Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 16 /11:15

D.Trumpas tvirtina, kad pandemija beveik baigėsi, J.Bidenas jį kaltina nieko nedarant

Donaldas Trumpas ketvirtadienį kovingai gynė savo atsaką į COVID-19, o jo varžovas rinkimuose Joe Bidenas pademonstravo visai kitokį stilių ir apkaltino prezidentą „nieko“ nedarant, kad pandemija baigtųsi. Abiejų varžovų pasirodymai buvo suplanuoti tuo pačiu metu per skirtingas televizijas. J.Bidenas pateikdavo neefektingus, empatiškus, dažnai nuodugnius atsakymus rinkėjams, o D.Trumpas ugningai gynė savo darbą JAV prezidento poste.
Joe Bidenas ir Donaldas Trumpas
Joe Bidenas ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas, kuris prieš lapkričio 3-iąją įvyksiančius rinkimus pagal populiarumą atsilieka nuo J. Bideno, ypač didelio spaudimo sulaukė dėl koronaviruso, jau nusinešusio per 217 tūkst. amerikiečių gyvybių ir smarkiai paveikusio ekonomiką.

Pandemijos pabaiga jau „visai arti“, su jam įprastu optimizmu tvirtino D.Trumpas, nors didelėse JAV dalyse naujų COVID-19 atvejų sparčiai daugėja.

Tačiau per televizijos NBC Majamyje surengtą D.Trumpo atsakinėjimo į klausimus renginį atkakliai spaudžiant vedėjui, prezidentas greit susierzino, ypač paklaustas apie savo ankstesnius vangius pasmerkimus, nukreiptus prieš šalies dešiniojo sparno ekstremistų grupes.

D.Trumpas atsisakė pasmerkti sąmokslo teorijų judėjimą „QAnon“, teigiantį , kad D.Trumpas kariauja slaptą karą su pasauline liberalia Šėtoną garbinančių pedofilų sekta.

„Nieko nežinau apie „QAnon“, – pareiškė D.Trumpas ir toliau gyrė „prieš pedofiliją nukreiptą“ šios neaiškios grupės poziciją.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Prezidentas ramiau atsakė į virtinę mažiau opių auditorijos užduotų klausimų. Vienas auditorijoje buvęs žmogus sukėlė plojimus, pasakęs D.Trumpui: „Jūsų nuostabi šypsena.“

„Pagieža neveikia“

J.Bideno pasirodymas per konkuruojančią televiziją ABC, priešingai, atspindėjo jo stabilią, bet iš esmės neryškią kampaniją. Buvęs viceprezidentas žadėjo sutaikyti abi partijas susiskaldžiusiame Vašingtone, taip pat griežtai kritikavo D.Trumpo indėlį kovojant su koronavirusu.

„Yra daugiau kaip 210 tūkst. mirusių žmonių, o ką daro jis? Nieko. Jis vis tiek nenešioja kaukių“, – per renginį Filadelfijoje apie D.Trumpą sakė J.Bidenas.

Šalyje tęsiantis dideliam politiniam susipriešinimui J.Bidenas žadėjo gerinti atmosferą. „Pagieža neveikia, – sakė jis. – Turime pakeisti savo bendravimą vieni su kitais.“

„Jei būsiu išrinktas prezidentu, pirmiausia – ir tai ne pokštas – paimsiu telefoną, paskambinsiu jiems [politiniams oponentams] ir pasakysiu: „Susitikime“, – tvirtino jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

J.Bidenas ne kartą grįžo prie vienybės temos ir sakė, kad būtų prezidentas visiems amerikiečiams, įskaitant tuos, kurie balsavo prieš jį.

„Turime pagydyti šią šalį, – sakė jis. – Jei būsiu išrinktas prezidentu, negirdėsite, kad puldinėčiau rases, negirdėsite, kad skaldyčiau; stengiuosi vienyti.“

Rodydamas pagarbą auditorijai, J.Bidenas po televizinio renginio pabaigos dar pusvalandžiui pasiliko ant pakylos, kad atsakytų į papildomus klausimus.

Debatų nebuvo

Iš pradžių planuota, kad abu kandidatai ketvirtadienį susitiks per savo antrus iš trejų televizinių rinkimų kampanijos debatų.

Pirmi debatai rugsėjo pabaigoje buvo buvo labai audringi; D.Trumpas ne kartą bandė perrėkti J.Bideną, o šis pasakė prezidentui „užsičiaupti“.

Antrų debatų atsisakyta organizatoriams dėl D.Trumpo užsikrėtimo koronavirusu pasirinkus virtualų formatą ir prezidentui su tuo nesutikus.

D.Trumpas, kuris sako, kad visiškai pasveiko nuo COVID-19, ir pirmadienį atnaujino savo rinkimų kampanijos renginius, šią savaitę kas vakarą rengia mitingus rinkimams svarbiose valstijose.

NBC sprendimas sutikti su D.Trumpo pasirodymu tuo pačiu laiku, kai vyko J.Bideno atsakinėjimo į klausimus renginys, tikriausiai reiškia, kad tik nedaugelis amerikiečių galėjo pamatyti ir palyginti abu varžovus.

Iki rinkimų likus tik 19 dienų, D.Trumpas beveik nebeturi laiko pasistengti aplenkti J.Bideną.

Net artimas D.Trumpo sąjungininkas senatorius Lindsey Grahamas ketvirtadienį sakė, kad J.Bidenas galbūt yra kelyje į pergalę.

„Visi jūs turite daug šansų laimėti Baltuosius rūmus“, – demokratams pasakė Senato Teismų komiteto pirmininkas, prasidėjus šio komiteto posėdžiui dėl D.Trumpo konservatyvios kandidatės į Aukščiausiojo Teismo teisėjus Amy Coney Barrett patvirtinimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Amy Coney Barrett
AFP/„Scanpix“ nuotr./Amy Coney Barrett

Paskutiniai D.Trumpo ir J.Bideno debatai turi įvykti spalio 22 dieną. Pasak J.Bideno, jis tikisi, kad „iš padorumo“ abu jie prieš debatus pasidarys testus dėl koronaviruso.

K.Harris nutraukia keliones

Nors D.Trumpas tvirtina, kad pandemija lieka už nugaros, ji ir toliau trikdo rinkimus.

D.Trumpui sugrįžus į kampaniją po priverstinės pertraukos dėl COVID-19, J.Bideno pasirinkta kandidatė į viceprezidentus Kamala Harris ketvirtadienį buvo priversta nutraukti savo keliones, jos komunikacijų vadovui ir vienam jos lėktuvo įgulos nariui tyrimais patvirtinus koronaviruso infekciją.

K.Harris karantinuotis nereikėjo, nurodė jos kampanija, tačiau „dėl visa pikta“ ji atšaukia keliones ir iš esmės sustabdo savo kampaniją iki spalio 19 dienos.

„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris
„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris

Nuo spalio 1-osios, kai D.Trumpui buvo diagnozuota COVID-19, J.Bidenas paskelbė apie virtinę jam atliktų testų dėl koronavruso. Visų šių testų, įskaitant naujausią tyrimą ketvirtadienį, rezultatai buvo neigiami.

Kampanija pranešė, kad dar vienam žmogui, šią savaitę skridusiam J.Bideno lėktuvu, testais nustatytas koronavirusas, tačiau nurodė, kad šis žmogus buvo labai toli nuo kandidato, tad politikui negalėjo grėsti joks pavojus. Pasak gydytojų, J.Bidenui nereikia karantinuotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius