Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

D.Trumpui naujausias Šiaurės Korėjos ginklų bandymas „nekelia problemų“

Šiaurės Korėja penktadienį įvykdė trečią ginklų bandymą per aštuonias dienas, pranešė Pietų Korėjos kariškiai, bet JAV prezidentas Donaldas Trumpas sakė, kad jam Pchenjano ginklų paleidimai „nekelia problemų“.
Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas
Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Branduolinį ginklą turinčiai Šiaurės Korėjai pagal Jungtinių Tautų rezoliucijas draudžiama vykdyti balistinių raketų bandymus. Pchenjano veiksmus pasmerkė JT Saugumo Tarybos narės iš Europos, bet D. Trumpo reakcija buvo palyginti optimistiška.

D.Trumpas, kuris yra tris kartus susitikęs su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, išvykdamas iš Baltųjų rūmų į mitingą Ohajuje žurnalistams pasakė: „Man nekyla problemų. Pamatysime, kas bus, bet trumpojo nuotolio [raketos] yra labai standartinės.“

VIDEO: Šiaurės Korėja nepaiso draudimų: išbandė dvi balistines raketas praėjus kelioms dienoms po panašaus paleidimo

Birželio mėnesį per ekspromtu surengtą susitikimą Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje (DMZ) Kim Jong Unas ir D. Trumpas susitarė atnaujinti denuklearizacijos derybas, bet darbinis dialogas dar neprasidėjo.

Pchenjanas pyksta dėl JAV ir Pietų Korėjos bendrų karinių pratybų, turinčių prasidėti kitą savaitę, ir analitikai sako, kad raketų bandymais siekiama didinti spaudimą Vašingtonui.

Pasak jų, dėl susiklosčiusios situacijos derybos galėtų būti atidėtos iki šių metų pabaigos.

Anksti penktadienį Šiaurės Korėja iš savo rytinės pakrantės paleido neatpažintų mažo nuotolio „sviedinių“, kurie nukrito jūroje, pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“, remdamasi šalies kariškių informacija.

VIDEO: D.Trumpas perspėja Šiaurės Korėją dėl įtariamo raketų objekto atstatymo: „labai, labai nusivylęs“

Prieš dvi dienas Šiaurės Korėja paleido dvi, Pietų Korėjos kariškių teigimu, trumpojo nuotolio balistines raketas. Pchenjanas tai vadino „naujos salvinės didelio kalibro valdomų raketų ugnies sistemos“ bandymu.

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėja paleido, pasak Seulo, dvi mažo nuotolio balistines raketas KN-23, kurių viena nuskriejo beveik 700 kilometrų.

VIDEO: Šiaurės Korėjos žiniasklaidos reportažas apie D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą

Kim Jong Uną „padrąsino“ D. Trumpo rankos paspaudimas DMZ, sakė Jean Lee (Džin Li) iš Woodrow Wilsono centro Vašingtone. Pasak jos, Šiaurės Korėjos lyderis „siekia sukurti skubos dėl Korėjos pusiasalio pojūtį, kad pagerintų savo pozicijas laukiamose derybose branduoliniu klausimu“.

„Tai Kimo atsakymas į Trumpo pareiškimą, kad jis „neskuba“ derėtis dėl susitarimo branduoliniu klausimu“, – pridūrė J.Lee.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius