Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas: sprogimas per raketos bandymą Rusijoje suteikė JAV daug informacijos

Jungtinės Valstijos turi panašių raketų technologijų į kuriamas Rusijos, per kurių nepavykusį bandymą Archangelsko srityje praeitą savaitę žuvo keli žmonės, antradienį pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.
Donaldas Trumpas pasmerkė šaudynes JAV
Donaldas Trumpas pasmerkė šaudynes JAV / „Scanpix“/AP nuotr.

„Jungtinė Valstijos daug sužinojo iš nepavykusios raketos sprogimo Rusijoje. Mes turime panašių, bet pažangesnių technologijų. Rusijos „Skyfall“ sprogimas privertė žmones nerimauti dėl oro [užterštumo radioaktyviosiomis medžiagomis] aplink tą kompleksą ir daug toliau. Negerai!“ – savo „Twitter“ žinutėje parašė D.Trumpas.

Tai buvo pirmasis JAV oficialus komentaras apie rugpjūčio 8-ąją Nionoksos raketų bandymų poligone prie Baltosios jūros įvykusį sprogimą, nusinešusį penkių žmonių gyvybes. JAV ekspertai sakė, kad jis gali būti susijęs su sparnuotosios raketos „Burevestnik“, NATO vadinamos „Skyfall“, bandymu. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apie šią raketą užsiminė anksčiau šiais metais.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Po sprogimo karinėje bazėje Rusijos šiaurėje užfiksuotas trumpas spinduliuotės padidėjimas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Po sprogimo karinėje bazėje Rusijos šiaurėje užfiksuotas trumpas spinduliuotės padidėjimas

Rusijos valdžia tik šeštadienį pripažino, kad sprogimas buvo branduolinio pobūdžio.

Rusijos valstybinės branduolinės energetikos agentūros „Rosatom“ vadovas pirmadienį patvirtino, kad praėjusią savaitę žuvę penki mokslininkai dalyvavo „naujų ginklų“ kūrime. Agentūra nurodė, kad sprogimas jūrinėje platformoje įvyko bandant raketą, turinčią radioaktyviųjų izotopų energijos šaltinių.

Šeštadienį Didžiosios Britanijos dienraštis „The Daily Mail“ citavo neįvardytą aukšto rango JAV administracijos pareigūną, sakiusį, kad Vašingtonas su nerimu vertina Rusijos paaiškinimus apie incidentą Archangelsko srityje.

„Toliau stebime įvykius Rusijos Tolimojoje Šiaurėje. Vis dėlto Maskvos patikinimai, kad „viskas normalu“, mūsų nuomone, skamba nenuoširdžiai“, – sakė laikraščio pašnekovas.

Rusijos gynybos ministerija praeitą ketvirtadienį pareiškė, kad sprogo reaktyvinio variklio blokas ir kad „jokių kenksmingų medžiagų į atmosferą nepateko; spinduliuotės fonas normalus“.

Tačiau žaliųjų organizacijos „Ekozaščita“ pirmininko pavaduotojas Vladimiras Sliviakas sakė naujienų agentūrai „Interfax“, jog vietos tarnybos oficialiai buvo patvirtinusios trumpalaikį radiacijos fono padidėjimą Severodvinsko mieste, esančiame netoli incidento vietos.

Panikos ištikti vietos gyventojai suskubo įsigyti jodo preparatų, galinčių apsaugoti nuo radioaktyvių medžiagų susikaupimo skydliaukėje.

Šeštadienį „Rosatom“ nurodė, kad per šį sprogimą žuvo penki agentūros darbuotojai ir kad dar trys žmonės patyrė įvairaus sunkumo traumų ir nudegimų. Sužeistieji yra gydomi specializuotoje medicinos klinikoje.

„Tikri didvyriai“

Per metinį pranešimą anksčiau šiais metais V.Putinas paskelbė, kad Rusija kuria raketas, kurias jis pavadino „nenugalimomis“, ir pagrasino dislokuoti atitinkamus ginklus, nutaikytus į „sprendimų priėmimų centrus“ Vakarų šalyse, jei jos Rusijai keltų rimtą grėsmę.

Ekspertai sieja sprogimą su branduolinėmis sparnuotosiomis raketomis „9M730 Burevestnik“, pagal NATO klasifikaciją – „SSC-X-9 Skyfall“.

Vasarį V.Putinas tvirtino, kad šių raketų bandymai vyksta sėkmingai.

Ketvirtadienį driokstelėjęs sprogimas įvyko Nionoksos bandymų poligone, esančiame prie Baltosios jūros. Šis kompleksas nuo Sovietų Sąjungos laikų naudojamas raketų, naudojamų atominiuose povandeniniuose laivuose ir antvandeniniuose laivuose, bandymams.

Atsisveikinimo su žuvusiais mokslininkais ceremonija vyko uždarame Sarovo mieste, esančiame Žemutinio Naugardo srityje, už 500 km į rytus nuo Maskvos.

V.Putino administracijos vadovo pavaduotojas ir buvęs „Rosatomo“ generalinis direktorius Sergejus Kirijenka per laidotuvių ceremoniją pavadino aukas „tikrais didvyriais“.

Jo teigimu, per bandymus mokslininkai žinojo apie fizinę riziką, „kurios, deja, kad ir kaip ruoštumeisi, negali visiškai išvengti“.

Šaltojo karo metais Sarovas buvo itin slaptas miestas. Sovietiniais laikais jis buvo vadinamas Arzamasu-16. Čia buvo sukurti pirmieji Tarybų Sąjungos branduoliniai ginklai.

Sarovas tebėra uždaras miestas, ir jo gyventojams yra taikomi keliavimo apribojimai.

Praėjusį mėnesį 14 Rusijos karinio jūrų laivyno jūreivių žuvo per atominiame povandeniniame aparate kilusį gaisrą, kurio visų aplinkybių Kremlius iki šiol neatskleidė.

Tuo metu Jungtinės Valstijos anksčiau šį mėnesį pasitraukė iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties, o Rusija atsakydama oficialiai paskelbė šio svarbaus Šaltojo karo laikų ginklų kontrolės pakto galiojimo pabaigą. Tai pakurstė nuogąstavimus, kad abi supervalstybės gali atnaujinti didelio masto ginklavimosi varžybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius