-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas pasirašė JAV vyriausybės institucijų uždarymą nutraukiantį įstatymą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pasirašė svarbų finansavimo įstatymą, nutraukiantį antrąjį per tris savaites Jungtinių Valstijų vyriausybės veiklos sustabdymą. „Ką tik pasirašiau Įstatymą, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“. – Mūsų kariškiai dabar bus stipresni nei bet kada anksčiau... Taip pat tai reiškia DARBO VIETAS (JOBS, JOBS, JOBS!).“
JAV prezidento Donaldo Trumpo  pirmasis metinis pranešimas
JAV prezidento Donaldo Trumpo pirmasis metinis pranešimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentas D.Trumpas penktadienį pasirašė respublikonų ir demokratų pastangomis parengtą dokumentą, pratęsiantį vyriausybės finansavimą iki kovo 23 dienos ir padidinantį ateinančių dvejų metų federalinių išlaidų limitą beveik iki 400 mlrd. dolerių (326 mlrd. eurų).

Vis dėlto šiam teisės aktui priešinosi liberalių pažiūrų demokratai ir Respublikonų konservatyviosios „Arbatėlės“ frakcijos įstatymų leidėjai.

JAV federalinės įstaigos buvo priverstos antrąkart per kelių savaičių laikotarpį stabdyti darbą, nes prieš penktadienio vidurnaktį sukankant galutiniam terminui paties prezidento Respublikonų partijos senatorius užblokavo balsavimą dėl biudžeto susitarimo.

Ankstų penktadienį susirinkę senatoriai 71 balsu prieš 28 priėmė šį nutarimą ir lengvai atmetė konservatyvios pozicijos biudžeto klausimais besilaikančių respublikonų prieštaravimus, kad svarstomas teisės aktas grąžins nevaržomą išlaidavimą.

Atstovų Rūmai minėtą įstatymą priėmė 240 balsų prieš 186.

Visgi pastarąjį vyriausybės veiklos sustabdymą mažai kas pastebėjo, nes jis vyko, kol dauguma amerikiečių miegojo, o vyriausybinių įstaigų biurai buvo uždaryti.

Sunkumai Kongrese

Ketvirtadienio vakarą minėtas teisės aktas buvo įstrigęs Senate, vienam iš oponentų – respublikonų senatoriui Randui Paului – pasipriešinus pasiūlymui surengti paspartintą balsavimą.

Demokratai savo ruožtu taip pat neturėjo vienos nuomonės šiuo klausimu; liberalusis demokratų sparnas neslėpė nusivylimo, kad federalinės valdžios biudžete nenumatyta sprendimo priemonių, susijusių su tūkstančiais vadinamųjų „svajotojų“ imigrantų („Dreamers“), kurie buvo atgabenti į šalį nelegaliai, kai dar buvo vaikai.

Daug demokratų pasisakė prieš šį teisės aktą, sekdami Atstovų Rūmų demokratų vadovės Nancy Pelosi pavyzdžiu. Ji bandė pasinaudoti proga ir užsitikrinti, kad būtų surengtas atskiras balsavimas dėl imigracijos, tačiau jai nepavyko to pasiekti.

Iki paskutinių akimirkų nebuvo aišku, ar Atstovų Rūmai patvirtins tą finansavimo įstatymą. Daugybė demokratų neskubėjo atiduoti savo balsų, ir ilgai nebuvo įmanoma numatyti, kaip pasibaigs balsavimas.

Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Paulas Ryanas kongresmenus paragino išvengti „antro per kelias savaites, visiškai nereikalingo (vyriausybės) veiklos sustabdymo“.

Baltieji rūmai savo ruožtu vengė kištis į ginčus Senate, D.Trumpas ketvirtadienį nieko nerašė apie tai tviteryje, o prezidento patarėjai irgi nebandė niekam suversti kaltės.

Senato respublikonų lyderius šios problemos aiškiai suerzino. Senatorius Johnas Cornynas, bandydamas priversti R.Paulą atsisakyti savo sumanymo nepritarti paspartintam balsavimui, pareiškė, kad jo kolega „švaisto visų laiką“ ir „be jokios priežasties“ skatina vyriausybės veiklos sustabdymą.

Bet R.Paulas į tokius raginimus nereagavo ir pareiškė: „Atėjau čia ne tam, kad priklausyčiau kažkieno klubui. Atėjau čia ne tam, kad mane mėgtų.“

Susitarimo sąlygos

Šis susitarimas dėl biudžeto buvo pasiektas bebaigiant galioti prieš šešias savaites priimtam laikinam finansavimo įstatymui, kuris buvo reikalingas, kad funkcionuotų vyriausybė ir būtų laiko priimti ir įgyvendinti teisės aktą dėl biudžeto.

Naujajame įstatyme numatyta smarkiai padidinti Pentagono biudžetą, kaip kad reikalavo respublikonai, ir reikšmingai padidinti vietos agentūrų finansavimą, kurio prašė demokratai. Abi pusės dar išsireikalavo 89 mlrd. dolerių (72,5 mlrd. eurų) skirti pagalbos po stichinių nelaimių programai, išplečiant daugybę sveikatos priežiūros nuostatų ir pratęsiant virtinę mažesnių mokesčių lengvatų.

Taip pat sutarta padidinti valstybės skolos maksimalią ribą iki 2019 metų kovo. Paprastai tokie balsavimai dėl valstybės skolos limitų respublikonų lyderiams kelia didžiulį galvos skausmą, tačiau kitas balsavimas šiuo klausimu įvyks tik kiek daugiau nei po metų.

Senato lyderiai džiaugėsi susitarę dėl biudžeto, nes tai buvo ženklas, kad praeityje liko tam tikri nesklandumai. Trimis savaitėmis anksčiau Senato demokratai sukėlė tris dienas trukusį dalinį vyriausybės veiklos sustabdymą, nes susipliekė su valdančiaisiais respublikonais dėl to, kaip užtikrinti, kad nuo deportacijos būtų apsaugoti šimtai tūkstančių žmonių, vadinamų „svajotojais“.

Vis dėlto šįkart demokratų senatoriai nebenorėjo pakartoti šio scenarijaus.

Atstovų Rūmų respublikonai užsitikrino konservatyvių pažiūrų įstatymų leidėjų paramą įstatymui, pagal kurį Pentagonas maudysis piniguose, bet valstybės skola, kuri dabar siekia 20 trilijonų dolerių, dar labiau išaugs.

DACA problema

Atstovų Rūmų demokratų lyderiai tam priešinosi, tačiau nepakankamai. Jie tvirtino, kad įstatyme turėtų būti numatyta, kaip išspręsti „svajotojų“ problemą, tačiau N. Pelosi nedarė spaudimo savo partiečiams nepritarti įstatymui, nes jame taip pat numatytas finansavimas vidaus politikos prioritetams, kurių reikalavo demokratai, įskaitant infrastruktūrą, kovą su augančia priklausomybės nuo opioidų epidemija ir pagalbą koledžų studentams.

N.Pelosi ir toliau reikalavo, kad P.Ryanas pažadėtų surengti balsavimą dėl imigracijos, tačiau dauguma demokratų pritarė susitarimui dėl biudžeto ir nesulaukę tokio pažado.

P.Ryanas ketvirtadienį sakė esąs pasiryžęs surengti balsavimą dėl imigracijos šiemet, tačiau teigė įstatymų leidėjų svarstymui pateiksiantis tik tokį įstatymą, kuriam pritars D.Trumpas.

„Išspręsime šią DACA (Atidėtų veiksmų atvykstančių vaikų atžvilgiu programos) problemą, – prieš pat balsavimą sakė P.Ryanas. – Kai užbaigsime šitą susitarimą dėl biudžeto, susikoncentruosime į tos diskusijos surengimą ir sprendimo suradimą.“

Balsavimas dėl vyriausybės finansavimo įstatymo buvo aiškus demokratų sutriuškinimas, nes jie vadovavosi rizikinga strategija pasinaudoti partijos įtaka susitarimui ir pamėginti išspręsti imigracijos problemą.

„Svajotojai“ buvo apsaugoti nuo deportacijos pagal specialią buvusio JAV prezidento Baracko Obamos administracijos programą. Tačiau D.Trumpas šią programą nutraukė praėjusių metų rugsėjį ir nustatė terminą išspręsti šį klausimą iki kovo 5 d.

Demokratai kritikuoja Baltųjų rūmų planą, kuriuo 1,8 mln. imigrantų būtų nukreipti pilietybės link, taip pat būtų stiprinama pasienio apsauga ir smarkiai ribojama legali imigracija. Kelios dvipartinės pastangos išspręsti nesutarimus šiuo klausimu pateko į aklavietę.

Vis dėlto ir respublikonai nebuvo visiškai patenkinti susitarimu dėl biudžeto. Nemažai jų purkštavo ir piktinosi, kad daugybė pinigų atiteko demokratų prioritetams ir dar labiau išaugsiančiu deficitu.

„Manau, kad išlaidos tam yra neapgalvotos ir neatsakingos“, – pareiškė respublikonas Thomas Massie, palaikomas konservatyviosios „Arbatėlės“ frakcijos.

Tuo tarpu kiti respublikonai džiaugėsi Pentagonui skirtomis lėšomis, reikalingomis rengti karius ir modernizuoti ginklus.

„(Susitarimas) suteikia Pentagonui, ko jam reikia, kad būtų atkurtas mūsų kariuomenės konkurencingumas daugybei metų“, – pareiškė P. Ryanas.

Be 300 mlrd. dolerių, skirtų karinėms ir nekarinėms išlaidoms, susitarta skirti papildomus 89 mlrd. dolerių pernai uraganų nuniokotiems Teksasui, Floridai ir Puerto Rikui. Dar 16 mlrd. dolerių skirta ištisai virtinei mokesčių lengvatų pratęsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius