Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

D.Trumpo sprendimas neįsileisti migrantų: tūkstantiniai protestai, pasmerkimas Irane ir pagyros Lenkijoje

Savaitgalį naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo pasirašytas įsakas, draudžiantis migrantams iš septynių musulmoniškų valstybių patekti į Ameriką, sukėlė chaosą oro uostuose ir sulaukė valstybių pasmerkimo, rašo „The Washington Post“.
Protestai JAV oro uostuose dėl imigracijos draudimo
Protestai JAV oro uostuose dėl imigracijos draudimo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Aš jaučiau, kad pasaulis nusisuka, jaučiausi sugniuždytas“, – pasakojo 23 metų Jameelas Almaqtari, turintis Rusijos ir Jemeno pasus. Vaikinas penktadienį tikėjosi patekti į JAV, kur jo laukė būsimi mokslai, tačiau leidimas atvykti buvo atmestas.

„Jaučiu suvaržymą ir neteisingumą. Visada svajojau aplankyti Jungtines Valstijas“, – pasakojo jis.

VIDEO: D.Trumpo draudimais pasipiktinę amerikiečiai užplūdo oro uostus

Tokių nepatenkintų žmonių, kurie dėl naujųjų suvaržymų negalės patekti į JAV jau dešimtys tūkstančių. Tuo pačiu metu prieš D.Trumpo sprendimą protestuojantys amerikiečiai renkasi oro uostuose, o diplomatai nuo Europos iki Vidurio Rytų valstybių išreiškia nusistebėjimą dėl JAV prezidento sprendimo.

„Kanclerė liūdi dėl JAV valdžios įteisinto draudimo, nukreipto prieš pabėgėlius ir konkrečių valstybių piliečius“, – teigiama Vokietijos kanclerės Angelos Merkel kabineto išplatintame pranešime.

Kanados premjeras Justinas Trudeau pažadėjo priimti visus pabėgėlius, kurie nepateks į JAV dėl D.Trumpo pasirašyto draudimo.

Šis sprendimas itin supykdė į septynių valstybių sąrašą patekusio Irano politikus.

Irano parlamento pirmininkas Ali Larijani teigė, kad sprendimas drausti atvykti žmonėms iš jo šalies, taip pat Jemeno, Somalio, Irako, Sirijos, Libijos ir Sudano buvo „skubotas ir paremtas baime“.

Draudimas Irano piliečiams atvykti į JAV dėl tariamo terorizmo pavojaus, pasak A.Larijani, atrodo „kaip kvailas pokštas“.

Ragina neįleisti amerikiečių

Irake pasipiktinę šalies dvasiniai lyderiai jau pareikalavo taikyti tokį patį draudimą amerikiečiams. Šalyje šiuo metu yra apie penkis tūkstančius JAV karių, kurie padeda kovoje su „Islamo valstybe“.

Tuo metu Irako premjeras Haideras al-Abadi reagavo nuosaikiau, teigdamas, kad „tikisi, jog naujieji sprendimai nesugadins dvišalių santykių“. Jis pabrėžė, kad sprendimas neturėtų būti nuolatinis, o D.Trumpas pokalbyje telefonu pažadėjo santykių gerinimą.

Jemeno valdžia taip pat griežtai paneigė argumentaciją, kad šalis yra „terorizmo židinys“, o Turkijos vicepremjeras Mehmetas Simsekas pranešė, kad pabėgėliai yra laukiami jo šalyje, kuri tapo „didžiausia nuo karo bėgančių žmonių prieglauda“.

Lenkijoje – pritarimas

Pagyrų D.Trumpo sprendimui nepagailėjo tik Lenkijos diplomatijos vadovas Witoldas Waszczykowskis.

Jis teigė, kad „jokia valstybė neturi įsipareigojimo priimti imigrantus“ ir kad D.Trumpas „yra išrinktas prezidentas, turintis teisę“ nustatyti tokį draudimą.

W.Waszczykowskis tai pareiškė sekmadienio vakarą per televiziją „Polsat News“.

Lenkijos diplomatijos vadovas priklauso konservatyviai vyriausybei, kuri griežtai nesutinka įsileisti musulmonų pabėgėlių. Praėjusiais metais ji atliko svarbų vaidmenį, sutrukdydama Europos Sąjungos pastangoms paskirstyti pabėgėlius visoms Bendrijos narėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius