-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas pagrasino triuškinamu atsaku į bet kokią Irano ataką

JAV prezidentas Donaldas Trumpas perspėjo Iraną, kad bet kokia ataka prieš Amerikos interesus išprovokuotų „triuškinamą“ atsaką ir gali nulemti šalies „sunaikinimą“.
D.Trumpas tai grasina Iranui, tai siūlo derėtis
D.Trumpas tai grasina Iranui, tai siūlo derėtis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didėjant įtampai tarp Vašingtono ir Teherano D.Trumpas per tviterį parašė, kad „į bet kokią Irano ataką prieš bet ką amerikietiška būtų atsakyta didžiule ir triuškinama jėga. Kai kuriais atvejai „triuškinama“ reikš „sunaikinimą“.

Irano lyderiai supranta tik „galią ir jėgą, o JAV aiškiai yra galingiausia karinė jėga pasaulyje“, sakoma D.Trumpo žinutėje.

Aštrėjantis žodžių karas tarp JAV ir Irano tęsiasi nuo praeitos savaitės, kai iraniečių pajėgos numušė vieną JAV žvalgybos bepilotį lėktuvą. Teheranas tvirtina, kad amerikiečių aparatas buvo įskridęs į šalies oro erdvę, bet Vašingtonas tai griežtai neigia.

D.Trumpas sakė atšaukęs po to incidento savo duotą įsakymą atakuoti karinius taikinius Irane, nes toks atsakas ir jo sukelta papildoma žala nebūtų „proporcinga“.

Tačiau pirmadienį jis įvedė Iranui naujų griežtų sankcijų, be kita ko, nukreiptų prieš šalies aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei ir kariuomenės vadus. Teheranas pareiškė, kad šiais veiksmais buvo užverta galimybė normalizuoti padėtį diplomatinėmis priemonėmis.

Iranas taip pat paskelbė nebesilaikysiantis kai kurių kitų įsipareigojimų pagal 2015 metų sutartį dėl jo branduolinės programos, pasirašytą su galingosiomis valstybėmis. Jungtinės Valstijos iš šios sutarties vienašališkai pasitraukė praeitais metais.

D.Trumpas pareiškė, kad nauji Teherano pareiškimai yra „labai neišmanėliški ir įžeidžiami“.

„Irano vadovybė nesupranta žodžių „malonus“ ir „užuojauta“ – niekada nesuprato“, – savo „Twitter“ žinutėje parašė prezidentas.

„Nuostabūs Irano žmonės kenčia – visiškai be jokios priežasties. Jų vadovybė išleidžia visus savo pinigus terororui ir mažai skiria kažkam kitam“, – tvirtino D.Trumpas.

Irano ir JAV diplomatiniai santykiai nutrūko 1980 metais dėl įkaitų krizės Amerikos ambasadoje Teherane po ankstesniais metais šioje šalyje įvykusios islamo revoliucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius