Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo susitikimą su Kim Jong Uno temdo palyginimai su susitarimu dėl Irano

JAV prezidento Donaldo Trumpo triumfo kupinus pareiškimus apie susitikimo Singapūre sėkmę skeptiškai ir net su pajuoka vertina kai kurie kritikai, jo veiksmus užsienio politikoje laikantys kontroversiškais.
D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo emocingos akimirkos
D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo emocingos akimirkos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jie atkreipia dėmesį, kad D.Trumpas, viena vertus, pasitraukė iš susitarimo dėl Irano branduolinės programos, tačiau palankiai vertina Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno miglotus pažadus dėl denuklearizacijos.

Tuo metu Baltųjų rūmų pareigūnai jau ne sykį pabrėžė, kad šią savaitę įvykęs viršūnių susitikimas yra tik dialogo pradžia. Pasak jų, duoti impulsą tokiam procesui galėjo tik tiesioginis abiejų lyderių susitikimas.

Per derybas Singapūre buvo iškelta plačių uždavinių. Juos ketinama mėginti įgyvendinti artimiausiais mėnesiais.

Tačiau 2015-aisiais JAV eksprezidento Baracko Obamos ir septynių galingų valstybių pasirašytas susitarimas dėl Irano buvo 18 mėnesių trūkusių derybų netobulas rezultatas, teigia dabartinio prezidento biuras.

Kritikuoti antradienį Vašingtono ir Pchenjano pasirašytą dokumentą, kad jame nekonkretizuojama, kaip bus pasiekta ir įrodyta Korėjos pusiasalio denuklearizacija, dar per anksti, tikina Baltųjų rūmų atstovai.

„Nors džiaugiuosi, kad prezidentui pavyko susitikti su Kim Jong Unu, sunku pasakyti, kas konkrečiai įvyko“, – pareiškė amerikiečių senatorius Bobas Corkeris, pirmininkaujantis Kongreso aukštųjų rūmų Užsienio reikalų komitetui.

Respublikonas sakė norįs, kad valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, besiruošiantis vesti tolesnes derybas, paaiškintų administracijos planus.

VIDEO: D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas: rankos paspaudimas, pokalbis ir pasiektas susitarimas

Aukščiausio rango demokratas šiame komitete Bobas Menendezas, taip pat nepalaikantis susitarimo dėl Irano, sukritikavo D.Trumpo džiugius pareiškimus bei jo sprendimą nutraukti JAV karines pratybas su Pietų Korėja.

Susitarimo dėl Irano kritikai, regis, sutiko palūkėti ir pažiūrėti, kaip toliau klostysis įvykiai.

„Mainais į „asmenukes“ Singapūre padarėme žalos mūsų maksimalaus spaudimo politikai ir sankcijoms“, – teigė B.Menendezas.

Susitarimo dėl Irano šalininkai savo ruožtu per susitikimą Singapūre įžvelgė požymių, kad D.Trumpas buvo nepasiruošęs ir prastai atliko derybininko vaidmenį.

Vis dėlto susitarimo dėl Irano kritikai, regis, sutiko palūkėti ir pažiūrėti, kaip toliau klostysis įvykiai.

Senatorius respublikonas Tomas Cottonas – D.Trumpo šalininkas ir aršus susitarimo dėl Irano kritikas – paragino kolegas būti kantrius ir stengėsi išsklaidyti užuominas, kad prezidentas neapgalvotai ryžosi susitikti su diktatoriumi, nors anksčiau atšaukė susitarimą su Teheranu.

T.Cottonas kartu su kitais D.Trumpo sąjungininkais pažymėjo, kad Šiaurės Korėja jau turi branduolinių ginklų bei galimybę juos panaudoti, o Iranas tokio arsenalo neturi.

„Yra nuomonė, kad JAV prezidentas neturi susitikinėti su nė sudilusio skatiko nevertais diktatoriais“, – konservatyviajam analitikui Hugh Hewittui sakė T.Cottonas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo emocingos akimirkos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo emocingos akimirkos

„Manau, kad šioje nuomonėje esama tiesos. Vis dėlto yra ir išimtis – kai diktatoriai turi branduolinių ginklų“, – pridūrė politikas.

„Tokios šalys kaip Iranas ir Kuba bei kiti piktadariai režimai kol kas neturi branduolinių ginklų. Jie negali tokiu būdu grasinti Jungtinėms Valstijoms. Tačiau kai jie turi raketų, galinčių nešti tokius ginklus, norėčiau, tai lyginti su ankstesnių prezidentų susitikimais su sovietų diktatoriais“, – aiškino senatorius.

Džordžtauno universiteto profesorius Victoras Cha, prezidento George'o W.Busho administracijoje ėjęs Nacionalinio saugumo tarybos Azijos skyriaus direktoriaus pareigas, apgailestavo, kad susitikimo Singapūre rezultatai „galėjo būti daug geresni“.

Akademikas taip pat pažymėjo, kad susitikę JAV ir Šiaurės Korėjos lyderiai sumažino tikimybę, kad tarp šalių kils konfliktas, net jei tai tebuvo „kukli pradžia“.

„Nepaisant daugybės trūkumų, viršūnių susitikimas Singapūre simbolizuoja diplomatinio proceso pradžią, ir tai atitolina mus nuo karo slenksčio“, – iškart po derybų laikraštyje „The New York Times“ parašė V.Cha.

Kalbant apie branduolinę sutartį su Iranu, net optimistiškiausiai susitikimą Singapūre vertinantys asmenys priminė Baltiesiems rūmams, kad susitarimas su Teheranu buvo pasiektas intensyvia diplomatija.

„Pono Trumpo neįprastas požiūris į Jungtinių Valstijų užsienio politiką palieka daug erdvės tobulėti, tačiau kito būdo pasiekti tokį ne visai patenkinamą rezultatą nebuvo“, – pridūrė jis.

Ginklų kontrolės asociacijos masinių ginklų neplatinimo politikos skyriaus direktorė Kelsey Davenport, palaikanti susitarimą dėl Irano, pavadino susitikimo rezultatą „pusėtinu“.

„Miglotos kalbos apie denuklearizacija nėra pažanga – tai šabloniškas ankstesnių pareiškimų pakartojimas, – pabrėžė ji. – Dar pernelyg anksti, kad Trumpas galėtų vadinti šį procesą sėkmingu.“

Kalbant apie branduolinę sutartį su Iranu, net optimistiškiausiai susitikimą Singapūre vertinantys asmenys priminė Baltiesiems rūmams, kad susitarimas su Teheranu buvo pasiektas intensyvia diplomatija.

„Pompeo dabar turės vesti tokias pat sunkias daugiaplanes derybas su Pchenjanu, kokias vedė buvęs valstybės sekretorius Johnas Kerry“, – savo straipsnyje Strateginių ir tarptautinių santykių centrui kartu su Korėjų reikalų eksperte Sue Mi Terry rašė V.Cha.

„Trumpas užsipuolė Obamos susitarimą su Iranu kaip „blogiausią kada nors pasirašytą“, tačiau dabar jis gali susidurti su rimtais iššūkiais, norėdamas pasiekti kiek pasiekė Obama“, – nurodė ekspertai.

Pats Teheranas perspėjo Pchenjaną, kad D.Trumpu negalima pasitikėti.

„Susiduriame su žmogumi, kuris atšaukia savo parašą būdamas užsienyje“, – antradienį iraniečių vyriausybės atstovą Bagherą Nobakhtą citavo pusiau oficiali naujienų agentūra FARS.

VIDEO: D.Trumpas Kim Jong Unui parodė veiksmo filmo anonsą primenantį vaizdo įrašą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius