Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas pakvietė R.Dutertę atvykti vizito į Vašingtoną

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį per, kaip pranešama, draugišką pokalbį telefonu pakvietė Filipinų lyderį Rodrigo Duterte atvykti vizito į Vašingtoną, pranešė Baltieji rūmai.
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte / „Scanpix“/AP nuotr.

Prezidentai taip pat aptarė Šiaurės Korėjos „grėsmę“.

Šis pranešimas pasirodė tvyrant didžiulei įtampai dėl Pchenjano branduolinės ir raketinės programų, ir ką tik atlikto dar vieno balistinės raketos bandymo. Be kita ko, tarptautinė bendruomenė itin smarkiai kritikuoja R.Dutertės paskelbtą tūkstančius gyvybių pasiglemžusį karą narkotikams.

„Pokalbis buvo labai draugiškas. Abu lyderiai aptarė Pietryčių Azijos valstybių organizacijos (ASEAN) nerimą dėl regiono saugumo, taip pat ir Šiaurės Korėjos keliamą grėsmę“, – sakoma pranešime.

Tarptautinė teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ ir kitos organizacijos perspėjo, kad priemonės, kurių ėmėsi Filipinų valdžia, gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui.

D.Trumpas ir R.Duterte „aptarė sunkią Filipinų vyriausybės kovą, kad išlaisvintų savo šalį nuo narkotikų – problemos, su kuria susiduria daugybė šalių visame pasaulyje“.

Filipinų prezidentas atkakliai nesutinka su kritika jo karo su narkotikais atžvilgiu. Tarptautinė teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ ir kitos organizacijos perspėjo, kad priemonės, kurių ėmėsi Filipinų valdžia, gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui.

Pernai R.Duterte pavadino JAV eksprezidentą Baracką Obamą „kalės sūnumi“, už tai, kad šis kritikavo jo karą su narkotikais. Vėliau Filipinų lyderis Europos įstatymų leidėjus, paskelbusius pareiškimą, smerkiantį žudynes jo šalyje, išvadino „bepročiais“.

Baltųjų rūmų teigimu, D.Trumpui „pokalbis patiko“, ir jis nekantraująs dalyvauti pagrindiniuose JAV ir ASEAN bei Rytų Azijos viršūnių susitikimuose, kurie vyks lapkritį Filipinuose.

„Prezidentas D.Trumpas taip pat pakvietė prezidentą R.Duterte į Baltuosius rūmus aptarti Jungtinių Valstijų ir Filipinų aljanso, kuris dabar juda labai teigiama kryptimi, svarbos“, – sakoma Vašingtono pranešime.

Anksčiau nerimauta, kad R.Duterte gali nutraukti ilgalaikį Filipinų aljansą su Jungtinėmis Valstijomis, siekdamas suartėti su Kinija.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad D.Trumpas dalyvaus Azijos regiono viršūnių susitikimuose, kad pademonstruotų „tvirtą įsipareigojimą“ šiam regionui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius