D.Trumpo įmonė rinkimų kampanijos metu planavo Maskvoje statyti „Trump Tower“

2015–2016 metais, prasidėjus rinkimų kampanijai į JAV prezidento postą, Donaldui Trumpui priklausanti įmonė „Trump Organization“ siekė Maskvoje pastatyti „Trump Tower“ daugiaaukštį. Tokią informaciją laikraščiui „The Washington Post“ atskleidė su pasiūlymu susipažinę šaltiniai.
\"Trump Tower\" pastatas
„Trump Tower“ pastatas / „Scanpix“/AP nuotr.

Šaltinių teigimu, Rusijoje gimęs nekilnojamojo turto vystytojas Felixas Sateras ragino D.Trumpą atvykti į Maskvą ir pateikti pasiūlymą. Dabartiniam JAV prezidentui buvo žadama, kad Vladimiras Putinas apie jį pasakys „šaunių dalykų“.

2015-ųjų lapkritį F.Sateras spėjo, kad „Trump Organization“ lyderiai greitai švęs dvi progas: didžiausią gyvenamojo pastato projektą nekilnojamojo turto istorijoje ir D.Trumpo pergalę prezidento rinkimuose.

Anot su elektroniniais laiškais susipažinusio asmens, tuomet F.Sateras „Trump Organization“ vykdomajam viceprezidentui Michaelui Cohenui rašė: „Ar gali patikėti, kad du vaikinai iš Bruklino išrinks prezidentą?“

Kai F.Saterui buvo šešeri, jo šeima emigravo iš tuometinės Sovietų Sąjungos, jis užaugo Brukline.

Būsimasis prezidentas nepriėmė F.Satero pasiūlymo ir niekada nenuvyko į Maskvą. Nors investuotojai ir D.Trumpo kompanijos atstovai pasirašė ketinimų laišką, jie neturėjo žemės ir leidimo vystyti procesą, todėl jis buvo apleistas dar 2016-ųjų pradžioje.

Vis dėlto anksčiau neatskleistos susitarimo detalės įrodo, kad D.Trumpo verslas visada aktyviai siekė bendradarbiauti su Rusija. Net ir tuomet, kai jau buvo prasidėjusi rinkimų kampanija dėl JAV prezidento posto.

„Twitter“ nuotr./Felixas Sateras
„Twitter“ nuotr./Felixas Sateras

Įtartini susitarimai

Naujos detalės iš elektroninių laiškų, kurie greitai bus perduoti tyrėjams, nurodo, kad kampanijos metu su Rusija susiję asmenys ir D.Trumpo aplinkos žmonės bendravo papildomai.

Baltųjų rūmų atstovai nesutiko pakomentuoti situacijos.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos ambasadorius JAV Sergejus Kisliakas
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos ambasadorius JAV Sergejus Kisliakas

Ilgametis D.Trumpo patarėjas teisės klausimas Michaelas Cohenas taip pat susilaikė nuo komentarų, tačiau jo advokatas Stephenas Ryanas teigė, kad jo klientas „bendradarbiavo ir toliau bendradarbiaus su Atstovų rūmų ir Senato žvalgybos komitetais, įskaitant dokumentų ir informacijos, atsakančios į bet kokius apie planuotas statybas Maskvoje kylančius klausimus, dalijimąsi“.

Pastaraisiais metais paaiškėjo, kad aukšto ir žemesnio rango D.Trumpo kampanijos padėjėjai bendravo su rusais. Generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas, tuometinis JAV senatorius ir kampanijos patarėjas, du kartus susitiko su Rusijos ambasadoriumi JAV Sergejumi Kisliaku.

2016-aisiais Donaldas Trumpas jaunesnysis suorganizavo susitikimą, kuriame dalyvavo kampanijos padėjėjas Jaredas Kushneris, kampanijos vadovas Paulas Manafortas ir rusų teisininkė Natalija Veselnickaja, pažadėjusi suteikti kompromituojančios informacijos apie Hillary Clinton.

Elektroniniai laiškai įrodo, kad kampanijos patarėjas George'as Papadopoulos keletą kartų bandė suorganizuoti susitikimus, kuriuose dalyvautų D.Trumpas, jo kampanijos pareigūnai, V.Putinas ir kiti su Rusija susiję asmenys. Tiesa, tokios pastangos buvo bevaisės.

„Scanpix“/AP nuotr./Natalija Veselnickaja
„Scanpix“/AP nuotr./Natalija Veselnickaja

Neigė ryšius su Rusija

Derybos dėl projekto Maskvoje pasibaigė dar prieš tai, kai D.Trumpo ryšiai su Rusija tapo viena didžiausių kampanijos problemų.

2016-ųjų liepą D.Trumpas „Twitteryje“ paneigė bet kokius ryšius su Rusija, sakydamas, kad „jo investicijos Rusijoje lygios nuliui“. Kitą dieną spaudos konferencijos metu būsimasis prezidentas teigė „neturintis nieko bendro su Rusija“.

Anot su pasiūlymu susipažinusių žmonių, diskusijos dėl Maskvos projekto prasidėjo 2015-ųjų rugsėjį. Šį projektą įgyvendinti ketino nežinomas investuotojas, kuris, pasinaudojęs licencijos susitarimu, pastatą būtų pavadinęs D.Trumpo vardu.

Tariantis dėl statybų Maskvoje, M.Cohenas dirbo kaip „Trump Organization“ derybininkas. Tiesa, lieka neaišku, kiek į šį procesą buvo įsitraukęs ar apie jį žinojo pats D.Trumpas.

Tariantis dėl statybų Maskvoje, M.Cohenas dirbo kaip „Trump Organization“ derybininkas. Tiesa, lieka neaišku, kiek į šį procesą buvo įsitraukęs ar apie jį žinojo pats D.Trumpas.

Priešingai nei varžovai dėl Respublikonų partijos nominacijos, D.Trumpas kampanijos metu keletą kartų teigiamai pasisakė apie V.Putiną.

Kremliaus vadovas atsakė tuo pačiu – 2015-ųjų pabaigoje ėmė girti būsimąjį JAV prezidentą.

„Jis (D.Trumpas) sako norįs santykius perkelti į kitą, artimesnį lygį. Argi galime to nepasveikinti? Žinoma, kad sveikiname“, – kasmetinės konferencijos metu V.Putinas sakė žurnalistams.

Kremliaus vadovas pavadino D.Trumpą „spalvingu ir talentingu“ žmogumi, o D.Trumpas tokį komplimentą apibūdino kaip „garbę“.

Nors tokie V.Putino komentarai pasigirdo iškart po to, kai F.Sateras pasiūlė, kad Rusijos prezidentas teigiamai atsilieptų apie D.Trumpą, nėra jokių įrodymų, kad tai – susiję.

Nuolatiniai bandymai bendradarbiauti

Taip pat nėra jokių viešai prieinamų įrodymų, kad D.Trumpas 2015–2016 metais kalbėjo apie „Trump Tower“ statybas.

Vis dėlto Baltųjų rūmų vadovas ilgą laiką turėjo komercinių interesų Maskvoje – net tris dešimtmečius bandė inicijuoti statybas. Pavyzdžiui, dėl viešbučio projekto dar 1987-aisiais tarėsi su Sovietų Sąjungos vyriausybe.

„Maskva yra viena karščiausių vietų investicijoms. Vis tiek būsime Maskvoje“, – sakė D.Trumpas 2007-aisiais.

Mažiausiai viename iš ankstesnių bandymų susitarti dėl statybų dalyvavo ir F.Sateras. 2005-aisiais „Trump Organization“ ir F.Satero įmonė „Bayrock Group“ pasirašė išskirtinį vienų metų susitarimą, kuriuo įsipareigota pabandyti Maskvoje pastatyti „Trump Tower“

F.Sateras: „Kai grįždavau, įkišdavau galvą į D.Trumpo biurą ir jam pasakydavau: „Pasistūmėjome su Maskvos projektu.“ Jis atsakydavo: „Viskas tvarkoje.“

F.Sateras nurodė galimą statinio vietą – apleistą pieštukų fabriką, dėl projekto artimai bendradarbiavo su D.Trumpu.

2008-aisiais nesusijusio teismo posėdžio metu F.Sateras sakė asmeniškai informuodavęs D.Trumpą apie naujienas dėl projekto.

„Kai grįždavau, įkišdavau galvą į D.Trumpo kabinetą ir jam pasakydavau: „Pasistūmėjome su Maskvos projektu.“ Jis atsakydavo: „Viskas tvarkoje“, – tuomet pasakojo F.Sateras.

Liudydamas tame pačiame posėdyje, F.Sateras teigė keliavęs į Maskvą su D.Trumpo vaikais – Ivanka Trump ir D.Trumpu jaunesniuoju. Kelionė organizuota dabartinio Baltųjų rūmų vadovo iniciatyva.

„Jie keliavo vieni, todėl jis (D.Trumpas) buvo susirūpinęs. Jis paklausė, ar galėčiau prisijungti ir prižiūrėti juos tol, kol jie bus Maskvoje“, – tikino F.Sateras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ivanka Trump
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ivanka Trump

„Trump Organization“ teisininkas Alanas Gartenas praeitais metais „The Washington Post“ sakė, kad F.Sateras buvo Maskvoje tuo pat metu kaip ir du D.Trumpo vaikai. „Jis jų nelydėjo į Maskvą“, – sakė A.Gartenas.

F.Sateras ir jo advokatas neatsakė į prašymą pakomentuoti.

D.Trumpas keletą kartų bandė atsiriboti nuo F.Satero, kuris sėdėjo kalėjime už tai, kad 1991-aisiais bare užpuolė žmogų ir 1998-aisiais prisidėjo prie su akcijomis susijusios aferos.

F.Satero bausmė ilgus metus buvo atidedama, kadangi jis bendradarbiavo su vyriausybe keliuose kriminaliniuose ir su nacionaliniu saugumu susijusiuose tyrimuose.

F.Satero bausmė ilgus metus buvo atidedama, kadangi jis bendradarbiavo su vyriausybe keliuose kriminaliniuose ir su nacionaliniu saugumu susijusiuose tyrimuose.

Tuo metu F.Sateras vadovavo įmonei „Bayrock“, kurios biuras buvo įsikūręs „Trump Tower“ pastate. Jis tarpininkavo susitarimams dėl D.Trumpo vardo panaudojimo daugybėje JAV ir užsienio miestų.

2010-aisiais D.Trumpas leido F.Saterui trumpai dirbti iš „Trump Organization“ biuro erdvės, jo vizitinėje kortelėje buvo parašyta „vyresnysis Donaldo Trumpo patarėjas“.

2013-aisiais apie F.Saterą paklaustas D.Trumpas sakė: „Jei jis dabar sėdėtų tame pačiame kambaryje, nežinočiau, kaip jis atrodo.“ Tuomet būsimasis prezidentas pridūrė, kad su F.Sateru kalbėjo „nedaug“ kartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius