-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

D.Trumpas nedalyvavo klimato klausimams skirtame G-7 lyderių pasitarime

JAV prezidentas Donaldas Trumpas nedalyvavo per Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą vykusias diskusijas klimato klausimais, pirmadienį pranešė naujienų agentūros AP korespondentai.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Per Prancūzijos pajūrio kurorte Bjarice tris dienas vykusį susitikimą D. rumpas pirmadienio darbotvarkę pradėjo nuo dvišalių susitikimų su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Indijos premjeru Narendra Modi.

Tačiau A.Merkel į pasitarimą dėl klimato suspėjo, nurodė AP.

Kai po susitikimo su N.Modi JAV prezidentas buvo paklaustas, kokie jo planai dėl sesijos klimato klausimais, D.Trumpas atsakė, kad joje dalyvaus, bet taip ir nepasirodė.

G-7 viršūnių susitikimą organizavusios Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sakė, kad sesijoje dalyvavo D.Trumpo padėjėjai.

Baltieji rūmai irgi aiškino, kad D.Trumpas šiame pasitarime nedalyvavo dėl susitikimų su A.Merkel ir N.Modi, taip pat patvirtino, kad vietoje prezidento dalyvavo vienas administracijos pareigūnas.

„Prezidentas buvo suplanavęs susitikimus ir dvišales derybas su Vokietija ir Indija, todėl vietoje jo (diskusijose dėl klimato) dalyvavo aukšto rango administracijos pareigūnas“, – JAV žiniasklaida citavo Baltųjų rūmų atstovę spaudai Stephanie Grisham.

E.Macronas irgi sakė nesiekiąs įkalbėti D.Trumpo vėl laikytis 2015 metų Paryžiaus klimato sutarties.

„Praeities perrašyti negalima“, – pabrėžė jis.

Prancūzijos vadovas pridūrė, kad anksčiau įvyko jo ir D.Trumpo „ilgas, turiningas ir labai teigiamas pokalbis apie Amazonijos miškus ir tarptautinę iniciatyvą dėl nukentėjusio regiono miškų atkūrimo“.

D.Trumpas ne kartą yra sakęs, kad netiki, jog pasaulio klimato pokyčiai yra lemiami žmogaus veiklos. Vienoje savo „Twitter“ žinutėje jis rašė, esą sąvoką „klimato kaita“ išgalvojo Kinija, kad pakenktų gamybai Jungtinėse Valstijose

D.Trumpas 2017-aisiais paskelbė, kad JAV traukiasi iš Paryžiaus klimato sutarties, nors šis žingsnis išprovokavo kritikos bangą visame pasaulyje. Pagal šią sutartį Jungtinės Valstijos buvo įsipareigojusios iki 2025 metų atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis sumažinti 26–28 proc., vertinant pagal padėtį 2005 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius