-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas žada priimti „svarbų“ sprendimą dėl Sirijos per artimiausias „24-48 valandas“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė per artimiausias dvi paras priimsiąs karinį sprendimą reaguodamas į „siaubingą ataką uždraustais cheminiais ginklais prieš nekaltus sirus“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, praėjusiais metais paleidęs sparnuotųjų raketų į Sirijos karinę bazę, iš kurios buvo surengta dar viena cheminė ataka, atrodo nusiteikęs vėl tai pakartoti.

Per ataką praėjusiais metais Sirijos Chan Šeichūno mieste žuvo mažiausiai 87 žmonės, tarp jų daug vaikų. Ataka sukėlė pasipiktinimo audrą Vakaruose, apkaltinusiuose dėl šio incidento Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą.

JAV kariuomenė davė griežtą atkirtį Damasko režimui, praėjusių metų balandžio 7 dieną prezidento įsakymu paleidusi 59 sparnuotąsias raketas „Tomahawk“ į Sirijos karinę bazę, iš kurios buvo surengta ta pražūtinga ataka.

„Analizuojame šią situaciją itin atidžiai, susitinkame su savo kariuomene ir visais kitais, ir priimsime keletą svarbių sprendimų per artimiausias 24-48 valandas“, – sakė D.Trumpas žurnalistams ir savo administracijai.

Sirijos opozicijos aktyvistai ir vietos gelbėtojai pranešė, kad per šeštadienį surengtą numanomą cheminę ataką paskutinėje sukilėlių tebekontroliuojamoje teritorijoje prie Damasko iš rytų prisišliejusiame Rytų Gutos rajone žuvo daugiau kaip 40 žmonių.

„Sputnik“ nuotr./Basharas al Assadas Sočyje
„Sputnik“ nuotr./Basharas al Assadas Sočyje

D.Trumpas, kuris jau seniai tvirtina norįs pagerinti santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, pirmadienį pareiškė, jog bet kas, esantis atsakingas už šią ataką, „brangiai“ sumokės.

„(Net) jei tai (padarė) Rusija, Sirija, Iranas, (net) jei tai (padarė) jie visi kartu, išsiaiškinsime tai, ir gana greitai sužinosime atsakymus“, – pareiškė JAV prezidentas.

Paklaustas, ar V.Putinas gali būti atsakingas už numanomą šeštadienio ataką, D.Trumpas atsakė: „Jis gali (būti atsakingas), ir jei jis yra (atsakingas) – bus labai griežta (reakcija). Visi sumokės savo kainą – ir jis, ir visi kiti.“

Damasko režimas ir jo sąjungininkė Maskva kategoriškai atmeta kaltinimus surengus cheminę ataką.

„Kaip žinote, jie tvirtina neįvykdę tos atakos, – sakė D.Trumpas, neslėpdamas skeptiško požiūrio. – Aš beveik neabejoju, bet tai išsiaiškins generolai.“

V.Putinas 2015 metais atsiuntė į Siriją savo karių, siekdamas apsaugoti vieną svarbiausių jos karinių bazių Artimuosiuose Rytuose ir padėti ilgamečiam savo sąjungininkui Damasko režimui kovoti su sukilėliais.

Dauguma analitikų mano, kad Sirijos kariuomenė be Rusijos ir Irano paramos negalėtų efektyviai veikti ir bombarduoti sukilėlių kontroliuojamų civilių apgyvendintų teritorijų.

VIDEO: Paviešinti kraupūs vaizdai po cheminės atakos Sirijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius