Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas per balsavimą dėl jo apkaltos „smagiai leido laiką“ mitinge Mičigane

Donaldui Trumpui patinka kova ir jis mėgsta šou – šių dalykų trečiadienį jis gavo su kaupu: Atstovų Rūmai nubalsavo už jo apkaltą, kai prezidentas už šimtų kilometrų esančiame Mičigane sakė kalbą savo rinkimų kampanijos mitinge.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas Mičigane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keista likimo užgaida – seniai planuotas D.Trumpo rinkimų kampanijos mitingas nedideliame Batl Kriko mieste Mičigano valstijoje vyko tą pačią dieną, kaip ir balsavimas dėl jo apkaltos.

Tačiau sutapo ne tik diena. Istorinis Atstovų Rūmų balsavimas įvyko tuo metu, kai prezidentas sakė kalbą maždaug 7 tūkst. į mitingą susirinkusių uoliausių savo šalininkų – darbininkų klasei priklausančių rinkėjų, tarp kurių buvo vilkinčių slepiamosios spalvos medžiotojų aprangą ir avinčių darbinius batus.

„Norime Trumpo!“ – skandavo susirinkusieji dar prieš pasirodant respublikonui.

VIDEO: D.Trumpas tapo trečiuoju JAV prezidentu istorijoje, kuriam pradėta apkalta: teks stoti prieš Senato teismą

Kas galėtų būti maloniau prezidentui, ieškančiam progos išlieti įniršį dėl demokratų, žiniasklaidos ir daugeliui kitų jėgų, kurios, anot jo, rezga prieš jį sąmokslus?

Batl Krike D.Trumpas nebuvo panašus į politiką, atsidūrusį prie bedugnės krašto. Jis buvo tipiškas, energija trykštantis, piktas, juokus laidantis ir visur sąmokslus įžvelgiantis D.Trumpas – gal tik kiek piktesnis nei įprastai.

„Demokratai deklaruoja savo gilią neapykantą ir panieką Amerikos rinkėjui“, – sakė prezidentas aidint pritarimo šūksniams.

„Jie nuo pat pirmos dienos bandė surengti man apkaltą. Jie mėgino surengti man apkaltą dar prieš man kandidatuojant“, – kalbėjo jis.

Demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų sprendimu D.Trumpas tapo trečiuoju per visą JAV istoriją prezidentu, kuriam buvo surengta apkalta.

Po dešimt valandų trukusio debatų maratono įstatymų leidėjai nubalsavo už apkaltą prezidentui pagal abu jam pareikštus oficialius kaltinimus – dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongresui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bideno sūnus Hunteris įkliuvo dėl narkotikų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bideno sūnus Hunteris įkliuvo dėl narkotikų

Pirmasis kaltinimas susijęs su D.Trumpo spaudimu Ukrainos prezidentui inicijuoti tyrimą jo potencialaus varžovo 2020-ųjų rinkimuose Joe Bideno atžvilgiu, antrasis – su jo bandymais trukdyti Kongresui ištirti jo reikalus su Kijevu.

Dabar apkaltos procesas persikels į Senatą, turėsiantį nuspręsti, ar valstybės vadovas turi būti atstatydintas. Tai atrodo mažai tikėtina, turint galvoje, kad respublikonai Kongreso aukštuosiuose rūmuose turi tvirtą daugumą.

Tačiau trečiadienį D.Trumpas buvo toli nuo politinių bėdų Vašingtone ir mėgavosi minios palaikymu.

Susirinkusieji juokėsi iš jo pokštų. Jie švilpė, kai jis ragino švilpti. Jie pritarimo šūksniais palydėdavo kiekvieną jo pasigyrimą.

„Mieliau būčiau čia. Šie mitingai nuostabūs, – sakė D.Trumpas miniai. – Jūs įkvepiat.“

„Dar ketveri metai!“ – atsakydama jam skandavo minia.

Priešų sąrašas

D.Trumpas tikisi, kad apkalta padės jam ateinančiais metais užsitikrinti antrą kadenciją, pakurstydama pykčio bangą dešiniųjų stovykloje, pajėgią nušluoti nekenčiamus liberaliojo ir kairiojo sparno oponentus.

Nors viešosios nuomonės apklausos rodo, kad gerokai daugiau nei pusė šalies nepritaria prezidento darbui, D. Trumpas viliasi, kad jo elektoratas, padovanojęs jam netikėtą pergalę 2016-ųjų rinkimuose, padės laimėti pagal Rinkikų kolegijos sistemą svarbiomis laikomose valstijose, tokiose kaip Mičiganas.

Trečiadienį prezidentas gyrėsi gerais ekonomikos rodikliais ir pasitelkė jam įprastas patriotines temas apie karines išlaidas.

Tačiau labiausiai minią įaudrino jo kalbos apie sąmokslininkus ir tamsias jėgas, siekiančius pažaboti eilinius amerikiečius.

Be vis ilgesnio priešų sąrašo neapsieina nė viena D.Trumpo kalba. Trečiadienį jis išvardijo juos visus.

Buvo „klastingasis Schiffas“ – Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas demokratas Adamas Schiffas, vadovavęs apkaltos tyrimui.

Buvo paminėta ir „sukčiuvienė Hillary“ – demokratė Hillary Clinton, kurią D.Trumpas įveikė 2016-ųjų prezidento rinkimuose ir nepraleidžia progos užsipulti.

Prezidentas kalbėjo apie „melagienų kūrėjus“ – renginį nušviečiančius žurnalistus.

Neliko užmiršti ir „tie veikėjai“ – demokratų kandidatai, siekiantys mesti jam iššūkį 2020-ųjų prezidento rinkimuose – kaip ir „tikra suskretėlė“: moteris, arenoje išskleidusi plakatą su užrašu „Trumpai, tu atleistas.“

„Išvarykite ją“, – grėsmingu balsu pasakė prezidentas, o protestuotoją nušvilpusi minia ėmė skanduoti „J-A-V“.

Vėliau D.Trumpas pažėrė anekdotų, padrikai pakalbėjo apie savo nuoskaudas, tačiau kaskart pabrėždavo, kad apkalta jam nerūpi.

„Nesuku galvos, – sakė jis, miniai. – Nežinau, kaip jūs, bet aš smagiai leidžiu laiką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius