Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas: Rusijos veiksmai trukdo įgyvendinti sankcijas Šiaurės Korėjai

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį apkaltino Rusiją žlugdant tarptautines sankcijas Šiaurės Korėjos atžvilgiu ir silpninant pastangas pažaboti tos uždaros valstybės režimo branduolines ambicijas.
Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas
Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Rusija mums visiškai nepadeda dėl Šiaurės Korėjos, – pareiškė JAV vadovas naujienų agentūrai „Reuters“. – Tam, dėl ko mums padeda Kinija, Rusija – trukdo.“

Praėjusį mėnesį D.Trumpas irgi pasmerkė Rusiją, nes ši esą neprisideda prie pasaulinių pastangų spausti Pchenjaną nutraukti savo branduolinės ir balistinių raketų programų vystymą, išprovokavusį didesnę įtampa tarp JAV ir Šiaurės Korėjos.

Vis dėlto jis taip pat yra sakęs, kad JAV vykdomas tyrimas dėl Rusijos kišimosi į 2016-ųjų prezidento rinkimus trukdo pagerinti Maskvos ir Vašingtono santykius, todėl respublikono įtaka Vladimirui Putinui esą yra ribota.

„Jis gali daug nuveikti, – apie Rusijos prezidentą sakė D.Trumpas. – Tačiau, deja, neturime daug santykių su Rusija, ir, kai kuriais atvejais, įmanoma, kad ką iš Šiaurės Korėjos atima Kinija, Rusija jai duoda. Taigi galutinis rezultatas nėra toks geras kaip galėtų būti.“

Be kita ko, D.Trumpas pasmerkė JAV intelektinės nuosavybės vagystę, kurią galimai įvykdė Kinija. Ši problema tiriama jau nuo rugpjūčio vidurio.

„Svarstoma labai didelė bauda už potencialią intelektinės nuosavybės, kuri jau greit išaiškės“, – sakė JAV prezidentas, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Jis nesutiko atskleisti, ar tiesiogiai bendravo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, su kuriuo pastaraisiais mėnesiais reguliariai viešumoje keisdavosi įžeidinėjimais ir kritika.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas

„Prisėsčiau, bet nesu tikras kad toks prisėdimas prie derybų stalo išspręs problemą“, – sakė D.Trumpas.

„Nesu tikras, kad derybos atneštų kažką reikšminga. Kalbėjomės 25 metus, ir jie naudodavosi mūsų prezidentais, mūsų ankstesniais prezidentais“, – pridūrė jis.

D.Trumpas sakė manantis, jog Šiaurės Korėjos režimas artėja prie savo tikslo paleisti tarpžemyninę balistinę raketą su branduoline galvute, kuri gali pasiekti JAV teritoriją.

„Jie dar nepasiekė to, bet jau yra arti. Ir kasdien jie vis labiau artėja“, – pareiškė jis.

Neseniai D.Trumpas pagyrė Šiaurės ir Pietų Korėjas, sutarusias atnaujinti derybas, ir sakė, jog jis yra „atviras“, kad Vašingtonas „susiklosčius teisingoms aplinkybėms“ pradėtų derybas su Pchenjanu.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Šiaurės ir Pietų Korėjų delegacijų susitikimas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Šiaurės ir Pietų Korėjų delegacijų susitikimas

Trečiadienį darbo lygio susitikimą Panmundžomo pasienio kaime Seulas ir Pchenjanas paskelbė, kad abiejų šalių delegacijos per vasarį Pietų Korėjoje vyksiančios olimpiados atidarymo ceremoniją žygiuos kartu. Pastarosios diskusijos rodo, kad Šiaurės ir Pietų Korėjų dvišaliai santykiai pastebimai pagerėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius