Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas: jam „dar per anksti“ susitikti su Irano užsienio reikalų ministru

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad jam „dar per anksti“ susitikti su Irano diplomatijos vadovu, kuris savaitgalį netikėtai atvyko į Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą.
Emmanuelis Macronas ir Donaldas Trumpas
Emmanuelis Macronas ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Manau, dar per anksti susitikti“, – sakė D.Trumpas žurnalistams G-7 viršūnių susitikimo kuluaruose.

Jis teigė žinojęs, kad Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas ketina atvykti į Prancūzijos Bjarico kurortą, kur vyksta susitikimas.

Apie M.J.Zarifo atvykimą iš anksto nebuvo skelbta, ir tai buvo rizikingas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono bandymas sumažinti įtampą tarp Teherano ir Vašingtono.

„Žinojau viską, ką jis (E.Macronas) darė ir pritariau viskam, ką jis darė“, – sakė D.Trumpas ir pridūrė, kad prancūzų lyderis paprašė jo sutikimo, kad M.J.Zarifas atvyktų.

Vašingtonas pernai vienašališkai pasitraukė iš 2015 metais pasirašyto vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (JCPOA), apribojančio Teherano branduolinę programą, ir sugrąžino Iranui skaudžias sankcijas. Praėjus metams Iranas atsakė sustabdydamas kai kuriuos savo branduolinius įsipareigojimus pagal JCPOA.

E.Macronas ir M.J.Zarifas buvo susitikę G-7 viršūnių susitikimo išvakarėse Paryžiuje, ir prancūzų lyderis siekia sugrąžinti Teheraną ir Vašingtoną prie derybų stalo.

D.Trumpas savo ruožtu pabrėžė, kad Vašingtonas suinteresuotas tik pažaboti Irano branduolines ambicijas.

„Nesiekiame [Irano] režimo pasikeitimo, – tvirtino JAV lyderis. – Norime labai paprasto dalyko – kad [jis] neturėtų branduolinio ginklo.“

Irano prezidentas gina šalies diplomatijos vadovo sprendimą apsilankyti G-7 forume

Irano prezidentas pirmadienį gynė savo šalies diplomatijos vadovo netikėtą sprendimą apsilankyti Didžiojo septyneto forume, teigdamas, kad yra pats pasiruošęs bet kur derėtis dėl geopolitinės krizės, kilusios JAV pasitraukus iš tarptautinės sutarties dėl Teherano branduolinės programos, sprendimo.

„Jei būčiau žinojęs, kad dalyvavimas susitikime, ar apsilankymas pas kurį nors žmogų padėtų mano šalies raidai ir išspręstų tautos problemų, nepraleisčiau tokios progos“, – pažymėjo H.Rouhani, sakydamas kalbą per televiziją.

Jis pabrėžė, kad „turime derėtis, turime rasti sprendinį ir turime išspręsti problemą“.

Anot prezidento, šiitiškos respublikos pareigūnai vėliau pirmadienį aptars Irano užsienio reikalų ministro M.J.Zarifo sekmadienį įvykusį vizitą į Prancūzijos Bjarico kurortą, kur vyksta G-7 viršūnių susitikimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius