Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

D.Trumpo patrauktas J.Boltonas pažėrė kritikos JAV prezidentui

Neseniai iš Donaldo Trumpo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pareigų atleistas Johnas Boltonas trečiadienį per vieną privatų renginį toli gražu neliaupsino JAV prezidento. Atvirkščiai, jis aršiai sukritikavo dabar jau buvusio boso veiksmus tarptautinėje arenoje, praneša CNN.
Johnas Boltonas
Johnas Boltonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šios televizijos šaltinis, dalyvavęs tyrimo centro „Gatestone Institute“ renginyje Niujorke, teigė, kad J.Boltonas laidė kritikos strėles D.Trumpo požiūriui į politiką Irano, Šiaurės Korėjos ir Afganistano klausimu.

„Boltonas neturėjo ką teigiamo pasakyti apie Trumpą“, – tvirtino renginyje dalyvavęs asmuo.

Tiesa, J.Boltonas tiesiogiai D.Trumpo neminėjo. Bet jis pareiškė, kad idėja pakviesti Talibano atstovus derybų į JAV prezidento rezidenciją „Camp David“ buvo nepagarbi žmonių, žuvusių per 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolius, artimiesiems.

JAV žiniasklaida anksčiau skelbė, kad J.Boltonas ir D.Trumpas itin karštai ginčijosi dėl prezidento plano pakviesti talibus prieš pat Rugsėjo 11-osios atakų 18-ąsias metines.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas ir Donaldas Trumpas

Vienas aukšto rango Baltųjų Rūmų pareigūnas CNN patvirtino, kad kivirčas įvyko Ovaliajame kambaryje. Esą J.Boltonas nepanoro nusileisti D.Trumpui, o susitikimo pabaigoje prezidentas paprašė patarėjo atsistatydinti.

J.Boltoną patarėjo nacionaliniam saugumui poste pakeitė ypatingasis D.Trumpo pasiuntinys įkaitų reikalams Robertas O'Brienas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas O'Brienas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas O'Brienas

Bet tikėtina, kad gana lengvabūdiškas prezidento požiūris į nacionalinį saugumą lems ir daugiau permainų – jo administracijoje išsilaikyti sunku. J.Boltonas – geriausias pavyzdys.

Pavyzdžiui, birželį D.Trumpas pareiškė, kad Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong Unas „ištesėjo pažadus“ dėl branduolinių ir raketų bandymų, nors J.Boltonas prieš kelias valandas buvo kaip tik apkaltinęs Pchenjaną laužant įsipareigojimus.

Liepą JAV prezidentas vėl nutarė pasiblaškyti, kai pareiškė, kad Afganistanas būtų „nušluotas nuo Žemės paviršiaus“, jei jis panorėtų laimėti karą. Kaip jau minėta, D.Trumpas vėliau panoro derybų su Talibanu.

Per renginį Niujorke J.Boltonas taip pat pareiškė, kad D.Trumpo administracijoje manoma, jog praėjusio savaitgalio ataką prieš Saudo Arabijos naftos pramonės infrastruktūrą surengė ar inicijavo Iranas.

Bet pavyzdžių esą yra ir daugiau: esą iraniečiai ar jų paskatintos grupuotės ir anksčiau rengė ginkluotų bepiločių skraidyklių išpuolius. Esą vienos tokių atakų taikinys buvo NATO kolona Afganistane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius