Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas padėkojo per kalinių mainus amerikietį paleidusiam Iranui

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį padėkojo Amerikos priešui Iranui už sėkmingai pasibaigusias „labai sąžiningas“ derybas, po kurių iš Irano kalėjimo buvo paleistas Amerikos pilietis.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Mainai įvyko neutralioje teritorijoje – Šveicarijoje – ir buvo susiję su amerikiečių Prinstono universiteto studentu, kuris 2016 metais Irane buvo nuteistas dėl šnipinėjimo, bei Irano piliečiu, kuris daugiau nei prieš metus buvo suimtas Čikagoje.

„Dėkoju Iranui už labai sąžiningas derybas“, – tviteryje parašė D.Trumpas po to, kai buvo paleistas amerikiečių tyrėjas Xiyue Wangas. Jis ketina asmeniškai jį pasveikinti, kai šis atvyks į Jungtines Valstijas po sustojimo Vokietijoje, kur bus patikrinta jo sveikata.

„Tai buvo įkaitų apsikeitimas vienas į vieną, – žurnalistams sakė D.Trumpas. – Manau, kad tai buvo puiki galimybė parodyti, kad mes galime kažką padaryti. Tai gali būti prekursorius to, kas gali būti padaryta.“

Amerikos ambasada Berne tviteryje paskelbė nuotrauką, kurioje Xiyue Wangas lietui lyjant stovi Ciuricho oro uoste ant pakilimo tako oficialaus mėlynos ir baltos spalvų amerikiečių lėktuvo fone ir yra apsikabinęs ambasadorių Edwardą McMulleną.

Kinų kilmės amerikietis, rodos, buvo geros sveikatos būklės ir „labai geros nuotaikos“, sakė vienas JAV administracijos pareigūnas.

Teheranas anksčiau paskelbė, kad iraniečių mokslininkas Massoudas Soleimani buvo paleistas Jungtinėse Valstijose tuojau po to, kai Vašingtonas paskelbė, jog namo grįžta amerikiečių tyrėjas Xiyue Wangas.

„Džiaugiuosi, kad profesorius Massoudas Soleimani ir ponas Xiyue Wangas netrukus sugrįš pas savo šeimas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

„Labai ačiū visiems prisidėjusiems, ypač – šveicarų vyriausybei“, atstovaujančiai JAV interesams Irane dėl formalių diplomatinių santykių nebuvimo, pridūrė M. J.Zarifas.

Šveicarijos užsienio reikalų ministerija patvirtino apsikeitimo faktą, kurį pavadino „humanitariniu gestu“, kuris įvyko šalies teritorijoje. Ir JAV, ir Iranas nemažą dalį nuopelnų dėl intensyvių diplomatinių pastangų, kad būtų paleisti šie du vyrai, priskyrė Šveicarijai.

„Mūsų šalis yra pasirengusi tolesniam tarpininkavimui“, – nurodė ministerija.

Kinų kilmės amerikietis Xiyue Wangas vykdė 10 metų laisvės atėmimo bausmę Irane, kur buvo nuteistas dėl šnipinėjimo. Šis 2016 metų rugpjūtį įkalintas Prinstono universiteto istorijos doktorantas tyrinėjo Irano Qajarų dinastiją.

Pasak IRNA, M.Soleimani yra Teherane įsikūrusio „Tarbiat Modares“ universiteto profesorius ir vyresnysis kamieninių ląstelių tyrėjas, kuris buvo išvykęs į JAV 2018 metų spalio 22 dieną.

JAV ir Iranas nepalaiko diplomatinių ryšių nuo 1980-ųjų.

Abiejų priešininkių santykiai dar pablogėjo pernai gegužę, kai D.Trumpas išvedė JAV iš daugiašalio susitarimo, pagal kurį Teheranui buvo atšauktos sankcijos mainais į Irano branduolinės programos apribojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius