-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 17 /08:53

D.Trumpas ir Turkija ragina Rusiją liautis rėmus „žiaurumus“ Sirijoje

JAV prezidentas Donaldas Trumpas paragino Rusiją nutraukti savo paramą Sirijos režimo „žiaurumams“ ir išreiškė Vašingtono susirūpinimą dėl smurto Idlibo regione, sekmadienį informavo Baltieji rūmai.
Sirijos kariai
Sirijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas telefonu su Turkijos lyderiu Recepu Tayyipu Erdoganu D.Trumpas „išreiškė susirūpinimą dėl smurto Sirijos Idlibe ir perdavė Jungtinių Valstijų norą išvysti Rusijos paramos Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo žiaurumams pabaigą“, nurodė Baltieji rūmai.

Maskvos remiamos B.al Assadui ištikimos pajėgos vis intensyviau puola sukilėlių pozicijas šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje ir sekmadienį perėmė naujų teritorijų kontrolę.

Turkijos užsienio reikalų ministras taip pat spaudė savo kolegą rusą dėl Damasko pajėgų atakų paskutiniame sukilėlių bastione šalyje.

Turkija Idlibe turi 12 stebėjimo postų, įsteigtų pagal 2018 metais Ankaros ir Maskvos sudarytą susitarimą, kuriuo siekiama užkirsti kelią režimo puolimui, tačiau Sirijos kariuomenė vis tiek pradėjo karinę kampaniją šiaurės vakariniame regione.

Manoma, kad keturi iš šių Turkijos postų yra apsupti sirų pajėgų, o Ankara pagrasino surengti kontrpuolimą, jeigu jos neatsitrauks iki vasario pabaigos.

„Pabrėžiau, kad išpuoliai Idlibe turi liautis ir kad būtina paskelbti ilgalaikes paliaubas, kurios nebūtų pažeidinėjamos“, – žurnalistams sakė turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu per Miuncheno saugumo konferenciją, kur anksčiau buvo susitikęs su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas ir Mevlutas Cavusoglu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas ir Mevlutas Cavusoglu

Sirijos sukilėlius palaikanti Turkija ir Damasko sąjungininkė Rusija pastaraisiais metais glaudžiai bendradarbiauja Sirijos klausimu, nors ir remia priešingas devynerius metus trunkančio konflikto puses.

Pirmadienį Turkijos delegacija išvyks į Maskvą, praėjusį savaitgalį Ankaroje apsilankius Rusijos pareigūnams, nesugebėjusiems pasiekti jokio konkretaus susitarimo.

Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) sekmadienį pareiškė, kad režimo pajėgos „pirmą kartą nuo 2012 metų kontroliuoja visus kaimus ir miestelius Alepo apylinkėse“.

Režimo pajėgos jau kelias savaites Sirijos šiaurės vakaruose palaipsniui atiminėja teritoriją iš džihadistų ir sukilėlių. Savo naujausias operacijas Damaskas vykdo į vakarus nuo Alepo provincijos.

Puolimas, vykdomas padedant Rusijai, išprovokavo didžiausio masto žmonių perkėlimą per visą Sirijos karą: nuo gruodžio mėnesio iš savo namų pabėgo 800 tūkst. žmonių, pranešė Jungtinės Tautos.

Rusijos, Irano ir Libano šiitų judėjimo „Hezbollah“ palaikomos B.al Assado pajėgos dabar kontroliuoja daugiau nei 70 proc. Sirijos teritorijos, o pats prezidentas ne kartą žadėjo susigrąžinti visos šalies kontrolę.

Šeštadienį kalbėdamas telefonu su R.T.Erdoganu D.Trumpas taip pat „pakartojo, kad nuolatinis užsienio jėgų kišimasis į Libiją tik dar labiau pablogins padėtį“.

Libijoje tvyro chaosas nuo 2011 metų, kai per NATO palaikomą sukilimą buvo nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi. Šiuo metu dėl šalies kontrolės varžosi dvi vyriausybės.

Tokios valstybės kaip Rusija, Prancūzija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Egiptas remia autokratą Khalifa Haftarą, o JT pripažįstamą Nacionalinę santarvės vyriausybę (NSV) palaiko Turkija ir Kataras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius