Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas išreiškė paramą Vengrijos dešiniųjų lyderiui V.Orbanui

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį entuziastingai palaikė Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano, kraštutinių dešiniųjų didvyrio, kaltinamo dėl augančio autokratizmo jo šalyje, perrinkimą.
Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pareiškime, kokiais D.Trumpas paprastai laimina vietos pirminiuose rinkimuose dalyvaujančius respublikonų kandidatus, eksprezidentas parašė, kad Vengrijos lyderis turi jo „visišką paramą ir palaikymą“ balandį vyksiančiuose rinkimuose.

„Jis atliko galingą ir nuostabų darbą gindamas Vengriją, stabdydamas neteisėtą imigraciją, kurdamas darbo vietas, prekybą, ir jam turėtų būti leista (toliau) tai daryti artėjančiuose rinkimuose. Jis yra stiprus ir visų gerbiamas lyderis“, – rašo D.Trumpas.

2019 metais D. Trumpas priėmė V.Orbaną Baltuosiuose rūmuose, išreikšdamas simbolinę paramą dažnai su Europos Sąjungos vadovybe nesutariančiam premjerui, kurį ignoravo ir D. Trumpo pirmtakas Barackas Obama, ir jo įpėdinis Joe Bidenas.

Kai kurie D. Trumpo administracijos pareigūnai tuomet tvirtino, kad taip buvo siekiama išlaikyti su Rusija flirtuojantį Vengrijos lyderį Vakarų pusėje, o tuometinis JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo viešėdamas Budapešte net susitiko su aktyvistais, nusiteikusiais prieš V.Orbaną.

Tačiau V.Orbanas sulaukia vis daugiau pagyrų iš D.Trumpui palankaus Respublikonų partijos sparno ir Europos kraštutinių dešiniųjų lyderių, tokių kaip prancūzų Marine Le Pen, ypač dėl Vengrijos atsisakymo priimti pabėgėlius.

D.Trumpui artimas „Fox News“ televizijos laidų vedėjas Tuckeris Carlsonas pernai buvo surengęs transliacijų ciklą iš Budapešto. Jis taip pat kalbino V. Orbaną ir turėjo galimybę iš sraigtasparnio apžiūrėti pasienio užtvarą.

V.Orbanas siekia sutelkti paramą savo požiūriui į LGBTQ bendruomenės teises, homoseksualumo „vaizdavimo arba reklamavimo“ draudimą ir referendumui šiuo klausimu, numatytą surengti rinkimų dieną.

Nuo 2010 metų valdžioje esančiam V.Orbanui vis rimtesnį iššūkį kelia Peteris Marki-Zay. Tradiciškai konservatyviu kataliku prisistatantis P.Marki-Zay žada atsisakyti homofobiškų įstatymų, jeigu laimės rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius