-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo sūnus rinkimų kampanijos metu bendravo su „WikiLeaks“

2016-ųjų JAV prezidento rinkimų kampanijos metu tuometinio kandidato Donaldo Trumpo sūnus Donaldas Trumpas jaunesnysis bendravo su „WikiLeaks”. Kiek anksčiau ši organizacija paviešino Demokratų partijai nepalankius elektroninius laiškus, kuriuos, JAV žvalgybų teigimu, pavogė rusų programišiai, rašo „The Wall Street Journal“.
Donaldas Trumpas jaunesnysis
Donaldas Trumpas jaunesnysis rinkimų kampanijos metu bendravo su „WikiLeaks“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2016-ųjų rugsėjo 20 dieną „WikiLeaks“ D.Trumpui jaunesniajam tviteryje nusiuntė privačią žinutę. Organizacijos atstovai įspėjo, kad ketinama įkurti internetinę svetainę, kurioje bus viešinami ryšiai tarp D.Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

Antitrumpiškas tinklalapis putintrump.org bus paleistas“, – „WikiLeaks“ atstovai perspėjo D.Trumpą jaunesnįjį, tuo metu ėjusį vyriausiojo kampanijos patarėjo pareigas.

„WikiLeaks“ atstovų žinutėje buvo rašoma, kad jie „atspėjo“ internetinės svetainės slaptažodį, ir paklausė, ar D.Trumpas jaunesnysis turi kokių nors komentarų.

Būsimojo prezidento sūnus kitą dieną atrašė nežinąs, kokia grupė slepiasi už putintrump.org, tačiau pasakė „pasiklausinėsiantis“. Jis padėkojo „WikiLeaks“ atstovams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Bannonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Bannonas

D.Trumpas jaunesnysis persiuntė elektroninį laišką aukščiausio rango kampanijos patarėjams, įskaitant buvusį vyriausiąjį D.Trumpo strategą Steve'ą Bannoną, kampanijos vadovę Kellyanne Conway, patarėją Jaredą Kushnerį ir skaitmeninės komunikacijos direktorių Bradą Parscale'ą.

„Ar žinote minėtus asmenis ir ko jie siekia?“ – D.Trumpas jaunesnysis paklausė būsimojo prezidento kampanijos patarėjų.

Vis dėlto internetinė svetainė vis tiek buvo įkurta ir kartu su žurnalu „Mother Jones“ viešina prezidento ryšius su V.Putinu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Jaredas Kushneris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Jaredas Kushneris

Pirmiausia apie D.Trumpo susirašinėjimą su „WikiLeaks“ pirmadienį paskelbė laikraštis „The Atlantic“.

Šios žinutės – tik dalis dokumentų, kuriuos D.Trumpas jaunesnysis atskleidė Kongreso tyrėjams. Kartu tai ir pirmasis įrodymas, kad aukšto rango D.Trumpo kampanijos pareigūnai palaikė tiesioginius ryšius su Švedijoje įsikūrusia „WikiLeaks“ organizacija.

D.Trumpas jaunesnysis – ramus

Specialusis tyrėjas Robertas Muelleris ir Kongreso tyrėjai šiuo metu aiškinasi, ar D.Trumpo aplinkos žmonės prisidėjo prie Rusijos kišimosi į 2016-ųjų rinkimus.

Prezidentas pavadino tyrimą „raganų medžiokle“ ir paneigė bet kokį savo ir kampanijos darbuotojų bendradarbiavimą su Maskva siekiant paveikti rinkimų rezultatus.

JAV žvalgybos tarnybos sausį paskelbė, kad Maskva bandė paveikti 2016-ųjų JAV prezidento kampaniją įsilauždama į politinius tinklalapius ir socialiniuose tinkluose skleisdama nesantaiką kurstančias reklamas.

Prezidentas pavadino tyrimą „raganų medžiokle“ ir paneigė bet kokį savo ir kampanijos darbuotojų bendradarbiavimą su Maskva siekiant paveikti rinkimų rezultatus.

Rugsėjį Senato teisėjų komitetas apklausė D.Trumpą jaunesnįjį. Ši apklausa – tyrimo dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus dalis. Prezidento sūnaus advokatas Alanas Futerfas teigė, kad dėl kliento bendravimo su „WikiLeaks“ kampanijos metu jaučiasi visiškai ramus.

„Pastaruosius keletą mėnesių bendradarbiavome su visais komitetais ir savanoriškai perdavėme tūkstančius jų paprašytų dokumentų“, – sakė A.Futerfas.

A.Futerfas: „Nepaisant klausimo, kodėl ir kas selektyviai nutekino dokumentus, Kongresui pateiktus su konfidencialumo pažadu, jaučiamės visiškai užtikrinti dėl šių dokumentų. Bet koks dėl jų iškylantis klausiamas gali būti lengvai atsakytas tinkamoje situacijoje.“

„Nepaisant klausimo, kodėl ir kas selektyviai nutekino dokumentus, Kongresui pateiktus su konfidencialumo pažadu, jaučiamės visiškai užtikrinti dėl šių dokumentų. Bet koks dėl jų iškylantis klausimas gali būti lengvai atsakytas tinkamoje situacijoje“, – pridūrė A.Futerfas.

„WikiLeaks“ neatsakė į prašymus pakomentuoti. Organizacijos įkūrėjas Julianas Assange'as pirmadienį tviteryje rašė negalintis patvirtinti komunikacijos tarp „WikiLeaks“ ir D.Trumpo jaunesniojo.

Jis pridūrė, kad prezidento sūnui, paprašiusiam daugiau informacijos apie tinklalapyje pasirodysiančias pavogtų žinučių publikacijas, buvo atsakyta neigiamai.

„Trumpui jaunesniajam buvo atsakyta taip pat, kaip ir „Cambridge Analytica“, – rašė J.Assange'as.

Praeitą savaitę „The Wall Street Journal“ rašė, kad 2016-ųjų birželį duomenų firmos „Cambridge Analytica“, tuo metu jau dirbusios D.Trumpo kampanijai, vadovas susisiekė su J.Assange'u ir paprašė pasidalyti su Hillary Clinton susijusiais elektroniniais laiškais, kuriuos „WikiLeaks“ planavo paviešinti. J.Assange'as nesutiko to padaryti.

„Scanpix“/AP nuotr./Julianas Assange'as
„Scanpix“/AP nuotr./Julianas Assange'as

Ilgalaikis bendravimas

Likus keletui mėnesių iki D.Trumpo jaunesniojo susirašinėjimo su „WikiLeaks“, kibernetinio saugumo ekspertai teigė turintys įrodymų, kad į Demokratų nacionalinio komiteto (DNC) serverius įsilaužė ir elektroninius laiškus nutekino su Rusija susiję asmenys.

„Scanpix“/AP nuotr./Hillary Clinton teigia, kad Rusija neketina liautis trukdyti Vakarų demokratijoms
„Scanpix“/AP nuotr./Hillary Clinton teigia, kad Rusija neketina liautis trukdyti Vakarų demokratijoms

2016-ųjų rugsėjį organizacija jau tris mėnesius publikavo iš DNC pavogtus elektroninius laiškus. Kitą mėnesį ji pradėjo viešinti iš H.Clinton kampanijos pirmininko Johno Podestos pavogtas žinutes.

D.Trumpas jaunesnysis pirmadienį tviteryje pasidalijo savo ir „WikiLeaks“ susirašinėjimą, pademonstruodamas, kad organizacija jam siuntė keletą žinučių, kurias jis ignoravo.

Tarp jų – prašymas pateikti D.Trumpo mokesčių deklaracijas ir pasiūlymas, kad būsimoji prezidento administracija patartų Australijai paskirti J.Assange'ą šalies ambasadoriumi Vašingtone.

Kiti laiškai, panašu, atkreipė D.Trumpo jaunesniojo dėmesį. 2016-ųjų spalio 3 d. „WikiLeaks“ paprašė jo „pakomentuoti/paviešinti“ H.Clinton citatą, kad ji nori prieš J.Assange'ą surengti išpuolį pasinaudojant bepilote skraidykle.

„Kiek anksčiau šiandien tai jau padariau. Neįtikėtina, nuo ko ji gali išsisukti“, – rašė D.Trumpas jaunesnysis.

2016-ųjų spalio 12 d. „WikiLeaks“ rašė, kad „džiugu matyti, jog jūs ir jūsų tėvas kalbate apie publikacijas“, ir atsiuntė nuorodą, kuria tviteryje turėtų pasidalyti D.Trumpas tuo atveju, jei nuspręstų paminėti organizacijos internetinę svetainę.

Praėjus penkiolikai minučių, D.Trumpas tviteryje rašė: „Nesąžininga žiniasklaida labai mažai dėmesio skiria neįtikėtinai informacijai, kuria pasidalijo „WikiLeaks“. Labai nesąžininga! Nesąžininga sistema!“

Nors būsimasis prezidentas nepasidalijo siūlyta nuoroda, tai po dviejų dienų padarė jo sūnus: „Tiems, kurie turi laiko skaityti apie visą korupciją ir veidmainystę, visi @wikileaks elektroniai laiškai yra čia: http://wlsearch.tk/.“

2016-ųjų spalį viceprezidentas Mike'as Pence'as atmetė kaltinimus, kad D.Trumpo kampanija bendradarbiavo su „WikiLeaks“.

„Niekas negalėtų būti toliau nuo tiesos, – M.Pence'as sakė „Fox News“. – Mes visi, žinote, pastaraisiais metais nerimavome dėl „WikiLeaks“.

M.Pence'as: „Niekas negalėtų būti toliau nuo tiesos. Mes visi, žinote, pastaraisiais metais nerimavome dėl „WikiLeaks“.

Pirmadienį demokratai kritikavo D.Trumpo jaunesniojo bendravimą su „WikiLeaks“ rinkimų kampanijos metu. Atstovų rūmų žvalgybos komitetui priklausantis Adamas Schiffas susirašinėjimą pavadino „dar viena slapta komunikacija tarp Trumpo kampanijos ir Kremliaus tarpininkų“.

A.Schiffo teigimu, susirašinėjimas „dar kartą demonstruoja aukščiausio lygio Trumpo kampanijos darbuotojų norą pasinaudoti pagalba iš užsienio“.

A.Schiffas interviu teigė, kad komisija jau anksčiau planavo pakviesti prezidento sūnų liudyti prieš visą komitetą. „Šios tiesioginės žinutės, jei jos tikslios, bus daugybės mūsų klausimų objektas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius