-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 28 /08:32

Kiniją supykdė D.Trumpo pasirašyti įstatymai, reiškiantys paramą Honkongo protestuotojams

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pasirašė du įstatymus, kuriais reiškiama parama Honkongo prodemokratinės stovyklos protestuotojams, taip supykdydamas Pekiną, nors Vašingtonas tikėjosi sušvelninti JAV ir Kinijos prekybos karą.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas, regis, nenorėjo pasirašyti tų teisės aktų ir užsiminė apie būgštavimus, kad jie gali apsunkinti pastangas derantis dėl prekybos susitarimo, bet įstatymams beveik vienbalsiai pritarus kongresmenams, prezidentas neturėjo didelio pasirinkimo.

Savo pareiškime D.Trumpas kalbėjo apie „pagarbą“ Kinijos prezidentui Xi Jinpingui ir sakė besitikintis, kad „Kinijos ir Honkongo lyderiai ir atstovai sugebės draugiškai išspręsti savo nesutarimus“.

„Pasirašiau šiuos įstatymus iš pagarbos prezidentui Xi [Jinpingui], Kinijai ir Honkongo žmonėms“, – teigė JAV vadovas.

Kongresas pritarė dviem įstatymams praėjusią savaitę, jau kelis mėnesius besitęsiant neramumams pusiau autonominiame Honkonge. Prieš pasirašydamas tuos teisės aktus D.Trumpas žadėjo juos „kruopščiai išnagrinėti“.

Tuo metu Kinija ketvirtadienį pareiškė, kad yra pasirengusi imtis „griežtų atsakomųjų priemonių“ prieš Jungtines Valstijas dėl D. Trumpo pasirašyto teisės akto.

„Šio [teisės akto] pobūdis yra itin pasibjaurėtinas ir slepia visiškai pragaištingus ketinimus“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime. Visgi jame nenurodoma, kokių priemonių Pekinas ketina imtis.

Honkongo vyriausybė ketvirtadienį taip pat išreiškė „didžiulį apgailestavimą“, kad minimą teisės aktą pasirašęs D.Trumpas „kišasi“ į miesto vidaus reikalus. Vieno vyriausybės pareigūno teigimu, tai „nusiųs protestuotojams klaidingą žinutę“.

Honkongo žmogaus teisių ir demokratijos akte numatomos sankcijos kinų ir honkongiečių pareigūnams, kurie pažeidinėja žmogaus teises, ir reikalaujama kasmet persvarstyti palankų prekybos statusą, kurį Vašingtonas taiko Honkongui.

Kitu teisės aktu draudžiama parduoti Honkongui tam tikrą saugumo pajėgų naudojamą įrangą, tokią kaip ašarinės dujos, pipiriniai balionėliai, guminės kulkos, vandens patrankos, apsvaiginantys ginklai ir elektros šoko prietaisai.

Pastarajam įstatymui buvo pritarta vienbalsiai, o pirmajam prieštaravo vienintelis Atstovų Rūmų narys.

Kinija iškvietė JAV pasiuntinį, ragina Vašingtoną neįgyvendinti įstatymų dėl Honkongo

Kinų užsienio reikalų viceministras Le Yuchengas išreiškė „stiprų protestą“ iškviestam ambasadoriui Terry Branstadui ir pareikalavo, kad JAV „ištaisytų savo klaidas ir pakeistų kursą“, sakoma ministerijos pranešime.

Le Yuchengas taip pat paragino JAV „susilaikyti nuo įstatymo įgyvendinimo ir nedelsiant liautis kišusis į Honkongo reikalus ir Kinijos vidaus reikalus, kad būtų išvengta tolesnės žalos Kinijos ir JAV santykiams bei dvišaliam bendradarbiavimui svarbiose srityse“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius