Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 27 /14:26

D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas Vietname įvyko: spaudė šypsenas ir vakarieniavo

Vietnamo sostinėje Hanojuje prasidėjo ilgai lauktas JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos vadovo Kim Jong Uno susitikimas. Antrą kartą susitinkantys lyderiai trumpai pabendravo akis į akį, o tada susėdo vakarieniauti, skelbia BBC.
Hanojuje susitiko Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas
Hanojuje susitiko Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Viršūnių susitikimas Vietname vyksta dvi dienas – trečiadienį ir ketvirtadienį.

Tikimasi, kad D.Trumpas ir Kim Jong Unas aptars galimybes Šiaurės Korėjai jei ne atsisakyti, tai bent apriboti savo branduolinį arsenalą, kuris kelia įtampą Korėjos pusiasalyje.

D.Trumpas jau anksčiau pabendravo su abu lyderius priimančio Vietnamo premjeru ir kitais politikais.

JAV prezidentas tuomet kartu su Kim Jong Unu paspaudė vienas kitam rankas ir papozavo fotografams. Iškart pastebėta, kad abu lyderiai prieš kameras beveik nesišypsojo, nors pernai per susitikimą Singapūre kone tryško entuziazmu.

Tiesa, kiek vėliau, jau susėdus prie stalo, D.Trumpas ir Kim Jong Unas akivaizdžiai pasijuto laisviau ir ėmė šypsotis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Hanojuje susitiko Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Hanojuje susitiko Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas
VIDEO: D.Trumpas ir Kim Jong Uno susitiko Vietname: spaudė rankas ir šypsenas, žadėjo nuostabią ateitį

„Man garbė būti čia su jumis – Vietnamas mums ištiesė raudoną kilimą. Pirmasis susitikimas buvo labai sėkmingas ir manau, kad šis irgi bus sėkmingas ar sėkmingesnis. Pažanga labai ryški“, – teigė D.Trumpas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Hanojuje susitiko Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Hanojuje susitiko Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas

D.Trumpas taip pat pareiškė, kad jis yra „patenkintas“ progresu derybose, nors ekspertai pastebi, kad denuklearizacijos link judama itin lėtai. Paklaustas, ar jis dar neatsiėmė savo raginimų dėl visiškos Šiaurės Korėjos denuklearizacijos, JAV prezidentas atsakė neigiamai.

Jis, regis, nepatenkintas priekaištais dėl stringančių ir aiškių rezultatų neduodančių derybų. D.Trumpas pabrėžė, kad kelis pastaruosius mėnesius abiem pusėms reikėjo didelės kantrybės ir daug pastangų.

Kim Jong Unas daug nekalbėjo. Kaip pastebi vietoje dirbantys žurnalistai, ne itin profesionalūs vertėjai perdavė tik kelis jo žodžius – esą susitikimas Vietname yra D.Trumpo „drąsus sprendimas“.

Visgi vėliau žiniasklaidai buvo perduotos tikslesnės Šiaurės Korėjos lyderio pastabos. Jis D.Trumpui esą pasakė: „Esu tikras, kad šį kartą bus pasiekta puikių rezultatų, kuriuos sveikins visi. Labai pasistengsiu, kad taip įvyktų.“

„Atvykome visą šį kelią į Hanojų susitikti vėl. Kai apie tai galvoju, tai buvo periodas, kai mums reikėjo daugiau nei bet kada galvojimo, pastangų ir kantrybės“, – sakė Kim Jong Unas, tikriausiai turėdamas omenyje aštuonis nuo pirmojo susitikimo Singapūre iki antrojo praėjusius mėnesius.

Tada D.Trumpas ir Kim Jong Unas pasuko už uždarų durų, kur bendravo akis į akį – padėjo tik vertėjai.

Po trumpo, maždaug pusvalandį užtrukusio pokalbio su Kim Jong Unu jiedu su lydinčiomis delegacijomis nuvyko vakarieniauti į penkių žvaigždučių viešbutį „Metropole“.

D.Trumpą į vakarienę palydėjo JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ir laikinasis jo administracijos vadovas Mickas Mulvaney, o Kim Jong Unui kompaniją palaikė Korėjos darbininkų partijos pirmininkas Kim Yong Cholas ir užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho.

Vakarienė užtruko apie pusantros valandos, o išsamesnės informacijos apie ją kol kas nėra.

VIDEO: D.Trumpas prie vakarienės stalo: mūsų santykiai yra labai ypatingi

JAV prezidentas trečiadienį tradiciškai tinkle „Twitter“ pažadėjo Šiaurės Korėjai „nuostabią ateitį“, jeigu jo „draugas“ Kim Jong Unas sutiks atsisakyti savo branduolinio arsenalo.

„Mano draugui Kim Jong Unui potencialas yra NUOSTABUS, puiki galimybė, turbūt kaip jokia kita per istoriją. Gana greitai tai sužinosime – labai įdomu!“ – tviteryje parašė D.Trumpas.

Tą patį JAV prezidentas pakartojo ir jau susėdęs su Kim Jong Unu Hanojuje.

Jis su Kim Jong Unu daugiau bendraus ketvirtadienį – numatomi net keturi susitikimai. Visgi kol kas tikslesni derybų punktai nėra žinomi. Bet kokių reikšmingų naujienų laukiama tik ketvirtadienį.

Šiaurės Korėjos valstybinėje – kitokios nėra – žiniasklaidoje susitikimui Vietname skiriama išties daug dėmesio. Valstybinis laikraštis „Rodong Sinmun“ D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimui skiria keturis iš šešių puslapių.

Neapsieita be liaupsių diktatoriui. Pavyzdžiui, rašoma, kad Kim Jong Un kelionė į išvyką neleidžia Šiaurės Korėjos žmonėms ramiai miegoti – antai viena moteris esą teigė, kad jau „labai pasiilgo“ šalies lyderio.

VIDEO: Kin Jong Unas atvyko į Vietnamą – Šiaurės Korėjos lyderio automobilį lydėjo greta bėgantys apsaugininkai
VIDEO: D.Trumpas atvyko į Hanojų derybų su Šiaurės Korėjos vadovu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius