-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas pasišovė kovoti ir 2024 metų prezidento rinkimuose: bet ar tikrai dalyvautų?

Donaldui Trumpui tikrai nereikia vėl dalyvauti JAV prezidento rinkimuose. Tačiau ką tik Joe Bidenui aiškia persvara pralaimėjusiam turtuoliui reikia, kad visi manytų, jog jis vėl kovos dėl vietos Baltuosiuose rūmuose. Taip analitikai reaguoja į netylančias kalbas, kad 2024-aisiais D.Trumpas vėl bandys sugrįžti į didžiąją politiką.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „Politico“, vis dar prezidento pareigas einantis D.Trumpas išties diskutuoja apie naują rinkiminę kovą su artimiausiais sąjungininkais.

Bet panašu, kad tokie pusiau vieši svarstymai šiam respublikonui yra būdas gauti tai, ko jam labiausiai reikės po išsikraustymo iš Baltųjų rūmų, – dėmesio.

Pasak dviejų portalo šaltinių, kurių vienas pats kalbėjosi su D.Trumpu, prezidentas pastarosiomis dienomis daugiau nei tuzino savo aplinkos narių klausinėjo, ką, jų manymu, jis turėti veikti dvejus ateinančius metus – „kad apie jį būtų toliau kalbama“.

D.Trumpas esą planuoja vėl dalyvauti prezidento rinkimuose, bet leidžia suprasti, kad ketinimo atsisakys, jei nutars, jog nugalėti bus sunku.

Rūpi tik jo paties ambicijos

Kitaip tariant, D.Trumpas nori ne tiek po kažkiek laiko užkurti naują rinkimų kampaniją, kiek politinio triukšmo.

Mat formalus įsiregistravimas kandidatu jam greičiausiai reikštų daug nereikalingų problemų – deklaruoti finansus, suburti nepigią kampanijos komandą, galiausiai svarstyti apie nelinksmą galimybę, kad Amerika jau bus pavargusi nuo trumpizmo.

Tačiau kol kas užtenka tik vis užsiminti apie naujus posūkius politinėje karjeroje – nereikia nei priduoti kokių nors dokumentų, nei investuoti į būsimą kovą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Dėmesys padės Trumpui išlaikyti jo verslus, kurių dalis jam dirbant prezidentu prarado milijonus dolerių. Dėmesys taip pat padės išsimokėti skolas bei pasėti abejonių federaliniais tyrėjais, kurie analizuoja, ar Trumpas nelegaliai deklaravo didesnę nei reali savo valdomo turto vertę“, – rašo „Politico“.

D.Trumpas turbūt pats nežino, ar iš tikrųjų dalyvautų rinkimuose. Tačiau kadangi jam svarbus tik jis pats ir jo ambicijos, jis bandys įšaldyti situaciją ir prikabinti prie savęs kuo daugiau žmonių.

Tokią strategiją D.Trumpas, beje, jau naudojo – ir ne sykį. Iki 2016-ųjų jis buvo užsiminęs apie galimybę dalyvauti net ketveriuose rinkimuose, tik kas kartą nutardavo, kad vis dėlto neužsiims.

„Trumpas turbūt pats nežino, ar iš tikrųjų dalyvautų rinkimuose. Tačiau kadangi jam svarbus tik jis pats ir jo ambicijos, jis bandys įšaldyti situaciją ir prikabinti prie savęs kuo daugiau žmonių, – kalbėjo vienas buvęs Baltųjų rūmų patarėjas. – Jis nori pasilikti sau kelis variantus ir, aišku, trokšta dėmesio.“

Aišku, kol kas viešai D.Trumpas apie kitus rinkimus dar nekalba, nes nepripažįsta pralaimėjimo 2020-ųjų balsavime. Jis skleidžia melagingas teorijas apie nesąžiningai skaičiuotus balsus, nors J.Bideno pergalę pirmadienį jau patvirtino ir Rinkikų kolegija.

ZUMAPRESS.com/Donaldas Trumpas
ZUMAPRESS.com/Donaldas Trumpas

Patarinėja ir „Fox News“ žvaigždė

Kita vertus, tai reiškia, kad dabar apie D.Trumpo ateities planus bus kalbama tik intensyviau. Nemažai dabartinį prezidentą remiančių fanatikų ir net politikų, apie kurių galimą kandidatavimą irgi kalbėta, jau pareiškė remsiantys naują D.Trumpo kampaniją.

„Nėra nė vieno kito žmogaus, kuris galėtų taip gerai nešti mūsų deglą“, – teigė konservatyvios pakraipos radijo laidų vedėjas Johnas Fredericksas, dirbęs kartu su D.Trumpo per jo šių metų kampaniją.

Prezidentas, kalbėdamasis su savo aplinka, esą klausia patarimų, kaip jam vykdyti rinkimų kampaniją visus ketverius metus, o konkrečiai – ką veikti pirmuosius 24 mėnesius po išsikraustymo iš Baltųjų rūmų.

Anot dviejų „Politico“ šaltinių, D.Trumpas mąsto apie kelionę į Vidurinių Rytų regioną, nes ten jį sutiktų šiltai. Aišku, vizitas leistų jam girtis Izraelio ryšius su arabų valstybėmis normalizuoti padėjusiais susitarimais, kuriuos pasiekti padėjo D.Trumpo administracija.

Su kuo kalbasi D.Trumpas? Sąraše – „Fox News“ laidų vedėjas Seanas Hannity, buvęs Baltųjų rūmų komunikacijos direktorius Billas Shine'as, ilgamečiai sąjungininkai Corey Lewandoswki ir Davidas Bossie, buvęs JAV ambasadorius Vokietijoje Ricas Grenellas.

„Scanpix“/AP nuotr./Seanas Hannity
„Scanpix“/AP nuotr./Seanas Hannity

Nė vienas iš šių žmonių esą nebando atkalbėti D.Trumpo, bet pastarasis neva jau nutaręs ignoruoti tuos, kurie mano, kad nauja rinkimų kampanija – bloga mintis.

Kai kurie patarėjai privačiai ragina D.Trumpą apie naujas lenktynes paskelbti J.Bideno inauguracijos dieną. Taip esą iš demokrato būtų atimtas dėmesys. Tiesa, D.Trumpo žentas Jaredas Kushneris ir 2020-ųjų kampanijai vadovavęs Billas Stepienas mano, kad svarstymams reikia daugiau laiko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaredas Kushneris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaredas Kushneris

„Jis paskelbs ( apie dalyvavimą, – red.). Nėra klausimo dėl to, ar jis paskelbs. Klausimas, kada jis paskelbs“, – tvirtino dar vienas „Politico“ šaltinis.

Ar nepastos kelio kitiems?

Jei D.Trumpas iš tiesų jau kitų metų pradžioje paskelbtų apie būsimą dalyvavimą kituose prezidento rinkimuose, toks manevras būtų itin retas. Daugelis buvusių prezidentų vengia prožektorių šviesos, iš dalies ir dėl to, kad leistų savo įpėdiniui dirbti.

Dar kartą patekti į Baltuosius rūmus ne tokiais atvejais, kai siekiama perrinkimo, bandė keli prezidentai, tačiau pavyko tik Groveriui Clevelandui. Jis 1888 metais pralaimėjo rinkimus, bet 1892-aisiais vėl triumfavo.

„Scanpix“/AP nuotr./Groveris Clevelandas
„Scanpix“/AP nuotr./Groveris Clevelandas

„Trumpas labai nustebs suvokęs, koks nereikšmingas tampa prezidentas, kai nėra perrenkamas. Paklauskite Jimmy Carterio, paklauskite George'o H.W.Busho“, – pastebėjo istorikas Michaelas Beschlossas.

Bet galbūt būtent todėl D.Trumpas atrodo nusiteikęs apie savo kandidatūrą kalbėti iš karto. Pirmoji pagrindinė žinia aiški – neva iš jo pavogta pergalė 2020-ųjų rinkimuose.

Viena apklausa parodė, kad net 53 proc. respublikonų balsuotų už D.Trumpą per 2024-ųjų pirminius partijos rinkimus.

„Manau, kad Trumpui svarbu drąsiai telegrafuoti visuomenei, jog šie rinkimai buvo klastotė. Jis turi kalbėti, kad taip neturėtų būti, kad jis ateinančius ketverius metus vadovaus opozicijai ir kad reikalinga rinkimų reforma“, – „Politico“ teigė vienas D.Trumpo komandos strategas.

Tuo tarpu J.Bidenas su būsimąja viceprezidente Kamala Jarris ignoruoja D.Trumpo konvulsijas ir toliau ramiai formuoja komandą.

Gali būti, kad demokratai net norėtų, jog D.Trumpas paskelbtų apie savo dalyvavimą 2024 metų rinkimuose. Mat yra net respublikonų, kurie norėtų jau žvelgti į ateitį ir kalbėti ne apie D.Trumpą, o apie kitus potencialius kandidatus – Mike'ą Pence'ą, JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo ar buvusią ambasadorę prie Jungtinių Tautų Nikki Haley.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikki Haley
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikki Haley

Respublikonų partiją ir taip plėšo įtampa tarp konservatyvaus sparno, remiančio D.Trumpą, ir nuosaikesnių dešiniųjų, kurie norėtų atsiriboti nuo kadenciją baigiančio prezidento, bet baiminasi jo pykčio.

Juk eilinių dešiniųjų rinkėjų parama D.Trumpui, regis, neslopsta. „Politico“ ir „Morning Consult“ apklausa lapkričio pabaigoje parodė, kad net 53 proc. respublikonų balsuotų už D.Trumpą per 2024-ųjų pirminius partijos rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius