TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

D.Tuskas: Strasbūro susitarimui dėl „Brexit“ gali būti pritarta

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį sakė neįžvelgiantis kliūčių patvirtinti vadinamąjį Strasbūro susitarimą, susijusį su Airijos sienos statusu po Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kalbant apie pritarimą Strasbūro susitarimui, manau, kad tai įmanoma. Mano nuomone, dėl to nekils jokių problemų, jeigu tai padės Britanijai ratifikuoti „Brexit“ sutartį“, – per spaudos konferenciją Briuselyje sakė D.Tuskas.

Praeitą savaitę Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pranešė susitaręs su Britanijos premjere Theresa May dėl „teisiškai įpareigojančių“ Europos Sąjungos garantijų, susijusių su vadinamąją apsidraudžiamąja priemone (angl. backstop), turinčia užtikrinti, kad po „Brexit“ siena tarp Airijos Respublikos ir JK provincijos Šiaurės Airijos išliks atvira.

Pasak Th.May, šis Strasbūre sudarytas susitarimas reiškia, kad „Europos Sąjunga negalės taikyti apsidraudžiamosios priemonės neribotą laiką“, o jeigu ši sąlyga bus pažeista, Jungtinė Karalystė turės teisę vienašališkai nutraukti backstop.

Pasiūlymas dėl apsidraudžiamosios priemonės turi tapti garantija, kad tarp Airijos ir Šiaurės Airijos neatsiras fizinė siena, taip pat užtikrinti Britanijos vidaus rinkos vientisumą.

Sausį Europos Komisija tvirtino, kad „ir Jungtinė Karalystė, ir Europos Sąjunga nenori, jog apsidraudžiamosios priemonės įsigaliotų“. Briuselio nuomone, toks scenarijus būtų „abiem pusėms neoptimalus susitarimas dėl prekybos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius