-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

D.Trumpas kol kas neapsisprendė dėl Irano branduolinio susitarimo

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas kol kas dar neapsisprendė, atsisakys ar ne Irano branduolinio susitarimo, sekmadienį pareiškė jo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jis kol kas dar nepriėmė sprendimo dėl branduolinio susitarimo, ar likti ar pasitraukti“, – „Fox News Sunday“ laidai sakė jis.

„Jis tikrai svarsto planą, keturis ramsčius, kuriuos prezidentas Emmanuelis Macronas pasiūlė per jų susitikimą praėjusią savaitę“, – sakė J.Boltonas, turėdamas omeny pastangas papildyti Irano susitarimą, kad šis labiau tiktų D.Trumpui.

Kaip žinoma, 2015 metais Jungtinės Valstijos ir kelios kitos šalys su Iranu susitarė nutraukti 12 metų trukusią priešpriešą dėl šalies branduolinės programos. Tuomet baimintasi, kad Iranas artėja prie galimybių pasigaminti branduolinį ginklą užsitikrinimo.

Iranas sutiko įšaldyti savo branduolinę programą mainais į tarptautinių sankcijų panaikinimą. Tačiau D.Trumpas susitarimą kritikuoja ir teigia, kad jis yra nepakankamas.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija – trys Europos šalys, pasirašiusios susitarimą su Iranu, šiuo metu stengiasi perkalbėti D.Trumpą, kad šis neatsisakytų susitarimo ir vėl neįvestų sankcijų.

Amerikos prezidentas dabartinį susitarimą yra pavadinęs „beprotišku“ ir „juokingu“, iš dalies dėl to, kad juo numatytus apribojimus ketinama nuo 2025 metų pamažu naikinti.

Prancūzijos prezidentas pasiūlė papildomą susitarimą, kuriuo būti pratęstas Iranui taikomų branduolinių apribojimų galiojimas, taip pat apribojant ir balistinių raketų programą ir Teherano paramą įvairioms grupuotėms Artimuosiuose Rytuose.

Savo ruožtu Irano prezidentas Hassanas Rouhani yra atmetęs bet kokias kalbas apie esamo susitarimo perrašymą.

M.Pompeo griežtai pasisakė apie Iraną per pirmąjį apsilankymą Artimuosiuose Rytuose

Naujasis Vašingtono diplomatijos vadovas sekmadienį griežtai pasisakė dėl Irano per susitikimą su Saudo Arabijos lyderiais, o vėliau išskrido į Izraelį, kad skatintų opoziciją Teheranui ir informuotų JAV sąjungininkus apie D.Trumpo planus dėl Irano branduolinio susitarimo.

Į pirmąją diplomatinę kelionę praėjus vos kelioms valandoms po prisaikdinimo išvykęs JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sekmadienį Rijade susitiko su Saudo Arabijos karaliumi Salmanu. Prieš tai šeštadienį jis pietavo su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu.

„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo Saudo Arabijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo Saudo Arabijoje

Po susitikimų Rijade M.Pompeo apkaltino Iraną destabilizuojant padėtį Artimuosiuose Rytuose, taip pat ir remiant Sirijos prezidentą Basharą al Assadą ir šiitų sukilėlius Jemene.

„Iranas remia kovotojus ir teroristines grupuotes. Tai ginklų pardavėjas husių sukilėliams Jemene. Iranas vykdo ir kibernetines atakas. Jis taip pat remia ir žudikišką B.al Assado režimą“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius per spaudos konferenciją, kurią surengė kartu su Saudo Arabijos užsienio reikalų ministru Adeliu al-Jubeiru.

„Skirtingai nuo ankstesnės administracijos, mes nežiūrėsime pro pirštus į platų Irano terorizmo mastą“, – pabrėžė M.Pompeo.

M.Pompeo pažymėjo, jog dabartinis branduolinis susitarimas yra nepakankamas siekiant užtikrinti, kad Iranas niekada neįgytų branduolinio ginklo, ir vėl davė suprasti, jog D.Trumpas yra pasirengęs atsisakyti susitarimo.

„Ir toliau stengsimės kartu su Europos sąjungininkais ištaisyti tą susitarimą, tačiau jeigu mums nepavyks sutarti, prezidentas yra pareiškęs, kad pasitrauks iš to susitarimo“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius.

Tokia JAV pozicija turėtų džiuginti Saudo Arabijos ir Izraelio lyderius, kurie tvirtina, kad politika Irano požiūriu turėtų būti griežtesnė.

Iš Saudo Arabijos M.Pompeo vyks į Tel Avivą, kur susitiks su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, o po to apsilankys kaimyninėje Jordanijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius