgumus“, – rašoma Baltųjų rūmų išplatintame pranešime.

Anksčiau sekmadienį JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas perspėjo, kad bet kokiai grėsmei Jungtinėms Valstijoms, Guamui ar JAV sąjungininkams bus duotas „didžiulis karinis atsakas“.

Sputnik/Jamesas Mattisas
Sputnik/Jamesas Mattisas

Šiaurės Korėja, susprogdinusi tai, ką pavadino raketai tinkama vandeniline bomba, smarkiai padidino ir taip įtemptą konfrontaciją su Vašingtonu.

JAV geologijos tarnyba (USGS) pranešė, kad buvo užregistruotas 6,3 balo „sprogimas“ – daug galingesnis nei visi ankstesni penki Šiaurės Korėjos branduoliniai bandymai.

Liepos mėnesį Šiaurės Korėja du kartus sėkmingai išbandė tarpžemynines balistines raketas, padarydama dar vieną šuolį kalbant apie galimybes smogti žemyninei JAV teritorijos daliai.

Seulas surengė balistinių raketų pratybas

Pchenjanui savaitgalį paskelbus apie atliktą sėkmingą raketai tinkamos vandenilinės bombos bandymą, Seulas pirmadienį paryčiais surengė balistinių raketų pratybas, informavo valstybinė naujienų agentūra „Yonhap“.

Pietų Korėjos kariuomenė surengė pratybas, per kurias imituota ataka prieš Šiaurės Korėjos branduolinį objektą ir smogta imituotiems taikiniams Rytų jūroje, rašoma agentūros pranešime, kuriame cituojamas Jungtinis štabų vadų komitetas.

„Pratybos surengtos reaguojant į Šiaurės Korėjos įvykdytą šeštą branduolinį bandymą... Jose panaudoti naikintuvai F-15K ir šalies balistinė raketa „Hyunmoo“, – priduriama jame.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pažėrė kritikos Seului.

Pietų Korėjos kariuomenė nurodė, kad atstumas iki imituotų taikinių buvo analogiškas nuotoliui iki Šiaurės Korėjos branduolinio komplekso Pungjė-ri, esančio kalnuotoje vietovėje šalies šiaurės rytuose.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pažėrė kritikos Seului.

„Pietų Korėja pradeda suprasti, kaip aš jiems ir sakiau, kad jų nuolaidžiavimo kalba su Šiaurės Korėja nebus veiksminga – jie supranta tik vieną dalyką!“ – sakė jis.

Jungtinės Valstijos perspėjo, kad gali surengti „didžiulį karinį atsaką“, reaguodamos į grėsmes iš Pchenjano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius